Ceara din urechi la copii, metode sigure de curatare

| | Actualizat: 2012-02-23 15:05:55

Cand era bebelus aveai o serie de reguli speciale si informatii cu privire la curatarea urechiuselor micutului tau pentru a fi sigura ca nu daunezi in niciun fel auzului. Acum, ca a crescut mai maricel, dopurile de ceara revin in atentia ta. Cum se face igiena urechilor la copiii mai mari?

Desi controversata, ceara din urechi este o substanta naturala cu un rol esential in mentinerea sanatatii si igienei urechii. Ea protejeaza importiva prafului sau mizeriei care ar putea patrunde in canalele auditive. De regula, corpul expulzeaza o mare parte din ea, astfel ca exista un oarecare sistem de auto-curatare a lor. Desi este fireasca, exista situatii in care se produce in exces sau se formeaza in straturi care pot crea disconfort micutilor si chiar probleme de auz. In aceste cazuri este nevoie de curatarea urechilor.

Cum se curata urechile copiilor de dopuri de ceara?

Nu folosi betisoare de urechi!

Primul gand te duce la binecunoscutele betisoare de urechi pentru igienizarea urechilor micutului. Specialistii sustin ca betisoarele de urechi pot cauza adevarate traume canalului auditiv la bebelusi. Si nici in cazul copiilor mai maricei acest risc nu dispare. Pe langa faptul ca sunt inutile, ele nereusind practic sa curete canalul, ci doar sa afunde si mai mult ceara in interiorul urechii, pot fi periculoase pentru sanatatea aparatului auditiv! Recomandarea este valabila pentru orice alt obiect asemanator betisoarelor.

Daca ceara este dura, mai intai trebuie sa o inmoi cu ulei!

Uneori cerumenul are o textura dura, iar daca incerci sa il scoti poti provoca mici dureri sau disconfort copilului, dar poti si rani tesutul subtire al urechii. De aceea este nevoie sa o inmoi inainte de curatare. Uleiul mineral sau uleiul pentru bebelusi reprezinta o optiune buna in acest scop. Pune cu ajutorul unei pipete 5 picaturi in urechiusele micutului (pe rand) si lasa-le sa actioneze 1 sau 2 ore.

Dupa ce ceara s-a inmuiat, se spala usor zona folosindu-se o seringa din cauciuc. Apa trebuie sa fie calduta. Daca ceara nu pare sa iasa, atunci spala urechea copilulul cu capul aplecat pe partea cu urechea respectiva, pentru a lasa forta gravitationala sa actioneze (se provoaca efectul de cascada).

Curata cu blandete zona externa a urechii!

Dupa ce copilul face baie, ia un prosop curat, uda-l la un capat cu apa calduta si sterge-l usor in spatele urechii, dar si in urehciuse atat cat iti permite zona, fara a forta.

Metoda cu peroxid de curatare a urechii!

Foloseste aceasta metoda daca ceara din urechile lui ii creeaza un real disconfort si daca alte solutii nu au avut succes. Pune cateva picaturi de peroxid de hidrogen in urechea copilului pentru a inmuia ceara. Pune un mic tampon de vata sau de panza in urechile copilului peste noapte pentru a absorbi excesul de fluid si apoi curata gentil restul de ceara.

Apeleaza la medic!

Daca observi ca nu ai sanse de izbanda cu metodele clasice, dar ca ceara din urechi constituie o reala problema pentru copil, este cazul sa mergi la doctor. Acesta va scoate dopul de ceara din urechi folosind metode sigure si te va ajuta cu sfaturi si recomandari pentru a-l ajuta acasa pe copil.

Citeste si despre