Cum ajuti copilul sa isi organizeze eficient timpul?

| | Actualizat: 2010-12-06 00:00:00

Organizarea timpului si a activitatilor pare sa fie o chestiune pentru "oameni mari". Mai exact pentru parintii care nu stiu cum sa imparta mai bine munca cu cresterea copilului, ingrijirea casei si familia. Insa si copiii actuali, moderni au nevoie de dezvoltarea unor abilitati de organizare a timpului. Copiii nu se nasc buni organizatori ai timpului, ci invata!

Fii un exemplu pentru el!

De unde invata cel mai bine copilul cum sa isi organizeze sarcinile si activitatile cel mai bine intr-o zi? Din familie, bineinteles! Parintii dezorganizati si haotici au copiii asemenea lor. Fa-ti un plan si o strategie de organizare a timpului pentru a detine controlul asupra tuturor lucrurilor pe care le ai de facut.

Demonstreaza-i copilului ca poti fi un bun manager al timpului!

Organizati activitatile de curatenie in familie!

Organizati sedinte de comunicare in familie pentru a discuta despre sarcini de curatenie si alte activitati si despre planificarea lor. Impartiti sarcinile in mod echitabil si stabiliti exact recompense si consecinte ale respectarii sau incalcarii lor.

Ofera-i un calendar si un ceas copilului!

Primul pas este ca micutul tau prescolar sa aiba un calendar numai al lui expus intr-o zona vizibila. De asemenea, achizitioneaza-i si un ceas! Aceste doua elemente sunt cele mai bune instrumente prin care il poti invata despre timp si organizarea lui.

Explica-i cum functioneaza ceasul in functie de ceea ce are de facut. Sa spunem ca are de facut curatenie in camera. Explica-i ca aceasta activitate trebuie sa aiba un termen limita de terminare. Foloseste functia de "Stopwatch" a ceasului pentru a prestabili un termen limita. La sfarsit spune-i ca aceasta activitate a durat 15-20 de minute sau cat anume a durat.

De asemenea invata-l cum sa isi organizeze timpul in functie de anumite ore fixe, setate de tine in rutina ta. De exemplu, daca la ora 20:00 trebuie sa se bage in pat la somn si vrea sa i se citeasca o poveste cronometrati timpul in care ii citesti povestea pentru a vedea cat a trecut. Si spune-i mereu "vezi, ne-a luat 10 minute sa citim povestea ta preferata, de acum o sa stii ca trebuie sa fii gata pentru patut cu 10 minute inainte, pentru a avea timp si de poveste". Il invata sa se organizeze astfel incat sa respecte rutina.

Ajuta-l sa isi faca propriul program!

Copiii au nevoie de timp de studiu, de joaca, de ingrijire personala, de relaxare/odihna sau de atipiri in timpul unei zile. De aceea, trebuie sa il ajuti sa isi programeze fiecare activitate in parte. Faceti-o impreuna, stabilind tot ce are de facut intr-o zi si programandu-le pe parcursul intregii zile. Puteti chiar desena programul stabilind:

  • ora de mancare;

  • ore de studiu;

  • ore de joaca;

  • ora pentru teme;

  • ore de activitati extracurriculare;

  • ore de somn etc.

In acest fel eviti si ca micutul sa fie suprasolicitat si il ajuta si pe el sa detina controlul asupra timpului, sa stie ca va reusi sa isi faca si temele si sa se si joace fara repercusiuni asupra performantelor scolare.

Ajuta-l sa puna programul in practica!

E usor de facut, important este si sa fie pus in practica! Tot tu ai rolul principal in acest sens! Atrage-i atentia atunci cand iese in afara planului cu activitatile, aratandu-i desenul si explicandu-i ce trebuie sa faca, daca vrea sa aiba timp si pentru alte activitati. Indruma-l spre respectarea cat mai precisa a lui, dar pastrand asteptari realiste! Nu fii prea idealista, nu va respecta intocmai programul, dar cu timpul ii va intra in rutina!

Vorbeste-i orientativ cat trebuie sa dureze diverse activitati!

Este bine ca pe masura ce se loveste de ele sau le are de facut sa il ajuti sa estimeze ca unele activitati dureaza mai mult timp pentru a fi efectuate in timp ce altele nu! De exemplu, vorbeste-i mereu despre faptul ca stransul jucariilor de pe podea dureaza mult mai putin decat daca realizarea curateniei in camera, ca spalatul pe maini dureaza mai putin decat cel pe dinti etc.

Citeste si despre