Toti copii au jucarii si primesc jucarii constant. Este normal si sanatos sa se joace. Insa, prea multe jucarii sunt daunatoare pentru cei mici.
Parintii isi doresc intotdeauna ca cei mici sa fie fericiti si, din lipsa de timp sau de energie, prefera sa le ofere copiilor jucarii pentru a se simti mai putin vinovati ca nu pot sta cu cei mici atat cat isi doresc. Desigur, exista multe jucarii educatie, care sa le stimuleze gandirea celor mici, insa este important sa existe o limita, si pe langa jucarii sa le oferi copiilor si experiente.
Atunci cand un copil are jucarii in exces, nu este suficient sa le exploreze intr-un mod atent si ii este imposibil sa cunoasca functionalitatea specifica a fiecareia. De asemenea, camera devine supraaglomerata si inconfortabila.
Un studiu studiu realizat de Claire Lerner, o cercetatoare dedicata promovarii bunastarii copiilor, a dezvaluit ca o cantitate exagerata de jucarii slabeste puterea de concentrare a copiilor, deoarece nu gasesc suficient timp pentru a descoperi toate beneficiile jucariilor si sunt nerabdatori sa incerce una noua.
Pe de alta parte, profesorul Mike Malone de la Universitatea din Cincinnati a declarat in studiile sale ca micutii cu un numar mare de jucarii se obisnuiesc sa se joace singuri. Din aceasta cauza, isi dezvolta mai putin abilitatile de cooperare. In acelasi mod, atunci cand copiii se joaca singuri, ei pot deveni egoisti si nu-si dezvolta empatia. De asemenea, pot deveni usor frustrati in viitor daca nu obtin ceea ce vor.
Efectele jucariilor in exces
Un grup de cercetatori de la Universitatea din Oxford a evaluat performanta academica a copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani.
Cand au analizat rezultatele, au descoperit ca micutii care aveau mai putine jucarii petreceau mai mult timp parintilor lor si ca interactiunea le-a intarit dezvoltarea sociala.
De asemenea, au descoperit ca avand mai putine jucarii, aveau timp sa exploreze alte elemente ale mediului si astfel sa-si imbunatateasca abilitatile motorii.
In plus, o cantitate echilibrata de jucarii ii incurajeaza pe copii sa interactioneze cu partenerii lor de joaca. Astfel, ei reusesc sa stimuleze limbajul.
Experientele sunt cel mai bun cadou pe care-l poti face copilului
Cand parintii petrec timp de calitate alaturi de copiii lor, ii ajuta sa-si consolideze toate invataturile, deoarece le transmit cunostinte diferite pe parcursul zilei. In plus, le comunica ce actiuni le sunt favorabile si pe care nu ar trebui sa le indeplineasca.
Experientele parinte-copil favorizeaza o legatura mai stransa. Copiii care petrec timp cu parintii se simt iubiti si sustinuti, au un respect de sine crescut si coexistenta devine mai sanatoasa pentru toata familia.
Copiii isi amintesc mai usor experientele in care se bucura si simt emotii pozitive. In acest fel, timpul cu parintii este salvat intr-un loc special din memoria lor.
In plus, in momentele de joc comun copiii dezvolta inteligenta emotionala, deoarece intra in contact cu sentimente precum liniste, fericire, dragoste, distractie si satisfactie.
Noile experiente pe care copiii le au in fiecare zi cu parintii le stimuleaza imaginatia. Din acest motiv, reusesc sa fie mai creativi si stabilesc conexiuni cognitive mai bune.
In cele din urma, este important sa se clarifice faptul ca jucariile ofera distractie si nu sunt contraproductive. Cu toate acestea, este important sa le oferiti in cantitati masurate, astfel incat copiii sa inteleaga ca exista alte tipuri de jocuri si actiuni care sunt esentiale pentru dezvoltarea acestora.
Sursa foto: pexels.com