De ce nu trebuie sa dai in copil si cum sa reactionezi in mod corect intr-o situatie stresanta

| | Actualizat: 2024-09-26 12:59:42

Este timpul ca parintii sa renunte la vechea zicala potrivit careia copiii „merita o bataie buna” din cand in cand. Academia Americana de Pediatrie (AAP) a emis o declaratie puternica in 2018, sfatuind parintii sa nu-si loveasca copiii, pe baza unui numar tot mai mare de studii care arata ca tehnica disciplinara face mai mult rau decat bine.

„Noua declaratie AAP include date care arata ca, copiii care au fost batuti in primii ani au mai multe sanse sa fie mai sfidatori, sa manifeste un comportament mai agresiv mai tarziu in prescolar si scoala si sa prezinte un risc crescut de tulburari de sanatate mintala si o stima de sine mai scazuta. ” spune medicul pediatru Karen Estrella.

Cercetarile din ultimii 20 de ani au demonstrat ca bataia creste agresivitatea la copiii mici si este ineficienta in schimbarea comportamentului lor nedorit, spune AAP. Studiile au legat, de asemenea, bataia de un risc crescut de tulburari de sanatate mintala si de dezvoltare a creierului afectata.

De ce lovirea copiilor nu functioneaza

In timp ce bataia poate crea un sentiment de teama in copilul tau in acest moment, nu va imbunatati comportamentul pe termen lung. De fapt, lovirea regulata normalizeaza actul de a lovi si poate duce la un comportament agresiv care incurajeaza conflictul continuu intre tine si copilul tau.

„Copiii isi vad parintii ca modele. Comportamentul agresiv va genera doar mai multe comportamente negative la un copil”, spune dr. Estrella. 

In declaratia sa, AAP a condamnat si abuzul verbal, explicand ca tipetele intr-un mod care insulta, umileste sau rusineaza un copil are si efecte negative asupra dezvoltarii creierului. „Cercetarile arata ca copiii expusi la stres toxic au modificari in capacitatile lor cognitive mai tarziu”, adauga ea.

Strategii de disciplina pe care sa le folosesti in loc de lovitura

Incearca acesti trei pasi pentru a disciplina in mod eficient copilul:

  • Stabileste o relatie pozitiva si de sustinere parinte-copil, care sa-i ofere copilului tau un motiv pentru a demonstra un comportament bun.
  • Utilizeaza comunicarea pozitiva pentru a incuraja copilul sa se comporte asa cum trebuie.
  • Daca este necesar, utilizeaza alte metode disciplinare, cum ar fi pauzele sau luarea privilegiilor preferate ale copilului pentru o perioada de timp.

Dr. Estrella se bazeaza pe aceste sfaturi suplimentare:

  • Fii un model de urmat. Fa-ti o prioritate sa ramai calm, intelegand ca, copilul tau te considera un exemplu de comportament.
  • Stabileste reguli si limite care pot fi aplicate in mod constant intre toate persoanele din jurul copilului. Nu ar trebui sa existe un tip bun/rau pentru copilul tau cu mai multi ingrijitori. Asigura-te ca regulile sunt verbalizate folosind un limbaj adecvat varstei.
  • Lauda in mod constant comportamentele bune. Acorda atentie comportamentelor pe care vrei sa le repete copilul. Arata ca esti observator si mandru atunci cand se comporta bine.
  • In mod similar, stii cand sa nu raspunzi. „Ignorarea unui comportament rau, de exemplu, daca un copil se arunca pe jos pentru ca nu avea voie sa se joace pe iPad, este o modalitate buna de a face ca acest comportament sa scada in timp. In acest caz, copilul va invata ca a face o furie nu ii va primi iPad-ul”, ilustreaza dr. Estrella. 
  • Invata din experienta trecuta. Ce declanseaza comportamentul neadecvat al copilului tau? Daca poti identifica un declansator, exista modalitati de a-l evita sau cel putin sa te pregatesti mai bine pentru el? Asigura-te ca cel mic stie care vor fi consecintele daca nu se conformeaza solicitarilor tale sau se comporta gresit intr-o anumita situatie.
  • Redirectioneaza comportamentul rau. Transforma „nu face asta” intr-o actiune pe care copilul tau o poate face. Daca copilul tau ia o jucarie de la un tovaras de joaca, de exemplu, ofera-i copilului o alta jucarie sau o activitate pana cand ii vine randul. Foloseste aceeasi mentalitate pentru situatii de castig/pierdere.

 

https://health.clevelandclinic.org/pediatricians-say-dont-spank-your-kids-heres-why-what-to-do-instead

Sursa foto: freepik

Citeste si despre