Fraze pe care sa i le spui copilului pentru a creste fericit si implinit

| | Actualizat: 2024-01-08 22:27:44

 

Toti parintii isi doresc ca copiii lor sa creasca fericiti, cu o stima de sine sanatoasa si cu incredere in sine. Pentru a realiza acest lucru, este esential sa ii crestem si sa ii educam cu atasament si respect si sa nu ezitam sa le spunem lucruri care ii motiveaza si ii incurajeaza. Iata care sunt frazele esentiale pe care ar trebui sa le spui zilnic copiilor pentru ca acestia sa creasca fericiti si increzatori in sine, si care sunt un adevarat dar pentru suflet.

"Te iubesc". Niciodata doua cuvinte atat de simple nu au avut o semnificatie atat de puternica. Atat de mult, incat le rezervam exclusiv pentru persoanele cele mai speciale pentru noi; acele persoane care sunt totul in viata noastra si pe care le iubim din toata inima.

"Voi fi aici pentru tine oricand vei avea nevoie de mine". Este important ca copiii nostri sa creasca stiind ca pot conta pe noi atunci cand au nevoie de noi si ca nu ii vom dezamagi, nu ii vom ignora si nu le vom minimaliza problemele. In acest scop, este esential sa construim de la inceput o relatie pozitiva, bazata pe incredere reciproca si pe respectul pentru timpul si nevoile lor.

"Te aud". Viata noastra de zi cu zi este plina de interferente care ne deconecteaza si ne indeparteaza de copiii nostri. In calitate de parinti, trebuie sa reflectam si sa identificam care sunt aceste interferente, sa le indepartam din calea meseriei de parinte si sa incercam intotdeauna sa ne ascultam copiii cu toate cele cinci simturi.

"Te respect". Mai mult decat de cuvinte, copiii nostri au nevoie de fapte; au nevoie sa se simta respectati de parinti in ceea ce priveste opiniile si deciziile lor, au nevoie sa se simta acceptati (si iubiti) asa cum sunt si, de asemenea, sa fie respectati in ceea ce priveste spatiul, gusturile si intimitatea lor.

"Te inteleg". Cu totii actionam dintr-un interes, o dorinta sau o nevoie, dar uneori, mai ales in copilarie, s-ar putea ca acesta sa nu fie cel mai potrivit mod de a actiona. Empatia este baza oricarei relatii sanatoase si pozitive. Empatizarea si intelegerea copiilor nostri este vitala pentru dezvoltarea lor.

"Imi pare rau". La fel cum recunoastem cand gresim, este vital pentru dezvoltarea copiilor nostri sa ne cerem scuze atunci cand comitem o actiune sau un comportament de care nu suntem mandri. Multi parinti cred ca a spune "Imi pare rau" in aceste cazuri este un semn de slabiciune, dar de fapt este exact opusul: este una dintre cele mai mari lectii de dragoste, umilinta si respect pe care le putem oferi copiilor nostri.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre