Cum il inveti pe copil sa spuna cat este ceasul?

| | Actualizat: 2013-05-14 16:43:22

Vine un moment in copilaria fiecarui copil in care ceasul devine una dintre provocarile peste care trebuie sa treaca. Depinde de tine daca o va face mai simplu sau mai greu. Desi tehnologia moderna ne invadeaza din ce in ce mai mult cu ceasuri digitale, nu ezita sa il inveti pe prichindel cum sa citeasca un ceas analog. Farmecul citirii ceasului consta in acele limbute care se misca necontenit pe cadran. Nu il priva de acesta!

Copiii nu au o perceptie asupra timpului la fel ca parintii. Ei trebuie ajutati sa intelega ce este timpul, sa aprecieze duratele, sa invete momentele zilei si mai ales sa citeasca ceasul pentru a-si forma o idee despre timp si trecerea lui . Desi este mai simplu sa ii pui un ceas digital in fata si sa citeasca cateva cifre, insusirea notiunilor de baza si citirea unui ceas analog il vor ajuta mai mult pe copil sa priceapa cum functioneaza si ce rol are un concept atat de abstract ca timpul si trecerea lui.

 

De la ce varsta poate invata copilul sa citeasca un ceas analog?

Copilul va invata treptat sa citeasca ceasul. Nicidecum nu va putea sa asimileze dintr-odata ore, jumatati de ore sau sferturi. El va procesa gradual aceste informatii, iar specialistii sustin ca la sfarsitul perioadei prescolare, adica inainte de a intra pe bancile scolii, copilul poate citi cu acuratete aceste notiuni. De la 5-6 ani el va putea indica cu claritate orele si poate si jumatatile de ora, iar incepand cu varsta scolara va reusi sa izbuteasca in a identifica clar si sferturile.

Copilul trebuie sa cunoasca foarte bine cifrele

Inainte de a trece la a-l invata cum se citeste ceasul asigura-te ca micutul tau stapaneste suficient de bine cifrele. Acestea sunt principalele instrumente cu care vei lucra in tot acest proces.

Exemplifica-i notiunile de baza ale timpului

Daca stai sa ii vorbesti la nivel teoretic despre secunde, minute, ore si zile si despre rotatiile lor micutul nu va reusi sa asimileze mare lucru. De aceea este esential ca teoria ta sa fie insotita si de o parte practica. Vorbeste-i despre secunde, minute ore aratandu-i pe un ceas de dimensiuni mari cum functioneaza. De asemenea, poti sa ii explici cu ajutorul unui glob pamantesc de jucarie (fara a intra in prea multe detalii) de ce ceasul are 12 ore pe el, cum se invarte globul si cum jumatate e zi si cealalta jumatate noapte.

Construieste cu el un ceas din carton

Cel mai bun mod ca micutul tau sa inteleaga cum functioneaza exact ceasul este sa il construiti impreuna in timp ce ii explici ce este fiecare componenta: nu uita limbutele pentru secunde, minute si ore (coloreaza-le diferit), un carton, creioane etc. Fa un ceas destul de mare pe care sa notezi cele 12 ore (lasa-l pe el sa le dicteze). Apoi infige fiecare ac al ceasului in parte la locul lui explicandu-i clar rolul fiecaruia (ba chiar intreaba-l dupa ce ii explici pentru ce este fiecare limbuta in parte ca sa te asiguri ca a inteles). Deseneaza-l cat mai amuzant si colorat!

Invata-l separat si treptat despre rolul fiecarui ac de la ceas in parte

Apoi arata-i cum functioneaza ceasul: cum functioneaza rotatiile acelor de ceas, ce se intampla (ca se formeaza minutul si marcheaza trecerea lui) etc. Insa nu il ameti cu toate deodata. Lasa sa treaca ceva timp intre o explicatie despre rolul minutarului pana sa treceti la limbuta care marcheaza orele. Pauza poate consta chiar si in cateva zile, timp in care il pui mereu sa repete ce se intampla cu secundarul sau cu minutarul pentru a-si retine mai bine informatia.

Invata-l cand este ora exacta

Dupa ce te asiguri ca micutul a inteles cum functioneaza acele ceasornicului este timpul sa il ajuti sa inteleaga ce inseamna ora exacta. Explica-i ca de fiecare data cand minutarul ajunge in punctul cel mai de sus, al cifrei 12, atunci este ora exacta. Trebuie sa ii explici in prealabil, ca ora are o rotatie completa de 60 de minuea. Ora este cea din dreptul careia se afla acul speficific orelor.

E timpul pentru "... si jumatate" sau "... si un sfert"

Nu trebuie sa incerci sa fortezi nota. Daca micutul tau reuseste sa identifice in prima faza ora din zi este suficient pentru inceput. Nu incerca sa il inveti prea multe lucruri deodata. Urmatorul pas este sa il inveti cum sa numere pana la si jumatate si sa identifice sferturile.

Arata-i pe ceas cum daca traseaza o linie din dreptul cifrei 12 ajunge la numarul 6 si ca aceasta cifra inseamna ca a trecut o jumatate de ora. Apoi imparte in 4 cadranul pentru a-l ajuta sa identifice mai usor sferturile. Toate acestea se invata in timp si cu multa rabdare din partea ta!

Exersati zilnic

Nu lasa sa treaca nicio zi fara a-l invata pe micut cum sa citeasca ceasul. Totusi, nu exagera cu timpul dedicat acestor lectii. Ea nu trebuie sa dureze mai mult de 20 de minute, pentru ca micutii nu au suficienta rabdare pentru a-si mentine concentrarea asupra ceea ce vrei sa ii zici.

Exerseaza cu el punandu-l sa citeasca diverse ore pe care le stabilesti in prealabil tu si ajuta-l cand greseste sa inteleaga unde o face. Complimenteaza-l cand reuseste sa citeasca corect.

Citeste si despre