Amenajarea si decorarea unei camere impartite de mai multi copii poate fi dificila, insa daca ai grija sa imparti frateste spatiul si sa tii cont de preferintele fiecaruia, cei mici vor convietui frumos de-a lungul copilariei. Atunci cand amenajezi dormitorul copiilor, opteaza pentru piese de mobilier economice sau practice, pentru a eficientiza cat mai bine spatiul de care dispui, si asigura-te ca decorul imprumuta din personalitatea fiecarui copil in parte.
Decor "in oglinda"
Daca ai doua fetite, este foarte posibil ca ideile de decorare a camerei sa semene intre ele. In plus, este foarte probabil ca una sa imite preferintele celeilalte.
De aceea, pentru a reduce orice risc de a se certa intre ele si a aparea conflicte, opteaza pentru un decor "in oglinda": cumpara cate doua exemplare din fiecare piesa de mobilier sau accesoriu (doar nuantele pot diferi) si asaza-le cat mai practic in camera, astfel incat fiecare fetita sa beneficieze de spatiu intim.
Paturi suprapuse
Patul este piesa de mobilier-cheie intr-un dormitor impartit intre doi sau mai multi frati. De la o anumita varsta, copiii vor trebui oricum sa doarma in paturi separate (mai ales daca sunt de sexe diferite).
Este indicat sa iei in calcul aceasta idee inca de cand incepi amenajarea camerei pentru ei. Cel mai potrivit model de pat este cel supraetajat, intrucat ajuta la economisirea si eficientizarea spatiului, astfel incat sa incapa si celelalte piese de mobilier si accesoriile personale ale fiecarui copil.
Paturi incorporate in pereti
Ofera cea mai mare camera a casei copiilor.. Daca incaperea dispune de camari, balcon, dulapuri incorporate in perete sau alte zone ascunse de usi, darama-le si profita de fiecare locsor pentru amenajarea unei camere cat mai confortabile si aerisite.
Paturile incorporate in astfel de spatii improvizate ofera suficient loc pentru asezarea celorlalte piese de mobilier si accesorii. Practic, paturile sunt "ascunse" in perete, iar pe timpul zilei, pot fi mascate complet cu ajutorul unor draperii. Camera se poate transforma astfel in spatiu de odihna, joaca sau relaxare pentru cei mici.
Paturi extensibile pentru o camera 2 in 1
Paturile extensibile reprezinta o piesa de mobilier practica, ce te ajuta nu doar sa imparti in mod frateste camera copiilor, dar sa oferi multifunctionalitate camerei. Astfel, dimineata, cand copiii se trezesc, paturile pot fi ridicate (intr-un soi de dulap sau in perete), pentru a lasa loc desfasurarii activitatilor zilnice ale copiilor: joaca, relaxare, teme etc.
Paturile extensibile sunt o idee buna atunci cand camera copiilor este foarte mica. Trebuie completate cu piese de mobilier flexibile. Fotoliile, biroul, masutele din dormitor trebuie deplasate cu usurinta, astfel incat sa poata fi plimbate dintr-o parte intr-alta fara efort, seara, cand paturile trebuie intinse pentru somn.
Camera practica la mansarda
Daca prichindeii tai vor cu tot dinadinsul sa aiba dormitorul in mansarda casei, trebuie sa gandesti foarte bine planul de amenajare si decorare al incaperii, deoarece spatiul este destul de ingust. Intrucat acoperisul structurat sub forma unui triunghi risipeste o mare parte din spatiu, este indicat sa introduci acolo cele 2 sau 3 paturi ale copiilor.
Este zona in care cei mici vor sta mai mult intinsi decat in picioare, astfel ca peretii inclinati nu-i vor incomoda. Amenajeaza restul spatiului cat mai aerisit, folosind mobilier economic, cosuri de depozitare etc. Daca incaperea nu permite amenajarea unui birou mare, la care sa aiba loc toti copiii, stabileste spatiul de lucru pentru facut teme in alta camera a casei: biblioteca, living etc. - oriunde unde este liniste.
Amenajare camera in stil "evantai"
Eficientizeaza spatiul din dormitorul copiilor prin stilul "evantai" de amenajare a mobilei. Asaza un corp de mobila sau dulap intr-un colt al camerei, iar in partile lui, cate un pat, pe fiecare perete lateral. Mijlocul dormitorului va ramane astfel liber, pentru activitati de joaca si recreere. Ceilalti doi pereti ai camerei pot fi amenajati cu dulapuri pentru haine, rafturi suspendate pentru decoratiuni si jucarii, astfel incat sa economisesti cat mai mult spatiu.
Paturi alaturate, multifunctionale
In cazul in care preferi un decor clasic, cu doua paturi alaturate, separate intre ele printr-o noptiera sau etajera, este important sa optezi pentru modele dotate cu lada, rafturi si sertare. In acest fel, copiii isi depoziteaza lenjeriile, prosoapele, jucariile si chiar hainutele in partea inferioara a paturilor, fara a ocupa spatiu suplimentar in camera.
Camera combinata - pat si canapea
In situatia in care dormitorul pentru copii nu permite asezarea a doua paturi, iar cele suprapuse nu iti surad nici tie, nici prichindeilor, poti opta pentru varianta unui singur pat, suplimentat in camera cu o canapea extensibila. In acest fel, vei economisi spatiul, iar pe timp de zi, canapeaua va putea fi folosita si pentru alte activitati.
Inainte de a recurge la acest stil de amenajare, consulta-te cu copiii, astfel incat sa fie de acord ca unul dintre ei sa primeasca patul si celalalt, canapeaua, pentru a nu se certa apoi intre ei.
Camere cu doua tematici
Indiferent de cum asezi paturile sau cum imparti camera pentru ca fiecare copil sa beneficieze de spatiu intim, este important sa tii cont de pasiunile si preferintele fiecaruia in modul de decorare. De exemplu, fetita ar putea dori sa aiba partea ei de camera decorata in stil fantezist, cu printese si decoratiuni inspirate de povesti.
Baietelul probabil ca va dori o tematica cu masini, roboti sau alte jucarii preferate. Daca vrei ca micutii tai sa se simta confortabil, este important ca putinul spatiu de care dispun sa fie personalizat si amenajat pe gustul lor.
Tu ce secrete de amenajare si decorare a dormitorului intre mai multi frati cunosti? Care crezi ca sunt piesele de mobilier cele mai practice pentru o astfel de camera, impartita intre mai multi copii? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!