Copilul tau iti raspunde? E un semn bun! Ce spun studiile despre copiii care au replica pentru orice

| | Actualizat: 2022-02-22 06:57:59

Exista o idee preconceputa potrivit careia un copil care raspunde sau ii contrazice pe adulti este un copil rebel si neascultator. Din perspectiva adultului, este un comportament care denota proasta crestere si care trebuie corectat, insa din perspectiva specialistilor este un semn bun, care ar trebui sa ii bucure pe parinti.

Replicile copiilor ne pot duce la limita rabdarii uneori. Indiferent ce ar spune copilul, important este sa ne pastram calmul si sa gestionam cat mai bine situatiile de conflict verbal. Potrivit expertilor in psihologie, copiii care au replica pentru aproape orice au sanse mai mari sa devina adulti de succes. Iata de ce, data viitoare cand copilul iti da o replica aparent obraznica, nu ar trebui sa il reduci la tacere.

Isi dezvolta autonomia

Psihologul Joseph P. Allen, de la Universitatea din Virginia, explica: „Le spunem parintilor sa ia aceste contraziceri nu ca pe o problema, ci ca pe o posibilitate de a incuraja gandirea critica a copilului. Cand copiii ne raspund, avem imediat tendinta sa-i certam pentru ceea ce consideram a fi rebeliune. Dar ceea ce fac cu adevarat este sa spuna „nu” la ceva cu care nu sunt de acord sau la ceva ce vrem sa faca si pe care nu sunt dispusi sa il faca. Ei pretind ca exercita un anumit control asupra propriilor vieti”.

Specialistii ii indeamna pe parinti sa isi puna intrebarea: cum am vrea sa fie copiii nostri ca adulti? Siguri pe ei si sa isi impuna punctul de vedere sau usor de manipulat si incapabili sa spuna „nu”? Daca vrem sa crestem viitori adulti stapani pe ei si cu incredere in fortele proprii, ar trebui sa ii lasam de mici sa isi impuna punctul de vedere.

Nu inseamna ca trebuie sa le permiti orice

Sigur ca unii parinti ar fi tentati sa creada ca, dupa rationamentul de mai sus, trebuie sa le permita copiilor orice, chiar si obrazniciile. In niciun caz nu este vorba despre acest lucru sau despre situatiile extreme. Parintii trebuie sa impuna limite si norme inclusiv in ceea ce priveste dialogul, iar atunci cand avem o discutie in contradictoriu cu copiii, aceasta sa ramana in limita civilizata, de ambele parti.

Un schimb de replici, fie ca este intre copii si adulti sau intre adulti, nu ar trebui sa contina ton ridicat, jigniri sau cuvinte urate. A le da copiilor dreptul sa se exprime inseamna sa le oferim posibilitatea sa isi sustina punctul de vedere, sa explice si sa argumenteze atunci cand nu sunt de acord cu noi, sa le dam sansa sa isi sustina pledoaria si sa fim tot timpul deschisi la dialog. In plus, comunicarea ar trebui sa se desfasoare pe orizontala, de la egal la egal, nu de pe pozitii de putere, iar noi, adultii, sa ne pozitionam tot timpul pe locul celor care trebuie sa castige dezbaterea.

Rationamentele si argumentatia copiilor ne pot surprinde de multe ori. Ei ne pot arata un unghi de abordare pe care nu l-am vazut pana atunci, ne pot ajuta sa vedem lucrurile prin filtrul lor si sa intelegem mai bine de ce s-au purtat intr-un fel sau altul. Un copil caruia i se da ocazia sa isi sustina punctul de vedere va capata incredere in el, va sti sa faca diferenta intre o discutie constructiva si una in care este pus la zid, va invata, la randul lui, sa spuna „nu” atunci cand este cazul si sa nu se complaca in situatii in care nu vrea sa fie pus.

FOTO: Freepik.com

Citeste si despre