Cum sa descoperi abilitatile copilului tau?

| | Actualizat: 2011-10-25 12:38:20

Ca parinte, trebuie sa stii ca fiecare copil are un set de abilitati, talente, deprinderi mentale, pe care Gardner le denumeste "inteligente" (Teoria inteligentelor multiple, Gardner, 1983). Este foarte important sa-ti incurajezi copilul sa-si formeze propria individualitate, definita de combinatia unica a inteligentelor multiple.

Dar cum poti identifica abilitatile/ inteligentele copilului tau? Iata cateva idei:

Informeaza-te cu privire la inteligentele multiple

Teoria inteligentelor multiple a fost dezvoltata in anul 1983 de Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard. Conform acestei teorii, capacitatea cognitiva a omului este descrisa printr-un set de abilitati, talente, deprinderi mentale, pe care Gardner le denumeste "inteligente". Toti indivizii normali detin fiecare dintre aceste inteligente intr-o anumita masura. Ceea ce ii diferentiaza este gradul lor de dezvoltare si natura unica a combinarii lor.

Tipurile de inteligenta, cele 8 dimensiuni fundamentale ale conceptului de inteligenta multipla, potrivit teoriei lui Howard Gardner, sunt: verbala/ lingvistica, logico-matematica, vizuala/ spatiala, kinestezica/ corporala, muzicala/ ritmica, intrapersonala, interpersonala si naturalista (Afla mai multe despre Teoria Inteligentelor Multiple, Howard Gardner, 1983).

Ofera-i copilului tau oportunitati sa experimenteze activitati specifice fiecarei inteligente, pana in momentul in care se poate distinge un interes evident pentru anumite domenii. Asigura-te ca pui la dispozitia copilului tau jucarii care ii trezesc interesul si stimuleaza, in acelasi timp, invatarea.

Observa comportamentul copilului tau. Felul cum se joaca, cum se comporta, in general, va scoate la iveala interesele, abilitatile sale.

Vorbeste cu copilul tau despre activitatile pe care le desfasoara si incearca sa intelegi ce ii place, ce ii displace si de ce.

Foloseste (cu mare atentie!) teste psihologice, tinand cont de observatiile de mai jos:

  • Testele psihologice vin in completarea ideilor de mai sus, nu le inlocuiesc.

  • In functie de fiecare caz in parte, testul poate fi gandit pentru a fi completat de catre copil sau de catre parinte cu referire la copilul sau. Atunci cand completezi un test cu referire la copilul tau, trebuie sa ai grija sa nu proiectezi propriile idei, raspunsurile trebuie sa se bazeze pe concluziile tale rezultate in urma observarii comportamentului copilului.

  • Interesele si abilitatile unui copil se pot modifica in timp, in functie de influenta mediului si etapa de dezvoltare in care se afla. In acelasi timp, starea de moment a persoanei care completeaza testul (copilul sau parintele acestuia) poate influenta rezultatele. De aceea, concluziile unui test vor fi adoptate in linii generale si reevaluate periodic.

Ce ar trebui sa mai stii:

Nu se poate spune ca un anumit mix de abilitati/ inteligente este superior altui mix. Indiferent care este mixul de abilitati/ inteligente specific unui copil, acesta poate obtine performante, daca individualitatea sa este recunoscuta, acceptata si dezvoltata corespunzator.

Sursa: HandsOnEducation.ro

Citeste si despre