Copilul tau vorbeste singur cand se joaca? Care sunt beneficiile acestui obicei

| | Actualizat: 2022-08-28 22:24:57

Multi parinti si-au auzit, cel putin o data, copilul vorbind singur in timp ce se joaca. Daca unii se amuza, altii sunt ingrijorati de acest lucru. Insa, indiferent de ceea ce crezi tu, este perfect sanatos ca un copil sa vorbeasca singur in timp ce se joaca. Mai mult, are numeroase beneficii asupra dezvoltarii micutilor. 

De ce vorbesc copiii singuri cand se joaca

Cu siguranta te-ai intrebat cel putin o data de ce vorbeste copilul singur. Adevarul este ca toti vorbim cu noi insine uneori, chiar si adultii. De exemplu, se intampla de obicei atunci cand ne enervam si ne spunem noua insine ce s-a intamplat ("pai, nu se duce si-mi spune asta...!") sau cand suntem foarte concentrati pe ceva si ne dam ordine verbale despre cum sa actionam ("hai, concentreaza-te, acum asta, apoi aia...").

Copiii fac ceva asemanator, pentru ca gandesc cu voce tare. Cu alte cuvinte, dezvoltarea vorbirii si dezvoltarea gandirii merg mana in mana. Pe masura ce inteligenta si limbajul lor se maturizeaza, acestia isi dezvolta cognitia.

Vorbirea cu sine se numeste "vorbire egocentrica" si este diferita de "vorbirea sociala" (vorbirea pe care o folosim pentru a dialoga cu ceilalti). 

Psihologul elvetian si specialistul in copilarie Piaget a fost cel care, in 1926, a observat ca aproximativ 50% dintre copiii sub varsta de sase ani vorbesc singuri. De la aceasta varsta, "vorbirea egocentrica" scade, deoarece, potrivit lui Piaget, copiii nu mai au nevoie sa isi exprime verbal propriile ganduri, ci invata si doresc sa le comunice altor persoane.

Cu timpul, aceasta "vorbire egocentrica" face loc "vorbirii interioare", care consta in a vorbi cu sine insusi in gand.

Cand vorbesc copiii singuri?

Exista mai multe situatii in care este obisnuit sa auzim copiii vorbind singuri.

In timp ce se joaca, copiii imita adesea vocile diferitelor personaje sau chiar isi pun si raspund la intrebari, pretinzand ca sunt mai multe persoane. Ei pot face acest lucru in timp ce se joaca cu papusi, vorbesc la telefon cu o alta persoana imaginara careia ii dau voce sau, pe scurt, joaca mai multe personaje.

De asemenea, ii putem auzi vorbind singuri cu o persoana imaginara. In aceste cazuri, copilul vorbeste cu un interlocutor care exista doar in imaginatia sa. In general, ii vom auzi vorbind singuri, ca si cum ar avea o conversatie reala cu cineva; cu alte cuvinte, copilul nu pune si nu raspunde la intrebari, asa cum am mentionat mai devreme.

De asemenea, ei pot vorbi singuri pentru a-si da ordine cu privire la ceea ce trebuie sa faca sau atunci cand sunt foarte concentrati sa faca ceva. De exemplu: "acum trebuie sa pun bucata rosie deasupra celei verzi...", "mai intai imi ud mainile, apoi pun sapun pe ele, apoi le masez...".

Beneficiile vorbitului cu sine la copii 

Vorbitul singuri la copii, in timp ce se joaca sau fac anumite activitati, are numeroase beneficii asupra dezvoltarii lor: 

  • Ii ajuta sa isi puna ideile in ordine si sa realizeze actiuni mai complexe.
  • Ii ajuta sa isi organizeze gandurile si sa isi exprime sentimentele.
  • Exerseaza folosirea limbiajului, a timpurilor verbale, imbunatatesc structura propozitiilor si ii ajuta sa-si repete discursul atunci cand comunica cu alti copii si chiar cu adultii.
  • Isi extind vocabularul.
  • Exerseaza empatia, creativitatea, imaginatia, rezolvarea conflictelor, repeta diferite roluri sociale.
  • Ii ajuta sa isi dezvolte limbajul corpului.
  • Daca parintii comunica cu micutii lor intr-un mod pozitiv, vor face acelasi lucru atunci cand vor vorbi cu ei insisi, ceea ce va contribui la consolidarea stimei de sine (ceea ce psihopedagogii numesc "solilocviu pozitiv").

Cand ar trebui sa te ingrijorezi?

Dupa cum am spus, este normal ca micutii sa vorbeasca singuri si fac acest lucru adesea in timp ce se joaca, in timp ce fac lucruri fara sa fie insotiti de adulti sau atunci cand sunt insotiti, dar mintea lor este in alta parte.

Aceasta "vorbire egocentrica" incepe foarte devreme si, desi de la varsta de doi sau trei ani copiii incep sa dezvolte vorbirea sociala si doresc sa comunice cu ceilalti, am vazut deja ca ambele forme de vorbire coexista pentru o vreme, deoarece una o ajuta pe cealalta sa se dezvolte.

De obicei, de la varsta de sase sau sapte ani, "discursul egocentric" incepe sa dispara, deoarece copilul este capabil sa gandeasca in liniste. Cu toate acestea, pana la varsta de aproximativ 10 ani, "discursul egocentric" reprezinta inca 20-60% din comentariile pe care copiii si le fac unii altora in timpul zilei.

Asadar, este normal ca si copiii mai mari sa aiba aceste ganduri cu voce tare la un moment dat - la fel ca si adultii - si, desigur, ca parte a jocului. Cu toate acestea, daca discursul egocentric apare foarte frecvent sau este insotit de un comportament care te ingrijoreaza, ar trebui sa consulti un pediatru.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre