Baia zilnica a copilului mic. Tot ce trebuie sa stii

| | Actualizat: 2013-03-01 16:56:38

Baia zilnica a copilului mic respecta alte reguli decat cea a unui bebelus. Copilul a trecut de perioada in care se temea de apa, acum poate sta singur in fundulet in cadita si este capabil sa asculte de instructiunile tale. Desi multi parinti s-au obisnuit sau cunosc deja ce ii place si ce nu copilului in timpul baitei, tot mai exista cateva necunoscute legate de temperatura si volumul apei in care trebuie imbaiat, de produsele de ingrijire necesare sau de pozitia lui in timpul spalarii! Iata ce trebuie sa stii!

Accesoriile necesare la baia zilnica a copilului mic

Majoritatea accesoriilor de care aveai nevoie in trusa de baie a bebelusului sunt necesare si la aceasta varsta (2-4 ani). Ele sunt esentiale pentru ca baia copilului sa decurga bine, iar cel mic sa fie relaxat si fericit in timpul spalarii. Iata ce nu trebuie sa lipseasca din preajma ta la fiecare baie a copilului:

  • 2 prosoape (unul pentru fata, unul pentru corp);
  • sapun sau sampon special creat pentru copii (care nu ustura ochii);
  • hainute curate (eventual pijamale, caci baia zilnica se face cel mai adesea seara);
  • pieptan;
  • scutece;
  • covoras antiderapant de cada;
  • lotiune/crema de corp pentru copii;
  • termometru pentru baie;
  • jucarii pentru baie;
  • un burete de baie etc.

Volumul apei in cadita

Renunta la cadita de bebelus in momentul in care observi ca devine neincapatoare pentru copil sau ca este greu de stapanit in ea. Din momentul in care sta in fundulet si isi poate tine singur echilibrul, poti trece la imbaierea copilului in cada cea mare.

Ai grija sa pui pe fundul ei un covor antiderapant si sa o umpli la un nivel care sa nu depaseasca zona taliei copilului, atunci cand acesta sta in fundulet in ea. Nu lasa apa sa curga continuu in cada, pe toata perioada baitei.

Temperatura apei se poate schimba oricand si exista riscul ca cel mic sa se opareasca. In plus, in acest fel, nu poti controla nivelul apei si exista riscul ca aceasta sa creasca foarte mult, punand in pericol siguranta copilului.

Temperatura potrivita pentru baita copilului mic

  Copilul mic nu suporta la fel ca un adult temperatura apei la baie. In timp ce tie ti s-ar putea parea potrivita, pentru el ar putea fi prea rece sau prea fierbinte. De aceea, folosirea termometrului pentru baie este esentiala pentru asigurarea unei temperaturi optime in timpul spalarii.

Specialistii recomanda o temperatura a apei intre 32 si maximum 38 de grade Celsius, in functie de gradul de suportabilitate a copilului. In cazul in care nu ai la indemana un termometru, testeaza apa cu cotul, unde pielea este mai sensibila si se aseamana cu cea a copilului, pentru a-ti da seama daca este potrivita sau nu. Nu incerca niciodata cu degetele sau palma, deoarece nu este un indicator potrivit si te-ai putea pacali.  

Pasii esentiali in spalarea copilului mic

Baia zilnica a copilului respecta cativa pasi esentiali pentru asigurarea unei igiene corporale corespunzatoare. Nu este indicat sa il speli in fiecare zi pe cap. Specialistii recomanda la copiii mici spalarea parului cam de doua ori pe saptamana.

Cu una din maini tine bine copilul cat timp este in cada, iar cu cealalta spala-l. Chiar daca a crescut, nu inseamna ca poate fi lasat fara niciun pic de sustinere in cada. Poate aluneca oricand si, pe langa riscul de inec, exista si pericolul unor accidente si lovituri severe. Spala-l cu mana libera, iar pe masura ce creste, invata-l sa o faca singur, explicandu-i pasii esentiali.

Incepe intotdeauna cu fata atunci cand ii faci baita. Spala-l pe ochisori doar cu apa curata, fara sapun. In rest, spala-l bine cu sapun, in special pe gat si dupa urechi. Spala-l pe tot corpul, dar insista in zona genitala, a axilelor, la fundulet, cu un burete moale, special creat pentru pielea sensibila a copiilor.

Cand il speli pe cap, uda-i usor parul cu putina apa. Pune o cantitate mica de sampon in palma si apoi maseaza bland scalpul cu el, iar cand il clatesti, roaga copilul sa inchida ochii, chiar daca folosesti formula de sampon fara lacrimi.

Tu de ce reguli tii cont cand iti imbaiezi copilul? Spune-ne trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Citeste si despre