Prieteniile din timpul copilariei, cruciale pentru dezvoltarea micutilor si pentru o sanatate mai buna la maturitate

| | Actualizat: 2022-02-27 23:57:58

Formarea unor prietenii sanatoase este adesea considerata o abilitate cruciala pentru un copil. Insa, rareori aceasta este insuflata copiilor in mod explicit. Iata ce spune stiinta despre rolul prieteniilor in cazul copiilor si cum ii ajuta acestea in viata. 

Cum isi fac copiii prieteni

Gasirea si pastrarea prietenilor este o abilitate care poate dura ceva timp pentru a se dezvolta.

Incepand din jurul varstei de patru ani, copiii dezvolta o intelegere a faptului ca alte persoane pot avea ganduri, interese si sentimente diferite de ale lor. Aceasta capacitate emergenta, cunoscuta sub numele de “Teoria mintii”, ii ajuta pe copii sa isi faca prieteni. "Copiii devin mai buni in a-si imagina perspectiva altcuiva, iar acest lucru alimenteaza prietenii mai intime.", spune Eileen Kennedy-Moore, psiholog clinician si autor al cartii “Growing Friendships: A Kids' Guide to Making and Keeping Friends”.

Copiii au adesea o viziune pragmatica asupra prieteniei, formand legaturi stranse cu colegii de la locul de joaca sau din clasa, spune Kennedy-Moore. "Este o abordare de tipul "iubeste-l pe cel cu care esti". Lucrul pe care copiii il au ca avantaj fata de adulti este faptul ca se afla in camera cu alte 25 de persoane care de varsta lor", spune ea. "La varsta adulta este nevoie de un efort deliberat pentru a gasi si a cultiva prieteniile."

Potrivit unui studiu, adultii trebuie sa petreaca in jur de 50 de ore impreuna pentru a trece de la o simpla cunostinta la un prieten ocazional, 90 de ore impreuna inainte de a se considera prieteni si peste 200 de ore pentru a deveni prieteni apropiati care impartasesc o conexiune emotionala.

Psihologii spun ca cele mai bune prietenii ii pot ajuta pe copii sa se pregateasca pentru relatii apropiate, inclusiv cele romantice, pe masura ce cresc.

"Cea mai buna prietenie este, de fapt, ca si cum te-ai indragosti", spune Kennedy-Moore. "Prieteniile apropiate din copilarie ii ajuta pe copii sa exerseze abilitatile de care au nevoie in relatiile intime pe tot parcursul vietii lor. Ei invata despre alti oameni si despre ei insisi, pentru a face fata unor sentimente precum singuratatea, gelozia si frustrarea."

“Daca copiii nu vorbesc despre prieteni acasa, nu inseamna ca nu au prieteni. Acest lucru se poate datora faptului ca prefera un stil mai linistit de a interactiona cu ceilalti.”, adauga Kennedy-Moore.

Parintii, sprijin pentru copii in formarea prieteniilor

Parintii isi pot sprijini copiii in formarea de prietenii prin organizarea de intalniri distractive in afara scolii. "De obicei, copiii isi fac prieteni facand lucruri amuzante impreuna, asa ca ar fi bine sa va ganditi la interesele copilului vostru si sa cautati activitati care li se potrivesc si pe care le-ar putea face alaturi de alti copii ", spune Kennedy-Moore.

De asemenea, parintii isi pot invata copilul cum sa se alature jocurilor si activitatilor. Potrivit psihologului, sustinerea copilului de a se alatura jocurilor altor copii trebuie sa fie de genul: “Urmareste cu atentie ce face celalalt copil, apoi mergi si alatura-te jocului fara a-l intrerupe”. 

Prieteniile, beneficiile pentru sanatate

Ajutandu-i pe copii sa dezvolte prietenii puternice este cel mai bun cadou pe care parintii il pot face. Acest lucru are numeroase beneficii pentru tot parcursul vietii, inclusiv pentru o buna sanatate mentala si fizica.

Mentinerea prieteniilor apropiate are un impact pozitiv asupra sanatatii cardiovasculare si neuroendocrine, precum si asupra sistemului imunitar, arata cercetarile. Potrivit unei analize din 2010 a 148 de studii, prieteniile puternice ofera beneficii mai mari pentru sanatate decat renuntarea la fumat, scaderea in greutate sau efectuarea de exercitii fizice. Faptul de a avea un grup apropiat de prieteni si legaturi familiale puternice reduce riscul de mortalitate al oamenilor cu 50%, arata analiza. Faptul de a fi singur sau izolat are acelasi impact asupra mortalitatii unei persoane ca si fumatul a 15 tigari pe zi. 

Studiul Harvard Study of Adult Development, care a inceput in 1938, in timpul Marii Crize Economice, si a urmarit peste 700 de barbati pe tot parcursul vietii lor, a constatat ca satisfactia oamenilor in ceea ce priveste relatiile lor in timpul varstei de 50 de ani a fost un predictor mai bun al sanatatii lor fizice mai tarziu in viata, decat nivelul colesterolului.

Aceste constatari arata importanta de a trata prietenia ca pe un "efort pe tot parcursul vietii", spune Denworth. "Nu este niciodata prea tarziu sa va faceti noi prieteni, dar este o idee excelenta sa incepeti devreme".

In timp ce unele studii definesc cea mai buna prietenie ca implicand un singur prieten special, constatarile sugereaza, in general, ca calitatea si reciprocitatea relatiei este factorul benefic, mai degraba decat numarul de prieteni implicati.

FOTO: pexels.com

Citeste si despre