In anotimpul cald insectele ne dau multe batai de cap, mai ales cand este vorba despre copii. Din dorinta de a nu-i ciupi vreo insecta, parintii folosesc anumite repelante (substante care indeparteaza insectele), care sunt promovate insistent pentru copiii foarte mici, avand argumentul ca nu contin substante artificiale, ci sunt 100% extracte naturale.
Dar, mare atentie la riscul la care ar putea fi expusi cei mici. Pentru ca ar putea aprea fitofotodermatita. Medicul Irina Costache explica pe blogul sau Mamica pediatru ce este fitofotodermatita si cum apare.
Fitofotodermatita (atentie la spray-urile din plante contra insectelor)
"Suna foarte pomposo-medical dar este de fapt o treaba foarte serioasa si astazi vreau sa va povestesc despre fitofotodermatita. Ce este fitofotodermatita? Este o reactie toxica a pielii care apare la contactul cu anumite plante si imediat dupa zona respectiva este expusa soarelui. Este mai frecventa primavara sau vara (cand soarele este si mai puternic), atunci cand exista expunere pe parcursul unei zile insorite la contactul cu una dintre plantele resposabile. Leziunile sunt mai des intalnite la nivelul bratelor si membrelor inferioare (unde de obicei vara nu exista imbracaminte) si destul de nespecifice, adicatelea cam greu de spus ce e cu ele de la inceput, pentru ca pot avea multe aspecte. Initial este evidenta roseata, care nu trece complet, in timp pastrandu-se o pigmentare inestetica. Petele care variaza in diverse nuante, pana la maronii, pot persista saptamani sau chiar luni.
Care este mecanismul aparitiei fitofotodermatitei?
Pielea intra in contact, de cele mai multe ori nici nu se stie cand, cu o subtanta chimica numita furocumarina pe care anumite plante o contin. Sub actiunea razelor UV de o anumita lungime de unda aceasta subtanta produce o reactie inflamatorie puternica, determinand activarea melanocitelor. Apare practic o ARSURA solara a carei vindecare dureaza si luni.
Care sunt plantele cele mai incriminate si de ce am ales sa scriu despre asta?
Supriza este ca vorbim despre legume/frunze foarte intalnite si foarte folosite: patrunjelul, pastarnacul, telina, morcovul, smochinul, lamaiul, plante din genul Ruta, din care se extrag uleiuri volatile aromatice folosite in diverse scopuri, bergamota. Unele dintre aceste plante le intalnim foarte des, in parcuri sau la locurile de joaca.
Si acum de ce am scris: pentru ca extracte din aceste plante exista si in creme si in diverse spray-uri pe care cu totii le folosim, din dorinta evitarii produselor similare chimice, in diferite scopuri (amintiti-va de exemplu de extractele de citronela sau lime). Unele dintre aceste spray-uri sunt comercializate pentru combaterea muscaturilor de insecta, asa numitele repelante pe baza de plante.
Nu vorbesc despre eficacitatea lor, desi este evident ca in multe situatii este egala cu zero, ci despre faptul ca aplicate DIRECT pe pielea care se expune la soare pot conduce exact la acest tip de arsura la urma urmei numita fitofotodermatita. Daca aplicam in prealabil crema de soare si apoi repelantul nu obtinem nimic, pentru ca spray-ul distruge crema, o indeparteaza practic. Si daca noi credem ca suntem la ore la care soarele nu arde, de fapt ne inselam. Acelasi lucru se poate intampla cand un copil atinge din greseala frunze ale diverselor plante despre care aminteam mai sus si apoi pielea respectiva este expusa la soare. Nu este nevoie de mult timp pentru a se produce arsura solara.
Care este mesajul de luat acasa
Daca vrem sa folosim un astfel de produs din plante trebuie sa citim eticheta si pentru a evita orice situatie neplacuta NU il aplicam direct pe piele, cel mult pe haine," scris medicul Irina Costache pe blogul sau.