Fructele si legumele nu sunt doar alimente sanatoase care fac copilul sa creasca mare si puternic. Ele pot deveni oricand si sursa de inspiratie pentru imaginatia si indemanarea celui mic. Iata cum poti transforma, impreuna cu copilul tau, fructele si legumele ramase de la gatit sau ceva mai ofilite, in stampile decorative pentru diverse obiecte sau lucruri! Rosia, marul, lamaia, ardeiul gras sau morcovul sunt doar cateva dintre fructele si legumele care se pot transforma cu usurinta in stampile simpatice cu care copilul amprenteaza o multime de obiecte si lucrusoare, pentru a le decora dupa bunul lui plac.
1. Stampila din rosie
Amprentele lasate de feliile de rosii arata ca niste volanuri de masina sau floricele si dau foarte bine pe tricouri, desene sau felicitari create de manutele dibace ale prichindelului tau. Pot deveni model si pentru un obiect decorativ sau craft la care lucreaza cel mic. Se taie rosia in jumatate, iar fiecare dintre cele doua jumatati se vopseste cu acuarele de culoare rosie pe interior, pentru a accentua culoarea ei naturala. Apoi, se ia fiecare jumatate si se stampileaza cu ea, din loc in loc, obiectul sau hainuta pe care copilul vrea sa o decoreze. Amprentele pot fi asamblate in diferite forme si modele.
2. Stampila din lamaie
Si feliile de lamaie lasa o amprenta interesanta pe obiectele pe care copilul vrea sa le decoreze. Pentru a crea stampila, ai nevoie de doua felii de lamaie ceva mai groase. Lasa-le sa se usuce pana a doua zi. Pune copilul sa picteze una dintre fetele fiecarei felii cu tempera in aceeasi nuanta cu cea a lamaiei si apoi aplica stampila pe diverse lucruri. Copilul poate transforma amprenta lasata de feliile de lamaie in bicicleta, floare, soare sau chiar copacei, in functie de inspiratia lui de moment.
3. Stampila din ardei gras
Daca tai un ardei gras pe jumatate, pe lat, vei observa ca marginile lui, impreuna cu membranele din interior, formeaza un soi de trifoi cu patru foi sau o floricica. Aceasta forma poate fi aplicata pe orice obiect decorativ sau pe hainute, daca cel mic picteaza marginile cu tempera in culori diferite si apoi aplica stampila pe acestea, in diverse modele.
4. Stampila din mere
Merele pot fi si ele transformate in stampile simpatice cu care copilul se poate distra copios, daca le taiati pe jumatate, pe lung. Indepartati semintele si codita si pictati fiecare jumatate de mar in diverse culori, lasand spatiul din mijloc, unde erau semintele, necolorat. Aplicati apoi stampila pe haine, hartie sau pe alte obiecte. Copilul poate crea copacei, flori sau chiar fluturasi din amprenta jumatatilor de mar. Daca nu vrea ca stampila sa lase o amprenta plina, adica toata suprafata jumatatii de fruct sa fie colorata, atunci pictati doar marginile marului. Astfel, amprenta va fi goala pe interior.
5. Stampila din morcov
Morcovul este foarte versatil cand vine vorba de crearea unei stampile. Alege un morcov ceva mai gros si mai lung. Taie-l in trei bucati. Picteaza, impreuna cu copilul, suprafata rotunda a primei bucati in diverse culori si aplicati stampile pe cutii, hainute sau alte obiecte. Puteti crea balonase din ele, floricele sau pur si simplu, bulinute colorate. Taie a doua bucata de morcov in jumatate, pe lung. Astfel, stampila colorata cu tempera va lasa amprente in forma de semiluna pe hartie sau obiecte. Decupati ultima bucata de morcov in forma de triunghi, pictati-o in ce culori doriti, si aplicati-o si pe ea in diverse modele, pe aceleasi obiecte sau pe altele noi.
6. Stampila din broccoli
Ar putea parea o stampila ceva mai greu de facut, insa nu este asa. Rupe un buchetel mic dintr-un broccoli. Apoi, cu ajutorul unui cutit, taie finut buchetelul in jumatate, pe lung. Lasa copilul sa picteze jumatatile cu tempera de culoare verde si sa le lipeasca pe anumite desene sau obiecte. Amprenta acesteia reprezinta copacei, ciupercute sau orice alte figurine sau idei mai are copilul tau.