Inca de cand copiii incep sa tina in mana primele jucarii zornaitoare, parintii incep sa cumpere tot felul de obiecte, care mai de care mai tentante, cu care micutii sa se joace. Nu este un secret pentru nimeni faptul ca fetitele si baietii manifesta interes la inceput pentru orice jucarie noua, dupa care se plictisesc de ea si o lasa uitata intr-un colt. Din acest motiv, parintii ar trebui sa apeleze la tehnica rotatiei jucariilor.
Copilul nu trebuie sa aiba timp sa se plictiseasca de jucarii si trebuie ajutat sa le (re)descopere cu aceeasi bucurie de parca ar fi noi. Iata cateva trucuri care sa va ajute in organizarea jucariilor si a spatiului!
Niciodata prea multe jucarii in acelasi loc
In camera in care se joaca copilul pot fi pana la 30 de jucarii in acelasi timp. Copiii le au la dispozitie in orice moment, le vad si se pot juca cu ele cand vor. Este ideal ca jucariile sa fie sortate pe categorii: jucarii creative, de construit, de desenat, de logica etc.
Este important ca incaperea sa fie cat mai libera si aerisita, sa nu fie dezordine, pentru ca acest lucru poate fi in detrimentul calmului si dezvoltarii armonioase a copilului. In plus, atunci cand are putine obiecte la dispozitie, copilul isi dezvolta imaginatia si va petrece mai mult timp jucandu-se cu un singur obiect. Tehnica a fost sugerata de Maria Montessori, pentru a-i ajuta pe cei mici sa se joace fara sa se plictiseasca si sa devina creativi.
Tehnica rotatiei jucariilor
Chiar daca are multe jucarii, copilul nu trebuie sa le aiba intotdeauna pe toate la dispozitie. Este ideal ca macar jumatate dintre jucarii sa stea in alt loc si sa fie aduse o data la doua saptamani sau o data pe luna. In acest fel, copilul se concentreaza asupra jucariilor pe care le are la indemana si nu are timp sa se plictiseasca de celelalte. Cele care nu sunt in raza lui vizuala zi de zi vor fi uitate, iar atunci cand le va redescoperi, va fi cu atat mai incantat de ele. In plus, va invata sa fie ordonat, sa le adune si sa le puna la locul lor, atunci cand ii ceri acest lucru.
Ce jucarii punem deoparte si ce jucarii lasam la indemana?
Acest lucru depinde de criteriile personale de selectie si de interesele copilului. Este recomandat sa fie indepartate jucariile carora nu le acorda atentie, pentru ca inseamna ca s-a plictisit deja de ele. De asemenea, o tehnica buna este sa puneti deoparte jucariile pe care le primeste de Craciun sau de ziua lui. Din cauza ca primeste multe, nu le va acorda atentie tuturor, iar cu unele nici nu va ajunge sa se joace, daca le are pe toate la indemana.
„Reciclati” jucariile
Daca aveti prieteni care au copii de varste similare, puteti face schimb cu ei de jucarii. In acest fel, fiecare copil se va bucura de alte jucarii, fara ca parintii sa mai dea banii pe ele. De asemenea, pastrarea jucariilor de la copiii mai mari pentru fratii mai mici poate fi o idee buna.
In plus, copiii trebuie invatati inca de mici sa fie generosi si sa imparta. Atunci cand sortati jucariile care nu mai sunt potrivite varstei lor, rugati-i sa va ajute si faceti o selectie de jucarii pe care le veti dona copiilor mai putin norocosi. Explicati-le celor mici de ce este important sa daruiasca si ce bucurie le vor aduce altor copii jucariile cu care ei nu se mai joaca.
Ce beneficii are rotatia jucariilor
In afara de faptul ca micutii redescopera la un anumit interval jucariile si le acorda atentia cuvenita, rotatia acestora mai are si alte beneficii:
• ordonarea spatiului
• cresterea interesului copiilor pentru anumite jucarii
• copilul este recunoscator pentru ce are
• se evita suprastimularea
• stimularea creativitatii si imaginatiei
• invata sa pretuiasca lucrurile pe care le au
• invata sa aiba grija de ce este al lor.
FOTO: Pixabay.com