Cum ii inveti pe cei mici sa se spele corect pe dinti

| | Actualizat: 2024-10-01 12:56:19

Igiena orala a celor mici poate parea o adevarata provocare la inceput,, dar nu trebuie sa fie o batalie zilnica. Poate fi o aventura amuzanta si distractiva, daca o abordezi cu rabdare si un pic de creativitate. Dintii sanatosi sunt cheia unui zambet frumos si fericit, asa ca merita sa le aratam celor mici cum sa aiba grija de ei. Citeste mai departe si afla cum il motivezi pe cel mic sa adopte o rutina optima pentru spalatul dintilor.

Vizita la medicul stomatolog

E important ca prima vizita la dentist sa fie una relaxata si fara evenimente dureroase. Asa ca planifica o vizita de control la un cabinet de stomatologie pentru copii cat mai devreme, inainte sa apara probleme. 

De obicei, prima vizita se face in jurul varstei de 6-8 luni sau imediat dupa ce a aparut primul dintisor. Daca mergeti des la dentist pentru controale, copilul va intelege ca nu e nimic de temut si va asocia cabinetul de stomatologie cu un loc prietenos, nu cu o sursa de frica.

Incepe igiena devreme

Igiena cavitatii bucale trebuie iinceputa inca din stadiul de bebelus. Chiar daca dintisorii nu au erupt inca, este important sa cureti cavitatea bucala dupa servirea mesei, cel putin o data pe zi. In cazul acestora, curatarea se face cu un tifon sau o compresa sterila si cu glicerina. De asemenea, poti folosi si o periuta de dinti pentru bebelusi.

Ulterior, odata cu aparitia primului dintisor, poti sa-i achizitionezi o periuta de dinti. Alege una colorata, de dimensiuni adecvate varstei si cu peri moi. Foloseste-o impreuna cu o pasta de dinti special conceputa pentru copii. 

Fii un exemplu

Copiii sunt mici imitatori. Deci, daca tu iti speli dintii de doua ori pe zi, si ei vor vrea sa faca la fel. Puteti transforma acest moment intr-un ritual de familie, in care toata familia se spala impreuna pe dinti dimineata si seara. 

Opteaza pentru joculete

Cine a zis ca spalatul pe dinti trebuie sa fie plictisitor? Transforma-l intr-o poveste sau o competitie amuzanta. Poti folosi un cronometru haios sau o melodie de cel putin 2 minute care sa îi aminteasca cat trebuie sa se spele. Exista si optiunea de a utiliza aplicatii special create pentru a face mai distractiv spalatul dintilor.

Explica-i importanta spalatului pe dinti

Pentru ca un copil sa inteleaga de ce trebuie sa isi spele dintii, este esential sa-i vorbesti pe intelesul lui. Iti poti folosi imaginatia pentru a-i explica importanta igienei orale intr-un mod amuzant si captivant. Ii poti spune o poveste, in care sa exemplifici ce rol are curatarea dintilor si cum il ajuta in prevenirea aparitiei cariilor, care sunt dureroase si foarte inestetice.

Foloseste produse distractive pentru copii

Un alt mod de a face spalatul pe dinti mai interesant este sa folosesti produse special create pentru copii. Poti utiliza urmatoarele:

  • periuta de dinti colorata sau cu personajul preferat din desene animate;

  • pasta de dinti cu arome delicioase;

  • apa de gura cu ambalaj dedicat supereroilor.

Ofera-i recompense

Recompensele pot fi un stimulent excelent pentru a transforma spalatul pe dinti intr-un obicei placut. Nu trebuie sa fie nimic extravagant, ci mici recompense care sa-l faca sa se simta mandru de realizarile sale.

Poti crea un calendar in care sa adaugi pentru fiecare zi in care se spala corect pe dinti o bulina zambitoare. Dupa colectarea unui anumit numar de buline, copilul primeste o jucarie sau ceva ce isi doreste. Alte optiuni de recompense pot fi:

  • o seara cu povesti;

  • mici cadouri din partea Zanei Maseluta.

Cu mici trucuri, spalatul pe dinti poate deveni mai mult decat un ritual zilnic necesar, ci si o distractie pe cinste. Utilizand imaginatia, copilul tau va fi eroul care salveaza dintii de cariile malefice si, astfel, va astepta cu nerabdare sa foloseasca periuta magica. Asa ca, la urmatoarea sesiune de curatare a dintilor, aminteste-i ca supereroii nu fug niciodata de o provocare. Plus, cine poate refuza un zambet stralucitor si o poveste in plus la culcare? 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Citeste si despre