Cum influenteaza un copil cu Sindrom Down viata familiei

| | Actualizat: 2013-01-14 12:34:31

Familiile care au copii diagnosticati cu sindrom Down sunt puse la mari incercari, iar problemele fac parte frecvent din viata lor. Specialistii sustin ca reusita de a creste armonios un astfel de copil sta in atitudinea pe care parintii o adopta fata de boala si sunt de parere ca ar trebui ca acesta sa aduca bucurie, si nu regrete, in sanul familiei.

Diagnosticul de sindrom Down - o perspectiva sumbra

De la aflarea vestii ca micutul tau sufera de sindrom Down, o serie de sentimente si emotii te-au napadit: teama, anxietate, panica, griji, tristete, vinovatie etc.

Odata cu depasirea vestii, ai inceput sa iti faci griji si sa iti creezi in minte o perspectiva a felului in care se vor desfasura evenimentele in familia ta. Copilul are nevoie de toata atentia, ingrijirea lui presupune costuri si chiar tratamente medicale complexe, care necesita timp si energie, toate acestea puse pe umerii vostri, ai parintilor si cu influente directe asupra celorlalti fratiori. Te gandesti imediat la viitorul care-l asteapta pe micutul tau si la calitatea vietii pe care o va duce.

Specialistii sustin ca nu trebuie sa te gandesti atat de departe, ci sa iei lucrurile treptat si sa te bucuri in fiecare zi de minunea de copil pe care o ai, iar efortul sa se concentreze pe integrarea lui in evenimentele de familie si in viata de zi cu zi.

Foto: babble.com

Copilul cu sindrom Down - o bucurie in sanul familiei tale

Lucrurile nu sunt chiar atat de gri pe cat iti imaginezi. O sustin parintii cu experienta, care au crescut astfel de copii si care stiu foarte bine prin ce treci. Ei confirma faptul ca ingrijirea lui este o provocare si o lupta continua la care participa toata familia, dar ca in cea mai mare parte a timpului este bucurie si mandrie.

Nici studiile nu ii contrazic. S-a constatat ca 94% dintre parintii care au copii cu sindrom Down nu au regrete legate de cresterea si ingrijirea lor, iar aproape 10% dintre ei si-au exprimat parerile de rau. Cei mai multi sunt multumiti de viata pe care o duc si sustin ca, daca ar avea de ales, nu ar schimba-o cu nimic.

Asta nu inseamna ca le este usor. Insa ei vad dincolo de boala copiilor lor. Ei observa bucuria, inocenta, dragalasenia si puterea unui astfel de copil in fata bolii si sunt mandri sa ia parte la aceasta experienta. Provocarile sunt mari, costurile la fel, dar sunt multumiti si fericiti pentru copilul pe care il cresc cu atata dragoste.

Lucrurile stau si mai bine in randul fratilor care au fost intervievati cu privire la viata lor alaturi de copii cu sindrom Down. Aproape 94% dintre ei au declarat ca se simt mandri de fratiorul lor, iar 88% au afirmat ca experienta de a avea grija si a se juca cu un astfel de copil i-a facut sa devina persoane mai bune.

Multe dintre familiile cu copii cu sindrom Down functioneaza aproape normal. Sunt active social, fac sport, se intalnesc si se distreaza cu prietenii si incearca sa il integreze si pe copilul bolnavior in aceeasi atmosfera.

Nu numai ca poti supravietui, dar te poti bucura din plin de micutul tau daca stii sa vezi dincolo de ceea ce ofera boala, daca reusesti sa il vezi ca pe un copil capabil, care are puterea si forta de a realiza multe atata timp cat ai incredere in el si il sprijini constant.

Specialistii sustin ca aceste statistici sunt importante si ca ar trebui sa cantareasca mai mult in decizia viitorilor parinti care, in urma rezultatelor din testele prenatale, aleg sa curme viata fetilor care prezinta risc crescut de sindrom Down.

Citeste si despre