Cum inveti copilul sa fie tolerant?

| | Actualizat: 2012-04-21 12:34:27

Copiii interactioneaza in fiecare zi la gradinita, scoala sau pe strada cu persoane de diferite etnii, rase, religii sau culturi. Unii parinti imbratiseaza ideea convietuirii intr-o lume diversificata, altii insa nu sunt in acord cu aceasta multiculturalitate. Totusi, ei au rolul si obligatia de a-i creste pe copii astfel incat sa fie pregatiti sa traiasca, invete si sa lucreze in comunitati care devin pe zi ce trece mai diverse. Toleranta ii deschide copilului multe oportunitati si calea catre succes.

Cum inveti copilul sa fie tolerant?

Fii un model pentru el!

Parintii care manifesta toleranta in viata de zi cu zi transmit un mesaj puternic copiilor.

Ca rezultat, copilul invata la randul lui sa aprecieze si chiar sa valorifice diferentele.

Combate formarea stereotipurilor la copii!

Evita formarea stereotipiilor in cresterea copilului, care au rolul de a incuraja discriminarea. Stereotipurile sunt idei preconcepute, nedrepte sau nejustificate fata de cei din jur. Evita ca parinte sa folosesti stereotipuri si prejudecati in interactiunile cu ceilalti!

Aminteste-ti ca micutii asculta si cand nu vorbesti cu el!

Fii constienta ca micutul tau are urechiusele ciulite chiar si atunci cand nu vorbesti in mod special cu el. De aceea trebuie sa ai grija la modul in care te exprimi (chiar si in gluma) cu ceilalti atunci cand copilul este prin preajma.

Ajuta-l pe copil sa aiba o imagine de sine cat mai buna!

Incurajeaza-l sa se simta bine in propria piele si sa aiba o parere buna despre sine. Copiii care nu au o parere buna despre ei ii trateaza si pe ceilalti in mod necorespunzator. Ajuta-ti copilul sa se simta apreciat, respectat si iubit.

Ai grija ce ii cumperi copilului!

Alege carti, jucarii, muzica sau alte lucruri esentiale din educatia copilului cu mare atentie! Retine ca toate lucrurile cu care are contact micutul au rol in a-l ajuta sa-si formeze atitudini si valori. Nu ii oferi cadouri care ar putea incuraja stereotipurile sau prejudecatile.

Incurajeaza-l sa intre in contact cu persoane din diverse culturi!

Inscrie copilul in clase si la cursuri sau alte activitati in care se regasesc copii din diferite medii culturale si nu numai. Incurajeaza-l sa vorbeasca cu persoane diferite de el: de exemplu, cu micuti care sufera de dizabilitati fizice sau psihice, de alte nationalitati, de alta rasa etc. Este unul dintre principalele moduri in care iti poti ajuta copilul sa fie tolerant.

Raspunde sincer copilului la intrebari legate de diferentle dintre oameni!

Nu incerca sa pui oamenii diferiti intr-o lumina mai buna in fata lui doar pentru a-l invata sa fie tolerant. Fii sincera cu el cand te intreaba de ce un copil are culoarea pielii diferita de a lui sau de ce este intr-un scaun cu rotile. Acest lucru il ajuta sa inteleaga ca este bine si normal sa observi si sa discuti despre aceste diferente, atata timp cat aprecierile sunt facute cu respect.

Nu confunda toleranta cu un comportament neadecvat!

Este bine sa fii constienta de diferenta dintre cele 2 atunci cand il inveti pe micut sa fie tolerant. Aminteste-i mereu ca fiecare persoana merita sa fie tratata cu respect, dar ca si ea la randul ei trebuie sa ii respecte pe ceilalti.

Invata copilul despre religii si traditii diferite de ale voastre!

Chiar daca aderati la o anumita religie si aveti traditii si principii de familie de neclintit, nu inseamna ca nu ii poti vorbi copilului si despre existenta altor religii si culturi. Dimpotriva, este chiar indicat sa o faci pentru ca micutul sa stie ca nu e nimic in neregula atunci cand un copil spune ca el sarbatoreste Hanukkah, si nu Craciunul de exemplu.

Ce este toleranta?

Toleranta este de fapt o atitutinde. Ea reprezinta deschiderea si respectul pe care le manifestam fata de diferentele dintre oameni, de orice natura ar fi ele.

Desi initial toleranta a fost folosita pentru a desemna doar diferentele etnice si religioase, conceptul si-a extins aplicabilitatea si asupra altor diferente, de sex sau asupra persoanelor care sufera de dizabilitati fizice sau intelectuale.

Toleranta inseamna:

  • respectarea celorlalti;

  • valorificarea diferentelor;

  • reducerea discrepantelor culturale;

  • respingerea stereotipurilor;

  • descoperirea unor subiecte comune in persoane diferite;

  • consolidarea unor noi legaturi si relatii.

De la ce varsta invatam copiii sa fie toleranti?

Ca multe alte atitudini, toleranta se invata. Copiii trebuie ajutati sa creasca ca persoane tolerante. De cand se naste, bebelusul are tendinta de a analiza atent si de a-si imita parintii. La toate varstele, copiii imita comportamentele celor care-l inconjoara, dezvoltand prin intermediul lor valorii proprii. Asadar, nicio varsta nu este prea mica pentru a-l ajuta pe copil sa fie tolerant.

Citeste si despre