Sapunurile antibacteriene ucid germenii si bacteriile de pe corpul copilului si previn raspandirea lor, spre deosebire de cele normale, care nu fac decat sa ii "spele" de pe corp si sa ii imprastie dintr-o parte intr-alta. Acesta este principalul avantaj pentru care parintii opteaza pentru ele in protejarea sanatatii celui mic. Cu toate acestea, sapunul antibacterian a fost asociat cu o serie de dezavantaje si riscuri, cel mai important si dezbatut dintre ele fiind alergiile pe care le-ar putea dezvolta in sanatatea copilului.
Sapunurile antibacteriene sunt utilizate, uneori abuziv, de catre parinti pentru curatarea adecvata a manutelor murdare ale copilului. Teama ca germenii si microbii pe care copilul ii "cazeaza" frecvent pe manute vor ajunge in gurita lui si apoi in organism, determinand aparitia bolilor, ii face pe parinti sa aleaga cele mai puternice si noi produse de curatare cu rol antibacterian, chiar daca asta presupune o investitie ceva mai mare de banuti si nu intotdeauna beneficii notabile.
Avantajele sapunului antibacterian la copii
Sapunul antibacterian este considerat cel mai bun si eficient produs de curatare a germenilor si microbilor de pe corpul copilului. Spre deosebire de sapunul obisnuit, acesta nu afecteaza echilibrul natural al pielii. Produsele obisnuite de curatare a pielii contin adesea substante care intervin in echilibrul natural al pielii si distrug uleiurile esentiale de la suprafata acesteia. Cele antibacteriene distrug germenii fara a avea acest efect nociv.
Cel mai important avantaj pe care sapunurile antibactariene il au in fata celor normale este acela ca distrug microbii, impiedicand astfel raspandirea lor. Produsele obisnuite doar indeparteaza germenii de pe maini si corp, dar nu ii omoara.
Prevenirea raspandirii germenilor este esentiala pentru protejarea copilului de infectii comune ale sangelui sau de stomac, pe care acestia le provoaca.
Sapunurile antibacteriene contribuie si la tratarea si prevenirea unor infectii bacteriene si fungice ale pielii. Previn raspandirea si inmultirea microorganismelor in corp, combatand astfel iritatiile, edemele si eczemele de la nivelul suprafetei pielii.
Dezavantajele sapunului antibacterian pentru copii
Desi este unul dintre cei mai buni aparatori impotriva infectiilor cauzate de germeni sau microbi, sapunul antibacterian prezinta si o serie de dezavantaje pentru sanatatea micutilor. Specialistii trag un semnal de alarma cu privire la riscurile pe care triclosanul, un ingredient comun al acestor produse, il are asupra sanatatii.
Se pare ca expunerea prelungita a copilului la cantitati mari de triclosan reprezinta un risc crescut pentru aparitia alergiilor alimentare si de mediu. Atat triclosanul, cat si parabenii, pe care aceste produse ii contin contribuie la senzitivitatea alergica a organismului copilului.
O alta ingrijorare a specialistilor este legata de faptul ca acelasi triclosan ar putea impiedica absorbtia corespunzatoare a antibioticelor in corp. Acest efect este periculos, in cazul in care copilul urmeaza un tratament important cu antibiotice. Reducerea eficacitatii acestor medicamente poate pune sanatatea copilului in pericol.
Chiar daca nu exista studii sau dovezi, cercetatorii suspecteaza ca expunerea indelungata la triclosan si la alte substante toxice din aceste produse poate reprezenta un factor de risc important pentru declansarea cancerului.
Specialistii sunt de parere ca, uneori, spalarea pe maini sau corp doar cu sapun normal si apa este suficienta pentru a proteja copilul de boli si infectii cauzate de germeni. In plus, o igienizare prea stricta slabeste sistemul imunitar al organismului si il vulnerabilizeaza, in timp, in fata diverselor boli. Ceea ce vor sa spuna expertii este ca, uneori, microbii au rolul lor in protejarea sanatatii, deoarece stimuleaza organismul sa formeze anticorpi, care vor proteja sanatatea copilului pe termen lung.
Tu ce fel de sapun folosesti pentru igiena copilului: natural sau antibacterian? Ai renunta la sapunul bacterian, care omoara microbii si previne raspandirea lor, din cauza riscurilor, nedovedite inca, pe care le pune asupra sanatatii micutului? Sau crezi ca igienizarea este mai importanta decat potentialele pericole? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!