Joaca in siguranta: cum sa iti protejezi copilul in zilele calduroase

| | Actualizat: 2024-06-21 19:07:50

Copiii adora vara, pentru ca este un sezon in care se pot juca in voie, fara sa fie constransi prea mult de straturile de haine si nici macar de schimbarile meteo neasteptate. Devine responsabilitatea adultilor sa foloseasca doar cateva instrumente, pentru a pastra un mediu de joaca sigur.

 

Conditiile difera de la o varsta la alta si este bine sa tinem cont si de clima, atunci cand luam anumite masuri de protectie. Am adunat pentru tine cateva idei de baza, pentru a-ti face o idee despre cat de mult bine poate sa faca un simplu detaliu. Iata ce sa folosesti pentru a-ti sti copilul in siguranta, cand soarele dogoreste.

Creme de protectie

Importanta cremei cu factor de protectie solara a inceput sa creasca si datorita campaniilor corecte de informare. Razele nocive sunt daunatoare la orice varsta, dar, pentru pielea sensibila a celui mic, este indicata o protectie solara pentru copii SPF 50. Acest numar indica o protectie de lunga durata si intensa, iar cremele de acest fel trebuie reaplicate la anumite intervale, pentru a-si mentine eficienta. 

 

De asemenea, aplicarea trebuie sa se faca pe toate zonele expuse si nu pe sarite, pentru un efect complet. Cel mai probabil, cei mici nu prea vor avea rabdare pentru acest pas, dar cea mai buna varianta este ca aplicarea cremelor de protectie sa se faca tot sub forma de joc si, de preferat, inainte de expunerea la soare. 

Hidratare

Consumul de lichide sanatoase pe timp de vara este vital pentru o buna desfasurare a tuturor proceselor din corp. In functie de varsta celui mic si de necesarul de lichide, este bine sa ii pui apa la dispozitie sau, daca nu este suficient de mare, sa i-o oferi pana sa apara senzatia de sete. Cei mici elimina foarte repede apa si, astfel, poate sa apara deshidratarea, deloc indicata, mai ales cand si consumul de energie este mare. 

 

Temperatura la care sunt consumate lichidele trebuie sa fie una prietenoasa - nu de la frigider si cu atat mai putin cu gheata. O bautura extrem de rece va avea un efect de scurta durata, urmand ca, mai apoi, corpul sa se incalzeasca si mai mult. 

Haine potrivite

Daca sezonul de iarna este propriu imbracamintii in straturi, de la subtire la gros, vara, acestea trebuie adaptate, in functie de perioada zilei si de gradele din termometre. Hainutele trebuie sa fie potrivite ca marime, dar in acelasi timp, lejere, pentru a nu da un disconfort suplimentar. 

 

De asemenea, culorile si materialul hainelor sunt importante, pentru o temperatura a corpului sanatoasa. Este demonstrat ca toate culorile inchise cresc temperatura corpului si, practic, atrag soarele, lucru mai putin placut cand cei mici se joaca in aer liber.

Accesorii

Pe timp de vara, protectia corecta a pielii sensibile se face si cu ajutorul accesoriilor. La acest capitol incadram ochelarii de soare, palariile si chiar umbrelele. Scopul lor este de a proteja partile sensibile ale corpului, dar, pentru cei mici, pot avea si o misiune distractiva. Palariile pot avea urechi si culori diverse, iar ochelarii de soare pot avea forma de inimioara sau de minge de fotbal.

 

O idee de mare folos este cea a modificarii programului, in functie de momentul zilei. Concret, am putea stabili de la inceput ca joaca nu se face fara aceste accesorii de protectie, iar ele sunt disponibile pana la ora 11.00 si dupa ora 16.00, de exemplu. Astfel, copilul va intelege de ce nu este bine sa stea afara chiar in miezul zilei, iar daca reusesti sa il convingi ca i-ar prinde bine si un somn de amiaza, toata lumea va avea de castigat.

 

Asadar, jocurile si joaca pe timp de vara pot fi pe placul tuturor, adulti si copii, cu respectarea unor reguli extrem de simple. Echilibrul intre expunerea la soare, hidratare si accesoriile care ne protejeaza de soare sunt cheia succesului pentru zile lungi si animate. Recomandarile de mai sus pot fi, de asemenea, folosite si pentru adulti, care nu ar trebui sa se neglijeze doar pentru ca ii prioritizeaza pe cei mici. 


Sursa Foto: Pixabay

Citeste si despre