Care este varsta la care copiii se pot uita la stiri

| | Actualizat: 2024-11-30 10:00:00

Traim intr-o epoca tehnologica si total vizuala in care este dificil sa ne protejam copiii de avalansa de stiri care, apropo, nu este foarte incurajatoare. Crimele, disparitiile, razboaiele si decesele ocupa o mare parte a stirilor de la radio si televiziune pe care noi, adultii, le consumam aproape fara sa ne dam seama. Dar cum ramane cu copiii? Ar trebui sa ii protejam de tragedii sau este bine pentru ei sa stie ce se intampla in lume? De la ce varsta le pot vedea? Cum ii pot ajuta parintii sa le inteleaga Psihologul Noelia Sosa González, specialist in psihomotricitate, atentie timpurie si parenting, raspunde la aceste si alte intrebari.

Cand? Nu inainte de varsta de sapte ani

Psihologul pentru copii subliniaza ca, pana la varsta de 7-8 ani, copiii inca mai confunda fantezia si realitatea, motiv pentru care se pot identifica cu persoana de la televizor, cu protagonistul stirilor.

Acesta este motivul pentru care recomanda sa nu se expuna copiii la stiri, mai ales atunci cand sunt tragice. Si adauga ca, de la aceasta varsta, intotdeauna in compania noastra pentru ca continutul este conceput pentru adulti si este normal ca ei sa nu-l inteleaga si sa-l interpreteze in felul lor.

„Ei se pot identifica si pot crede ca li se poate intampla si lor, chiar in adolescenta, daca nu exista un context. De exemplu, cazul unui copil disparut, care poate crea teama ca li se poate intampla acelasi lucru. Nu trebuie sa ii mintim, dar trebuie sa le oferim suficiente informatii pentru ca ei sa inteleaga, fara a intra in detalii care nu sunt potrivite pentru varsta lor. Noelia isi aminteste de cazul unei fetite care a dezvoltat cosmaruri constante dupa ce a vazut la televizor stirea despre o fetita care disparuse langa o cale ferata. Asa ca mama ei facea referire la ea de fiecare data cand ieseau in oras: „Nu-mi da drumul la mana pentru ca acelasi lucru ti s-ar putea intampla si tie”. Iar fiica ei a dezvoltat o teama exagerata de a fi separata de mama ei.

Cum ar trebui sa vada copiii stirile: intotdeauna in companie

Pentru ca ei sa nu le interpreteze gresit, trebuie sa verificam ce au inteles si ce nu au inteles. Cand vorbim cu ei despre o tragedie, cum ar fi pandemia actuala sau moartea micutului Gabriel Cruz in Almería, de exemplu, trebuie sa folosim limbajul adecvat. „Este bine ca ei sa stie ce este Covid, ca este contagios si ca trebuie sa poarte o masca pentru a se proteja, si chiar de ce nu isi pot saruta bunicii”.

Nu le oferim informatii false, dar le oferim informatii adaptate varstei lor. De exemplu, evitam sa le vorbim despre moartea in caminele de batrani, pentru ca acesta este un subiect separat si nu au nevoie sa vada imaginile dure care il ilustreaza.

„Nu este necesar ca ei sa vada imagini violente, cu impactul pe care il pot avea asupra lor, pentru a le explica cum sa previna violenta si cum sa identifice un caz de bullying, de exemplu.

Sursa: www.bebesymas.com

Sursa foto: freepik

 

Citeste si despre