Pe masura ce micutul nostru se apropie de implinirea a trei anisori, cei mai multi dintre noi luam in considerare inscrierea lui la gradinita. Este o etapa fireasca in cresterea copilului, si, desi majoritatea mamelor au un prim sentiment de teama, este bine sa intelegem ca intrarea lui in colectivitate este doar in beneficiul celui mic.
Trecerea de la un mediu sigur si cunoscut pe care casa il reprezinta la un loc nou va fi o provocare din mai multe puncte de vedere atat pentru cei mici cat si pentru cei mari. Pentru a face primii pasi spre acomodarea cu senzatia de nou, gaseste timp pentru a merge in vizita cu micutul la gradinita chiar dinainte de prima lui zi oficiala, in care va fi nevoit sa petreaca brusc cel putin 5 ore alaturi de persoane necunoscute, intr-un loc nou. Explica-i de ce se intampla schimbarea, spune-i despre activitatile si jocurile pe care va avea ocazia sa le invete acolo si mai ales, esentialul: faptul ca isi va putea face multi prieteni de varsta lui.
Copiii au nevoie sa ne simta aproape in aceste momente intrucat ele marcheaza dobandirea treptata a independentei. De aceea, trebuie sa gasim atat rabdarea cat si timpul necesar, sa vorbim cu cei mici, sa le explicam ce se intampla, astfel incat sa nu se simta abandonati. Cu toate acestea, exista si situatii in care copiii au nevoie de o perioada mai mare de acomodare deoarece fie nu se pot obisnui cu ideea atat de repede, fie sunt foarte atasati de noi. Posibil sa planga, sa refuze sa manance, sa aiba un somn agitat sau chiar sa inventeze diverse motive pentru care nu vor sa mearga la gradinita. Tocmai pentru ca schimbarea si "desprinderea de casa" sa nu fie atat de bruste, poti incerca pentru inceput sa il inscrii la programul de 4 ore iar mai apoi la cel prelungit.
Totodata, intrarea intr-un grup de copii, care au aceeasi varsta cu cea a puiului tau, inseamna pentru el o mai mare predispozitie la contactarea mult mai rapida a virusurilor. Pentru a preveni acest lucru pe cat posibil, invata-l sa se spele corect pe manute atat inainte, cat si dupa masa sau dupa ce se intoarce de la joaca. Obisnuieste-l sa isi acopere gura atunci cand tuseste, si sa nu stea in preajma unui coleg care are simptome de raceala. Daca observi ca a racit, masoara-i temperatura - o temperatura peste 38 de grade si pana in 38,5 grade, masurata sub axila, indica o stare febrila medie. Printre medicamentele care ar putea ajuta, se pot numara si cele cu efect antitermic. Tine-l sub observatie o perioada si nu il duce la gradinita una-doua zile pana ce se va simti mai bine.
Pe de alta parte, perioada gradinitei, este pentru majoritatea copiilor si perioada in care fac asa-zisele "boli ale copilariei" - varicela, pojar sau pojarel. Bolile copilariei pot fi contagioase, si pot debuta cu eruptii la nivelul pielii. Mai mult decat atat, pojarul (rujeola) si varicela (varsatul de vant) au ca simptom comun febra, care, in anumite cazuri, poate ajunge pana la 400 C. Pentru un diagnostic corect este bine sa consulti intotdeauna medicul, care iti va prescrie dupa caz si tratamentul potrivit pentru bubitele de pe corpul celui mic. De asemenea, in aceasta perioada nu va merge la gradinita pana ce nu vor fi disparut si ultimele semne de boala astfel incat sa nu ii expuna si pe ceilalti copii.
Intrarea in colectivitate, cu provocari mai mari sau mai mici, este o etapa normala si necesara, care apare, de cele mai multe ori, in viata copilului pana la varsta de 5 ani. Faptul ca apartine unui grup il ajuta pe cel mic sa isi contureze propria imagine de sine, propria identitate si sa dobandeasca incet-incet independenta. Tot in aceasta perioada isi va intari sistemul imunitar pentru viitor desi rabdarea noastra, a parintilor, va fi de multe ori incercata de virusuri care mai de care.