Tehnologia face parte din vietile noastre si ale copiilor nostri in fiecare zi. Cei mici se nasc, practic, ”cu telefonul in mana” si este foarte greu sa ii tii departe de ecrane si de tehnologie. Cu toate acestea, ei nu ar trebui sa abuzeze de telefoane, tablete sau calculatoare, mai ales la varste fragede.
Intr-o lume in care suntem dependenti de tehnologie, exista parinti care aleg sa isi educe copiii fara acces la dispozitive mobile si internet. Steve Jobs a fost un astfel de parinte si, tocmai pentru faptul ca a fost atat de implicat in tehnologie, a decis sa isi tina copiii departe de ea, cel putin in primii ani de viata.
Cum ne educam copiii fara tehnologie? Perspectiva lui Steve Jobs
Steve Jobs, cofondatorul Apple, a fost unul dintre cei mai cunoscuti moguli din industrie. De aceea multi s-ar astepta ca tehnologia sa fi facut parte din viata lui de zi cu zi, atat la serviciu cat si acasa. Ati putea fi surprinsi, insa, sa aflati ca insusi Jobs a decis sa isi educe copiii oferindu-le acces limitat si controlat la tehnologie, iar exemplul lui a fost preluat si de alti parinti.
In 2011, atunci cand a aparut pe piata iPad-ul, Steve Jobs declara ca fiul si fiicele lui nu vor avea acces la tableta. El a completat si cu faptul ca timpul petrecut acasa ar trebui sa fie despre familie, despre conectare, activitati impreuna, citit si alte lucruri care unesc familia.
Jobs nu este singurul guru din domeniu care a ales o astfel de educatie pentru copiii lui. Si Bill Gates le-a interzis copiilor sai accesul la telefoane mobile pana la varsta de 14 ani, iar atunci cand le-a cumparat, le-a limitat accesul la cateva ore pe zi.
De ce sa cresti copiii fara tehnologie sau cu acces limitat la ea
Exista multe studii cu privire la impactul tehnologiei asupra celor mici, iar doi cercetatori pe nume Joe Clement si Matt Miles au aratat in cartea ”Screen Schooled” ca utilizarea inadecvata si in exces a mijloacelor tehnologice de catre copii poate avea consecinte grave asupra dezvoltarii psihologice a acestora.
Timpul petrecut in fata ecranelor ii afectaza pe copii in multiple feluri.
Distruge creativitatea
Copiii isi folosesc creativitatea si imaginatia pentru a descoperi lumea, prin joaca. Toate actiunile tipic infantile sunt esentiale pentru dezvoltarea lor cognitiva si emotionala și necesita participarea activa a copilului.
Atunci cand sta cu ochii intr-un ecran, cel mic primeste informatii in mod pasiv, devine sedentar si nu face nimic productiv, iar din acest motiv creativitatea ii poate fi serios afectata.
Afecteaza relatiile sociale
Atunci cand petrec ore in sir in fata calculatorului sau a tabletei, copiii se instraineaza. Cu cat sunt mai dependenti de tehnologie, cu atat le va veni mai greu sa socializeze cu copii de varsta lor si chiar cu familia, sa se joace, sa stabileasca legaturi umane.
Copiii care petrec timpul in fata unui ecran se izoleaza atat fizic, cat si emotional, pot deveni iritabili, depresivi si prea putin dispusi sa interactioneze cu oamenii din jurul lor.
Provoaca dependent
Specialistii care activeaza in domeniul tehnologiei sunt de parere ca aceasta provoaca dependenta. Pana si adultii sunt afectati si le este greu sa se dezlipeasca de dispozitivele mobile, cu atat mai mult copiii. In cazul lor, lucrurile sunt cu atat mai periculoase cu cat nu au instrumentele cognitive sa identifice dependenta si sa poata limita accesul la telefon sau tableta. De aceea devin iritati, tristi sau chiar depresivi atunci cand le este restrictionat accesul.
Interzicem complet tehnologia sau limitam accesul?
In ciuda efectelor negative dovedite, nici Steve Jobs, nici Bill Gates nu au propus interzicerea totala a accesului la tehnologie pentru copii. Pana la urma, aceasta face parte din vietile lor, de cand se nasc si este aproape imposibil sa ii privam complet de ea. Cheia este echilibrul, accesul limitat si in cantitati care sa nu le faca mai mult rau decat bine.
Cum integrati tehnologia in viata copiilor in doze care nu sunt periculoase
• Nu expuneti copiii la ecrane pana la varsta de doi ani.
• Amanati cat mai mult momentul in care le cumparati propriul smartphone.
• Limitati timpul petrecut in fata ecranelor la aproximativ doua ore pe zi.
• Interziceti folosirea dispozitivelor mobile la masa sau inainte de culcare.
Incercati sa petreceti timp de calitate cu copiii si sa aiba mereu ceva de facut, astfel incat sa nu intinda mana catre telefon sau tableta. Incurajati-i sa se joace si sa interactioneze cat mai mult cu copii de varsta lor. Si, poate cel mai dificil in contextul actual, incercati sa le oferiti o educatie in institutii de invatamant care pun mai mult accesul pe invatare libera, offline, decat pe tehnologie.