Ghidul pentru invatamant prescolar realizat de Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii prevede o serie de reguli dupa care vor functiona gradinitele in anul scolar 2020-2021. Printre acestea se numara restrangerea grupelor la 20 de copii, acolo unde acestea erau mai numeroase, si interzicerea accesului in unitate pentru adultii care aduc sau iau copilul de la gradinita.
Copiii de gradinita vor fi dusi doar pana la poarta unitatii de catre parinti sau apartinatori, iar de acolo vor fi preluati de o persoana desemnata de conducere pentru a-i conduce pe cei mici catre clase. Scenariul se va repeta si la finalul zilei, cand persoana desemnata de directorul gradinitei va duce copiii la poarta pentru a fi preluati de apartinatori.
Nicio alta persoana, in afara de copii si personalul unitatii, nu va fi admisa, in afara cazurilor exceptionale, unde este necesara aprobarea conducerii unitatii de invatamant. Masuri speciale vor fi luate pentru admiterea personalului de sprijin in cazul copiilor cu cerinte educaţionale speciale (CES).
Nu se precizeaza nicaieri in documentul publicat de Ministerul Educatiei cum va fi gestionata aglomeratia care se poate crea la poarta gradinitelor la orele la care parintii ii aduc pe cei mici, care vor fi timpii de asteptare la venire si la plecare pentru predarea/preluarea copilului. Totodata, nu este tratat in ghid un aspect uzual in gradinite: imbracarea si dezbracarea copiilor la sosirea in unitate si pregatirea lor pentru cursuri sau pentru plecarea acasa.
Gradinitele vor fi obligate sa defineasca trasee bine delimitate si semnalizate in incinta unitatii, atat in spatiile comune, cat in salile de grupa, dar si in curte, astfel incat contactul intre copii sa fie limitat si sa se respecte regulile de distantare fizica.
In scenariul verde, cu o rata de incidenta a coronavirusului de 1 la mia de locuitori grupele pot fi organizate normal. In scenariul galben, insa, cu risc mediu de transmitere a coronavirusului, la o rata de incidenta de 1-3/1000, in aceeasi sala de grupa se vor afla in acelasi timp 20 de copii si doi adulti.
In situatia in care media imbolnavirilor atinge sau depaseste 3 persoane la mia de locuitori in comunitate din care face parte unitatea de invatamant, copiii vor putea merge in continuare la gradinita, insa dupa urmatoarele reguli:
- 15-20 de copii la o grupa cu program prelungit sau program saptamanal; o educatoare pe tura si o ingrijitoare pe tura la mai mult de doua grupe
- 10-20 de copii la o grupa cu program normal; o educatoare si o ingrijitoare cu jumatate de norma.
La nivel de unitate se poate decide aplicarea unei combinatii intre scenariul 1 si scenariului 2, cu impartirea copiilor in grupe care sa vina alternativ la cursuri, sau suspendarea cursurilor si mutarea lor in mediul online.
Conducerea unitatii de invatamant se va asigura ca exista o lista de persoane de rezerva pentru inlocuirea personalului in situatiile speciale de imbolnavire sau de suspiciune de imbolnavire cu SARS-Cov-2 (pensionari, suplinitori, studenti ai facultatilor de pedagogie etc.)
Ce copii vor putea invata de la distanta
Masuri speciale se vor lua pentru mai multe categorii de copii, care vor putea invata la distanta. Este vorba despre cei cu afectiuni care ii includ in grupul de risc in fata COVID-19 (cu boli cronice, obezitate severa, diabet, dizabilitati, boli rare, imunodeficiente), dar si pentru cei care devin suspecti de coronavirus sau care sunt infectati si, prin urmare, sunt nevoiti sa nu participe la cursuri. In cazul lor, educatorii vor trebui sa identifice si sa comunice parintilor activitati pe care cei mici sa le poata face la domiciliu.
In scenariul 2, in care rata de incidenta a coronavirusului este de 1-3 la mia de locuitori, gradinitele pot decide ca prescolarii sa participe prin rotatie la cursuri, in grupe, timp de una sau doua saptamani, iar cealalta jumatate sa efectueze acasa activitatile sugerate de educatori parintilor prin mijloace de comunicare online, electronice sau fizice (scrise).
Copiii inscrisi la gradinite cu program normal, de cinci ore pe zi, vor veni cu mancarea de acasa, iar masa se va servi in jurul orei 10.00, potrivit ghidului.
Nu vor avea acces in gradinita copiii sau cadrele didactice si nedidactice cu temperatura crescuta depistata la domiciliu sau la intrarea in unitate, ori cei care au probleme respiratorii. Daca simptomele ce pot ridica suspiciunea de infectare cu SARS-CoV-2 debuteaza in timpul programului la gradinita, copiii sau personalul vor fi izolati conform recomandarilor, intr-un spatiu special amenajat in acest sens.
Sursa: Ministerul Educatiei