In ultima perioada am adunat cateva intrebari de la parinti despre cand ar trebui sa incepem spalatul pe dinti si despre cum trebuie sa invatam copilul sa se spele pe dinti singur si din proprie initiativa.
Spalatul pe dinti ar trebui sa inceapa inca din momentul in care apar primii dintisori ai copilului, se foloseste o periuta de dinti speciala pentru bebelusi, micuta, moale cu o forma optima astfel incat sa asigure o curatare optima a dintisorilor si sa-i protejeze gingiile.
Cand mai creste ii cumparam o periuta de dinti adaptata varstei, preferabil una pe care sunt reprezentate personaje din desene animate si daca nu il deranjeaza "bazaitul", chiar o periuta de dinti electrica speciala pentru cei mici.
O periuta de dinti electrica contribuie la o mai buna periere a dintilor, deoarece un copil mic nu are o coordonare suficient de buna a mainilor pentru a efectua un periaj corect si unii copii chiar sunt atrasi de "bazaitul" periutii electrice.
Si pasta de dinti trebuie aleasa in functie de varsta copilului, exista tipuri de pasta de dinti chiar si pentru bebelusi. Inainte de a cumpara, citeste cu atentie eticheta si asigura-te ca este potrivita varstei copilului.
Atentie la continutul de fluor, in ultima perioada multi parinti cauta o pasta de dinti fara fluor. Recomandarea noastra este ca pentru copiii mai mici de 6 ani sa se utilizeze o pasta de dinti cu un continu de fluor mai mic de 45 mg de fluor la 100 g de pasta. Dupa varsta de 6 ani se poate folosi si o pasta cu 100 – 150 mg de fluor la 100 g de pasta.
Pentru a-l implica mai mult, lasa-l copilul sa aleaga pasta de dinti si periuta care ii place (dar lasa-i de ales doar dintre produsele potivite necesitatilor lui).
Pentru un copil mic este destul de dificil sa isi insuseasca si sa execute o tehnica de periaj corecta si pana cand invata mai bine trebuie sa fim langa el.
Perajul corect presupune o serie de miscari, prima este miscarea verticala, prin care se scot resturile de alimente dintre dinti, si se executa dinspre gingie inspre marginea libera a dintelui. Manevra se face atat pe interiorul, cat si pe exteriorul dintilor. Urmeaza miscarea circulara pe fetele exterioare ale dintilor si cea orizontala, de du-te – vino, pe suprafata dintilor.
Se repeta aceste miscari de mai multe ori pana se curate bine dintisorii timp de 2-3 minute, deoarece un copil abia in jurul varstei de 6-7 ani poate sa isi coordoneze suficient de bine miscarile.
Pentru a-l motiva sa se spele pe dinti putem apela la cateva trucuri: ii citim povesti despre carii si cum acestea sunt invinse si alungate de periuta de dinti, ii aratam desene animate cu Zana Maseluta, il invatam cantecele si spalatul pe dinti il putem trasforma intr-un joc.
Pentru a-l face sa aloce suficient timp periajului putem folosi o clepsidra cu nisip sau o jucarie muzicala ce canta 2-3 minute un cantecel vesel.
Spalatul de dinti trebuie sa intre in rutina de dimineata si de seara a copilului.