Incep inscrierile la gradinita pentru anul scolar 2017-2018

| | Actualizat: 2017-05-04 12:16:15

Ministerul Educatiei a aprobat procedurile si calendarul corespunzator inscrierilor si reinscrierilor in invatamantul prescolar pentru anul 2017-2018. Prin urmare, procedurile de reinscriere a copiilor inmatriculati deja in invatamantul prescolar vor incepe din 8 mai, iar inscrierile se vor derula incepand cu 22 mai 2017.

Calendarul inscrierii in invatamantul prescolar pentru 2017-2018

Calendarul inscrierilor si reinscrierilor va fi stabilit de conducerea unitatii de invatamant si va fi afisat la loc vizibil in fiecare gradinita, pentru informarea parintilor si a publicului interes, precum si pe site-ul acesteia (daca exista) si, eventual, pe site-ul inspectoratului scolar.

Dupa finalizarea etapei de reinscrieri, ocuparea locurilor libere se va face in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta, astfel:

- Grupa mare - copii de 5 ani;
- Grupa mijlocie – copii de 4 ani;
- Grupa mica – copii de 3 ani. In limita locurilor disponibile, in grupa mica pot fi inscrisi si copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani.

Pentru asigurarea transparentei procesului de inscriere si reinscriere, toate gradinitele vor afisa, la vedere, pentru toti cei interesati, urmatoarele informatii:

- Capacitatea institutiei;
- Numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul 2017/ 2018 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie si mare);
- Criteriile generale si criteriile specifice pentru inscreierea copiilor;
- Numarul copiilor reinscrisi/ inscrisi zilnic din total disponibil.

Documente necesare pentru inscrierea la gradinita

Actele necesare inscrierii copiilor la o gradinita de stat sunt:

- cererea-tip de inscriere;
- copie C.I. parinte/ tutore/ reprezentant legal;
- copie dupa certificatul de nastere al copilului;
- adeverinte cu veniturile parintilor sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru gradinitele cu program prelungit si saptamanal);
- fisa medicala;
- hotarari judecatoresti (daca este cazul);
- aviz epidemiologic, eliberat conform prevederilor legale.

Criterii de departajare

In cazul in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor de inscriere primite de la parinti este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale si criterii de departajare specifice.

Criterii generale de departajare

- Existenta unui document care dovedeste ca cel mic este orfan de ambii parinti (situatia copilului care provine de la o casa de copii/ centru de plasament/ plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti);

- Existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;

- Existenta unui frate/ a unei surori inmatriculat/e in unitatea respectiva de invatamant;

- Existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului.

Daca numarul cererilor de inscriere primite de la parinti, este mai mare decat numarul de locuri libere, repartizarea copiilor se face in ordinea descrescatoare a numarului de criteria generale de departajare cumulate de catre fiecare copil. Asta inseamna ca se repartizeaza la inceput copiii care indeplinesc 3 din criteriile mentionate anterior, apoi copiii care indeplinesc 2 criterii, dupa care copiii care indeplinesc doar unul dintre criteriile mentionate.

Criterii specifice de departajare

Criteriile specifice de departajare se aplica dupa epuizarea departajarii pe baza criteriilor generale. Unitatea de invatamant va indica documentele doveditoare pe care parintele trebuie sa le depuna in momentul completarii/ validarii cererii-tip pentru inscriere.

Citeste si despre