6 tipuri de joaca esentiale in dezvoltarea copilului tau

| | Actualizat: 2018-07-11 00:00:00

Joaca ajuta copilul sa isi dezvolte creativitatea si imaginatia, dar si alte aptitudini importante. Indiferent ca este vorba de un joc cu mingea intre frati sau daca cel mic se costumeaza si isi imagineaza ca este astronaut, aceste jocuri il ajuta sa isi dezvolte abilitati sociale cum ar fi faptul ca invata sa se joace pe rand, sa coopereze cu alti copii si sa se imprieteneasca cu ei.

Daca joaca ti se pare joaca si nu vezi nicio diferenta, afla care sunt diferitele tipuri de joaca ale unui copil, in functie de varsta, de starea de spirit si de cadrul social:

1. Joaca fara ocupatie

Joaca neocupata se refera la activitatea unui copil care nu se joaca deloc; impotriva aparentelor care indica ca este implicat in miscari aleatorii fara niciun obiectiv, copilul se joaca cu siguranta si pune bazele pentru joaca in viitor.

2. Joaca solitara (independenta)

Joaca solitara, asa cum ii spune si numele, este atunci cand copilul tau se joaca singur. Aceasta joaca este importanta pentru ca il invata pe cel mic cum sa se distreze singur, in cele din urma pavand calea pentru cum sa se simta bine cu el insusi; orice copil se poate juca independent, insa acest tip de joaca este obisnuita pentru cei mai mici, cu varste intre 2 si 3 ani.

La aceasta varsta, copiii sunt focusati pe ei insisi si nu au abilitati de comunicare prea bine dezvoltate. Daca un copil este mai timid si nu isi cunoaste inca partenerii de joaca, este posibil sa prefere joaca solitara.

3. Joaca de tip spectator

Acest tip de joaca este atunci cand un copil observa alti copii care se joaca, insa nu intra in jocul lor; este un tip de joaca obisnuit pentru copiii mai mici de varsta care inca isi dezvolta vocabularul, asa ca nu iti face griji daca cel mic se joaca observandu-i pe ceilalti si nu li se alatura. Este posibil ca cel mic sa fie timid si trebuie sa invete mai intai regulile jocului, sau sa fie cel mai mic din grup si sa prefere sa stea deoparte o perioada inainte sa se alature celorlalti.

4. Joaca in paralel

Daca lasi doi copii in varsta de 3 ani in aceeasi camera ii vei vedea jucandu-se unul langa altul, fiecare in lumea lui.

Nu inseamna ca nu se plac, ci doar ca se joaca in paralel. In ciuda faptului ca au foarte putin contact social cu partenerii de joaca, copiii care se joaca in paralel invata multe lucruri unul de la celalalt, de exemplu cum sa se joace pe rand cu jucariile si cum sa se comporte frumos unul cu celalalt; desi pare ca nu isi acorda atentie intre ei, de foarte multe ori ei isi mimeaza comportamentele, de aceea joaca in paralel este considerata a fi o punte importanta spre etapele urmatoare de joaca.

5. Joaca asociativa

Putin diferita de joaca in paralel, joaca asociata se caracterizeaza si prin copii care se joaca separat unul de celalalt; in acest tip de joaca, copiii sunt implicati insa in ceea ce fac ceilalti copii – gandeste-te de exemplu la niste copii care construiesc un orasel din lego. Pe masura ce fiecare dintre ei isi construieste cladirile sale, vorbesc intre ei si se implica unul pe altul in joaca.

Aceasta este o etapa importanta in evolutia modului de a se juca, deoarece ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte abilitati cum ar fi socializarea, rezolvarea problemelor, cooperarea si dezvoltarea limbajului. Prin joaca asociata, copiii leaga prietenii noi si adevarate.

6. Joaca cooperanta

Acest tip de joaca este cel care reuneste toate celelalte etape de joaca, iar copiii incep sa se joace impreuna in adevaratul sens al cuvantului. Este o joaca obisnuita pentru copiii prescolari sau pentru cei mai mici care au frati mai mari sau care au interactionat foarte mult cu alti copii.

Joaca cooperanta utilizeaza toate abilitatile dobandite de copil in etapele de joaca anterioara si le foloseste la intreaga lor capacitate, punand bazele relatiilor interpersonale pe masura ce copilul tau se maturizeaza si devine adult.

 

Citeste si despre