Artele plastice reprezinta cea mai buna modalitate de a stimula creativitatea si imaginatia copilului. Insa beneficiile nu se opresc aici, acestea contribuind si la dezvoltarea fizica, sociala, cognitiva si chiar emotionala a micutului.
Ce sunt artele plastice?
Arte plastice reprezinta un termen arhaic pentru artele vizuale din epoca moderna si cuprind mai multe genuri:
- pictura;
- sculptura;
- desen;
- arhitectura.
Stimuleaza ambele emisfere ale creierului
Creierul uman este divizat in 2 emisfere. Fiecare dintre ele proceseaza informatia diferit. Cititul, scrisul, procesele matematice si stiinta sunt controlate de emisfera stanga. Ea este responsabila de gandirea analitica si rationala.
Emisfera dreapta a creierului controleaza imaginatia, perceptia spatiala si vizuala. Este dominanta in ceea ce priveste artele, muzica sau miscarea fizica.
Copiii invata cel mai bine si se dezvolta armonios cand ambele emisfere ale creierului sunt stimulate si participa activ in diverse activitati. Artele plastice au acest rol de a le stimula pe amandoua si de a promova si interactivitatea, contactul si relatiile cu alti copii, atat de esentiale in dezvoltarea micuilor.
Este foarte important faptul ca aceste arte pun la munca emisfera dreapta, cruciala pentru dezvoltarea lui. Ii stimuleaza imaginatia, creativitatea, gandirea abstracta. Ii ajuta sa gandeasca mai bine si il poate transforma intr-un mic inventator sau antreprenor la maturitate.
Ajuta la dezvoltarea concentrarii si atentiei la copii
Precizia si atentia la detalii fac din arte o arie care il ajuta pe copil in timp sa devina o persoana extrem de rabdatoare, sa reuseasca sa-si pastreze concentrata atentia la sarcinile de lucru (la scoala, dar si la maturitate).
Dezvolta procesele cognitive si intelectuale
Arta stimuleaza procesele cognitive, iar desenul sau pictura reprezinta piatra de temelie in expresia artistica. Dezvolta capacitatile intelectuale ale micutului tau prin provocarea lor la gandire si prin stimularea imaginatiei si creativitatii.
Reprezinta un mod de exprimare si de afirmare a sinelui
Pana la urma artele pot fi considerate un instrument eficient de comunicare, altul decat cel verbal. Creatiile pot fi interpretate din punct de vedre psihilogic de catre specialisti in cazul copiilor:
-
cu probleme de exprimare;
-
cu dificultati de invatare;
-
probleme de comportament;
-
dificultati de adaptare;
-
copii stresati sau supusi unor traume emotionale puterncie.
Contribuie la dezvoltarea sociala
Progresul social al micutilor este stimulat, pentru ca in cadrul cursurilor sau claselor de arte micutii au ocazia sa interactioneze cu alti copii, sa schimbe pareri si sa lege prietenii.
Dezvolta abilitatile motorii
In functie de tipul de arta la care adera sau la care se dovedeste a fi talentat, acesta isi poate dezvolta abilitatile motorii si de indemanare. In primul rand copiii folosesc manutele pentru a construi, picta sau sculpta, ceea ce ii ajuta sa fie indemanetici si sa isi devzolte si abilitati motorii fine.
Dezvolta vocabularul si imbogateste cultura generala
Atunci cand studiaza artele sau se implica activ in cursuri, micutii afla o multime de informatii noi. Au ocazia sa discute despre ceea ce fac, sa afle detalii esentiale despre arta respectiva si sa isi imbogateasca astfel cultura generala.