Fiecare copil are personalitatea lui si farmecul lui intr-o familie, dar mezinul este cel mai amuzant dintre toti, potrivit studiilor. De ce se intampla acest lucru si de ce este important sa lasam fiecare copil sa se dezvolte in ritmul propriu? Vom detalia in cele ce urmeaza.
Exista o vorba inteleapta care spune ca ”nu seamana doua degete la o mana” si care poate fi foarte usor aplicata si atunci cand vine vorba despre copii. Fratii dintr-o familie pot fi uneori atat de diferiti, incat parintii lor sunt contrariati de faptul ca au temperamente si personalitati atat de diferite.
Chiar daca doi sau mai multi frati cresc in acelasi mediu, cu aceiasi parinti, ei se pot dezvolta diferit si pot avea calitati complet opuse. Psihologii spun ca nu este nimic in neregula ca unul dintre copii sa fie mai amuzant, mai volubil, mai sociabil si mai expansiv, in timp ce fratele lui sa fie mai serios, mai retras si mai introvertit. Dimpotriva! Copiii trebuie incurajati sa se dezvolte asa cum simt, sa nu fie ingraditi si obligati sa se supuna unor norme. Si, la fel de important, este indicat sa nu fie niciodata comparati cu fratii lor, pentru ca acest lucru s-ar putea sa le stirbeasca increderea in ei.
Mezinul familiei este, de regula, cel mai amuzant
Cercetatorii de la American Psychological Association au realizat un chestionar pe 1782 de persoane, care au primit intrebari despre ei insisi, dar si despre fratii lor. In prima faza, studiul a scos la iveala faptul ca fratii mai mici sunt mai expusi. Inca de cand vin pe lume, ei simt ca trebuie sa imparta atentia, dragostea si timpul parintilor cu altcineva si ca trebuie sa isi castige partea. De aceea, mezinii apeleaza la tot felul de trucuri pentru a atrage atentia parintilor.
Simtul umorului ii ajuta sa formeze legaturi cu ei si sa evite sa fie dati la o parte, in favoarea fratilor mai mari. In plus, parintii tind sa fie mai permisivi si mai relaxati in privinta copiilor mai mici, iar acestia simt acest lucru si il exploateaza la maximum in favoarea lor.
Cum se pozitioneaza fratii mai mari
Studiul a fost util si pentru a analiza comportamentul fratilor mai mari. Potrivit cercetarii, fratii mai mari sunt interesati sa fie lideri, intrucat ei au trait deja experientele prin care trec cei mici cand le vine randul, iar varsta este un argument legitim care sa le ofere acest statut.
In plus, fratele mai mare simte ca trebuie sa dea un exemplu, iar acest lucru este uneori intarit si de atitudinea parintilor. De aceea, fratii mai mari simt uneori o presiune de a fi responsabili, de a se purta corespunzator si de a le oferi un exemplu celor mici.
In timp ce mezinul cauta atentie starndind amuzament, fratii cei mari vor sa fie implicati in activitatile familiei, sa primeasca sarcini care sa-i ajute sa isi puna in valoare calitatile si, astfel, sa castige admiratia celor din jur, in special a adultilor.
Din aceste motive, fratele mai mare tinde sa fie mai rezervat decat mezinul, mai serios si sa se concentreze asupra lucrurilor care ii aduc validare din partea parintilor.
Ce trebuie sa retina parintii
Indiferent ca aveti doi sau mai multi copii, este important sa intelegeti ca ei sunt diferiti, au personalitati diferite si nevoi diferite, in functie de varsta. Incercati sa nu faceti diferenta intre ei, sa ii iubiti la fel de mult si sa ii asigurati permanent de dragostea si sprijinul vostru.
Evitati sa ii comparati, chiar daca aveti impresia ca acest lucru ii motiveaza si ii ambitioneaza. In realitate, functioneaza exact invers, iar mesajul care ajunge la ei atunci cand sunt comparati este unul singur: ”nu sunt suficient de bun ca fratele meu si nu merit ca mama sau tata sa ma iubeasca”.
FOTO: Pixabay.com