Epidemia sindromului copilului bogat, alimentata de Craciun. Ce trebuie sa faci pentru a o evita

| | Actualizat: 2022-12-23 10:59:25

Cu totii am fost copii si stim ca unul dintre cele mai frumoase lucruri de Craciun este primirea cadourilor. Acum, ca parinti, ne bucuram si mai mult cand le putem face celor mici cadouri de care sa se bucure. Nu este nimic mai frumos decat sa-i urmarim in dimineata de Craciun in timp ce despacheteaza cadourile de la Mod Craciun si salta in sus de bucurie.

Insa, toate acestea pot duce usor la aparitie sindromului copilului bogat, sindrom care se tranforma intr-o adevarata epidemie in multe case, in aceasta perioada a anului.

Ce este sindromul copilului bogat?

Sindromul copilului bogat se refera la o problema prezentata de acei copii care primesc de obicei tot ceea ce cer si care prezinta cateva simptome tipice, cum ar fi irascibilitatea, plictiseala constanta, lipsa de empatie si un sentiment de frustrare pe care reusesc sa il calmeze doar cu un nou cadou.

Tocmai de aceea, Craciunul poate deveni samanta acestui sindrom in randul copiilor: atunci cand primesc o multime de cadouri, le este usor sa se simta speciali si iubiti, dar atunci cand depasim anumite limite, putem genera un sentiment de indreptatire de a primi tot ceea ce au cerut. Acest lucru ii poate determina sa se simta nemultumiti atunci cand nu se intampla acest lucru si sa dezvolte o atitudine exigenta si excesiv de egoista.

Daca vrei sa eviti ca acest lucru sa se intample, este important sa tii cont de cateva lucruri utile:

Invata-ti copilul sa fie recunoscator

Este important ca un copil sa invete de mic sa fie recunoscator pentru ceea ce are, de la parinti, frati, bunici, animale de companie si pana la cadourile pe care le primesc sau lucrurile pe care le detin deja. 

Invata-ti copilul sa aiba grija de lucrurile pe care le are deja

Pregatirea copiilor pentru viata presupune sa invete ca totul se obtine prin munca grea si ca mama si tata fac acest lucru in mod continuu pentru a avea grija de familie. In acest sens, nu trebuie sa ne referim doar la bani si lucruri materiale, ci si la munca in gospodarie, la grija pe care o primeste orice membru al familiei atunci cand este bolnav sau chiar la faptul de a avea o familie unita.

Prin urmare, copiii trebuie invatati sa aiba grija de ceea ce au deja si sa nu faci un obicei din a-I cumoara o jucarie noua dupa ce o strica pe cealalta, deoarece nu va mai pretui nimic si nu va mai avea grija de lucrurile sale.

Evita recompensele

Recompensele materiale trebuie evitate total. Copilul trebuie sa invete pentru el, sa-si faca curatenie in camera pentru el si nu pentru o recompensa. Acesta trebuie sa invete de ce este important sa faca acele lucucruri si cum il ajuta acestea si nu trebuie momit cu recompense banesti sau in obiecte.

Evita cadourile excesive

Prin aceasta ne referim atat la cantitate, cat si la continut. Copiii nu au nevoie de o cantitate mare de jucarii. Le poti cumpara o jucarie pe care o doresc si, pe langa aceasta, poti cumpara carti de povesti, carti de activitati (in functie de varsta) si/sau un joc de societate pe care sa-l jucati impreuna.  

FOTO: freepik.com

Citeste si despre