Increderea in sine la fetite, cum le ajuti sa o dezvolte?

| | Actualizat: 2011-01-21 17:47:54

Increderea in sine la fetite, cum le ajuti sa o dezvolte?

Fetitele au stat intotdeauna mai slab la capitolul incredere in propriile forte sau stima de sine in comparatie cu sexul opus. Ele sunt sociabile, comunicative, mereu bune la scoata, insa undeva intre varsta prescolara si varsta scolara ele sunt acaparate de un mix de presiune sociata, asteptari prea mari si teama de esec care le fac nesigure pe propriile forte.

Invat-o sa fie clara, concisa si categorica!

Invata fetita ca atunci cand isi exprima nevoile si dorintele adultilor si altor copii sa fie cat mai clara si categorica, fara sa se balbaie. In acest fel va da dovada de mai multa siguranta. Este important sa fie cat mai sigura pe ea. Daca un copil ii spune ceva urat explica-i ca trebuie sa fie pregatita sa ii zica "Nu imi place cum vorbesti cu mine", pe un ton cat mai categoric!


Fii specifica in complimentele la adresa ei!

A fi destept, bun, dragut, politicos sunt calitati esnetiale, dar impersonale pe care multi copii le au sau ar trebui sa le aiba. Trebuie sa fii concreta! De exemplu, daca a retinut cu brio cateva versuri, nu ii spune ca are mama o fata desteapta, spune-i ca are o memorie foarte, foarte buna.

Nu exagera cu complimentele!

Doar pentru ca a recitat o poezie nu o face o actrita desavarsita, cum nici daca stie un cantecel nu inseamna ca are un talent nativ la muzica. Nu exagera in complimente spunandu-i lucruri mari. Bucura-te de imbunatatirile care apar pe parcurs, fara a generaliza reusita. De exemplu, daca a reusit sa invete un cantecel mai lung decat cel de data trecuta spune-i ca a progresat foarte mult si ca memoria si vocea ei se imbunatatesc pe zi ce trece.

Las-o sa se descurce si singura uneori!

Parintii sunt extrem de protectori si tot timpul dornici de a sari fetitelor in ajutor cand sunt la ananghie, pentru ca sunt "mai sensibile". Nu te apuca sa o ajuti sa termine temele sau treburile pe care i le-ai delegat la primul semn de slabiciune al ei. Las-o sa se ridice singura cand cade si incearca sa intervii doar daca iti cere ajutorul sau daca vezi ca nici dupa cateva minute nu reuseste sa termine treaba.

Incurajeaz-o sa faca sport, ba chiar sa se inscrie la unul de performanta daca o atrage!

Sportul este o activitate care trebuie incurajata la fetite. Multi parinti nu stiu, insa exista cateva motive esentiale pentru care fetitele ar trebui sa faca sport si care are beneficii unice in cresterea si dezvoltarea ei. Imbunatateste stima de sine, imaginea de sine si consolideaza increderea in fortele proprii sunt doar cateva calitati ale sportului in viata fetitelor.

Nu ii reprosa niciodata de punctele slabe!

Nu incerca sa o faci sa se simta si mai nesigura amintindu-i cat de slaba este la matematica de exemplu sau ca inca nu stie sa scrie. Asta nu inseamna ca este mai putin inteligenta, ci ca se dezvolta mai greu sau ca mai are de lucrat la aceste capitole. Important este sa o ajuti sa depaseasca aceste slabiciuni fara a i le impregna mereu in memoria ei. Fii subtila si ofera-i ajutorul necesar!

Nu o compara cu alti copii de varsta ei!

Multi parinti gresesc cand incearca sa stabileasca gradul de dezvoltare al fetitei lor comparandu-l cu alte fetite de aceeasi varsta cu ea. Mai mult, ei ajung sa ii faca reprosuri, pentru ca „nu stie engleza ca x sau nu reuseste sa faca inmultiri ca y”. Asta nu o va motiva, ci o va frustra si o va face sa se simta si mai nesigura pe ea. Aminteste-ti ca este unica si ca se dezvolta in mod propriu!

Ajut-o sa aiba o parere buna despre propria imagine corporal!

Fetitele sunt preocupate de imaginea corporala si cad rapid in capcana tulburarilor alimentare daca sunt scapate din vedere si daca parintii nu au grija sa le inoculeze o imagine sanatoasa despre felul in care arata.

Atunci cand te intreaba daca este dragutam raspunde-i mereu cu un "da" entuziast, insa nu exagera! Intotdeauna cand ii lauzi felul in care arata, fa-o asociind cu o actiune pe care o facea in acel moment. Spune-i "ce gratioasa si frumoasa erai astazi la ora de balet" sau "iti straluceau ochii cand recitai poezia la serbare".

Citeste si despre