Rutine zilnice care ii invata pe copii, inca de mici, sa-si formeze autonomia

| | Actualizat: 2023-12-06 23:49:32

Inca de la venirea pe lume a micutilor lor, parintii isi dau seama rapid de efectul pozitiv pe care rutina il are asupra vietii acestora. De aceea, incercam intotdeauna sa le respectam programul de masa si de somn si sa le stabilim anumite obiceiuri zilnice despre care stim ca le ofera liniste si contribuie la o odihna corespunzatoare. Pe masura ce cresc, rutinele continua sa fie la fel de importante si necesare pentru copii, nu numai pentru ca ii ajuta sa-si organizeze viata de zi cu zi si le ofera siguranta, ci si pentru ca rutinele le stimuleaza autonomia si simtul responsabilitatii.

CITESTE SI: Are nevoie copilul de rutina? 

Dimineata

Trezirea - Pentru a asigura o odihna adecvata, copiii ar trebui sa doarma un anumit numar de ore in functie de varsta lor. Acest lucru va duce la o trezire mai buna dimineata, deoarece copiii vor fi intr-o dispozitie mai buna si se vor trezi mai greu dimineata.

Toaleta - Igiena zilnica este unul dintre domeniile in care copiii beneficiaza cel mai mult de autonomie, deoarece dobandirea unor obiceiuri de igiena de la o varsta frageda contribuie la bunastarea lor fizica, la stima de sine si la socializare.

Imbracarea - In jurul varstei de 18 luni, multi bebelusi incep sa incerce sa se imbrace si sa se dezbrace singuri. Acesta este un moment crucial pentru a le incuraja autonomia, permitandu-le sa faca lucrurile singuri, cu rabdare si respect pentru propriile ritmuri.

Dupa-amiaza

Iesirea de la scoala si sosirea acasa marcheaza inceputul dupa-amiezii, care aduce cu sine si o serie de rutine, spalatul mainilor si gustarea fiind primele lucruri pe care copiii le asimileaza.

Teme pentru acasa / Lectura- Pe masura ce copiii progreseaza din punct de vedere academic, devine necesar sa se stabileasca o rutina de studiu, indiferent daca au sau nu teme pentru acasa. Aceasta rutina ar trebui sa implice citirea a ceea ce a fost explicat in clasa, verificarea a ceea ce a fost notat in jurnalul lor scolar, pregatirea materialului scolar pentru a doua zi, realizarea de schite sau rezumate, dedicarea unui timp pentru lectura.

CITESTE SI: 5 rutine zilnice care le ofera copiilor siguranta si le aduc fericirea

Timp de familie - Desi programul de lucru al parintilor nu ne permite intotdeauna sa petrecem atat de mult timp cu copiii nostri pe cat ne-am dori, este foarte benefic pentru noi toti sa dedicam putin timp de calitate in fiecare zi, indiferent de cantitate.

Joc / Sport - Copiii ar trebui sa aiba suficient timp in fiecare zi pentru a se juca liber. Pare un truism, dar, din pacate, nu este intotdeauna asa, deoarece uneori programul lor este atat de incarcat incat abia daca au timp sa se joace.

Seara

Cina in familie - Deoarece micul dejun nu poate fi intotdeauna consumat in familie si nici mesele (copiii mananca de obicei la cantina scolii), este important ca mesele sa fie un moment de impartasire, de bucurie, de invatare si de conectare in familie.

CITESTE SI: 5 obiceiuri zilnice in rutina copiilor care le imbunatateste calitatea somnului

Planificarea pentru ziua urmatoare - Pentru a evita graba de dimineata, ar trebui sa-i obisnuim pe copii sa organizeze cu o seara inainte tot ceea ce le va fi necesar pentru ziua urmatoare, de la hainele pe care le vor purta pana la pranzul pe care il vor lua la scoala, precum si sa verifice daca nu lipseste nimic din ghiozdanul lor.

Rutina sanatoasa de somn - Este foarte important ca copiii sa doarma numarul de ore care corespunde varstei lor, sa se culce devreme si intotdeauna la aceeasi ora - pe cat posibil - si sa dobandeasca o rutina de somn sanatoasa.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre