Ce este sindromul jocului neterminat si cum il putem combate

| | Actualizat: 2023-10-03 08:54:06

De-a lungul timpului, copiii pot aduna cantitati impresionante de jucarii. Cele cumparate si cele primite cadou isi fac loc in camera lor si ajung sa umple dulapuri, cutii si sertare. Cu cat are mai multe, cu atat copilul se joaca cu mai putine, insa ii place sa le vada pe toate imprastiate. Atunci cand micutii scot din spatiile de depozitare o multime de jucarii, cu care nu se joaca si doar le lasa imprastiate, acest lucru poarta numele de „sindromul jocului meterminat”.

Desi poate parea un paradox, cu cat copiii sunt inconjurati de mai multe jucarii, cu atat le este mai greu sa aleaga, li se reduce creativitatea si li se diminueaza entuziasmul. Cel mai evident putem vedea acest lucru la Craciun, cand copilul primeste multe jucarii si nu le acorda tuturor atentia cuvenita. Putem observa acest lucru insa si in fiecare zi, cand camera este plina de jucarii imprastiate, iar copilul nu le acorda deloc atentie, ba chiar se plictiseste rapid de ele.

Cum ii incurajam pe copii sa se joace creativ si sa nu mai ajunga in situatia in care apare sindromul jocului neterminat?

Mai putin inseamna mai mult. Cu cat are la indemana mai putine jucarii, cu atat copilul este solicitat sa fie mai creativ si sa le integreze in jocurile sale. Faceti o selectie riguroasa a jucariilor, pe care le veti ordona dupa mai multe categorii: cele pe care le pastrati, cele pe care le duceti la bunici si cele pe care le donati.

Rotatia jucariilor este o alta metoda eficienta. Presupune ca micutii sa nu aiba acces tot timpul la toate jucariile. Pune o parte din ele undeva unde nu le gaseste si, din cand in cand, schimba-le cu cele pe care le are deja in sertare. Va fi bucuros sa le redescopere pe cele cu care nu s-a mai jucat de mult timp.

Mentine camera ordonata. Aplica o regula care spune ca nu poate scoate alte jucarii pana nu le strange pe cele scoase deja. Nu scoatem setul de construit pana nu strangem puzzle-ul, de exemplu. Si lista poate continua. O regula precum: maximum 5 jucarii pe covor in acelasi timp poate fi de mare ajutor.

Jucariile și jocurile senzoriale stimuleaza creativitate. Pictatul, lipitul, joaca cu diverse materiale pot fi mult mai de folos pentru dezvoltarea copilului decat jucariile sofisticate, pe care le ia de-a gata.

Joaca in natura, pietrele, nisipul, frunzele, betele, castanele si, in general, ce putem gasi intr-un parc reprezinta surse inepuizabile pentru a stimula creativitatea unui copil.

FOTO: Freepik

Citeste si despre