Copilul tau vorbeste urat?

| | Actualizat: 2012-07-11 18:05:50

Copilaria este o perioada a inocentei. In tot acest univers mirific si angelic, nu mica ti-e mirarea atunci cand iti auzi ingerasul tau de numai 2-4 anisori ca scapa printre buze un cuvant de-a dreptul obscen. Prea tarziu pentru a te soca! Credeai ca micutul tau nu aude si nu intelege ce se vorbeste uneori prin casa? Acum e timpul sa iei masuri!

De ce vorbesc urat copiii mici?

Copiii mici absorb o multime de cuvinte pe care le aud in jur si de multe ori le reproduc fara a stii care este noima lor. Insa pe masura ce cresc, ei reusesc sa faca asocierea intre cuvinte si emotiile pe care acestea le transmit onservand comportamentul parintilor sau celor care le pronunta. Astfel ca, daca in sanul familiei se folosesc cuvinte obscene intr-un moment de furie, este foarte probabil ca micutul tau sa spuna acelasi cuvant atunci cand se simte furios, dar fara a-i intelege semnificatia.


Asadar, parintii sunt cei care influenteaza cel mai mult limbajul copilului. Ei sunt exemple in acest sens pentru el. Sunt persoanele care petrec cel mai mult timp alaturi de el si de la care invata si preia cele mai multe modele comportamentale si de limbaj. Asadar, daca in familia ta se obisnuieste sa se foloseasca cuvinte obscene, nu trebuie sa te miri daca la un moment dat il vei auzi pe micut pronuntand fix aceleasi cuvinte, chiar daca nu stie ce inseamna ele.

De asemenea, cuvintele obraznice ar putea reprezenta si metoda lui de a-ti atrage atentia sau te enerva in mod special pe cineva.

Ce faci cand copilul vorbeste urat?

Vorbeste in preajma lui asa cum vrei sa vorbeasca el cu ceilalti!

A fi un exemplu pentru el este cel mai important lucru pe care il poti face pentru educatia lui si pentru a evita sa te lovesti de astfel de incidente neplacute. Daca impui reguli atat in sanul familiei, cat si printre rude si prieteni cu privire la vocabularul adoptat in preajma micutului, nu vei avea de-a face cu aceasta problema in copilaria timpurie.

Cel mult, influentele media, anturajul de la scoala si alte medii sociale sau nu cu care va lua contact copilul mai tarziu, in copialarie, te vor pune in fata situatiei de a te descurca cu limbajul nepotrivit. Insa nu uita ca "cei 7 ani de acasa" formeaza o baza solida a ceea ce va deveni copilul cand va fi mare.

Nu tipa la el si nu il pedepsi de cand auzi prima oara cuvantul!

Multi parinti au aceasta tendinta de a certa copilul pentru ce a spus.

Insa trebuie sa stii ca micutul tau nu este constient si nu intelege sensul cuvintelor spuse. El doar reproduce ce aude in jur. De asemenea, este important sa nu exagerezi momentul, pentru a nu-i atrage si mai mult atentia asupra a ceea ce a spus. Altfel, daca va vedea ca iti starneste atentia ceea ce spune, va repeta astfel de cuvinte doar pentru a te face atenta la el.

Pune-i intrebari despre ceea ce a zis!

Pe un ton cald si calm, stai de vorba cu micutul imediat dupa ce a scos papagalul pe gurita. Intreaba-l de unde a auzit cuvantul si daca stie ce inseamna. In acest fel iti vei da seama daca stie ce inseamna.

Vorbeste-i despre semnificatia cuvantului si impactul lui asupra altora!

Dupa ce ti-ai dat seama cam cat de multe intelege micutul tau despre ceea ce a spus, explica-i cateva lucruri despre cuvintele obscene. Spune-i cat de rau si neplacut se simt cei din jur atunci cand pomeneste astfel de lucruri si ca raneste sentimentele celorlalti. Nu trebuie sa le definesti injuriile sau sa le explici in detaliu, insa este important sa ii transmiti mesajul potrivit cu privire la folosirea lor. Ca nu sunt potrivite, ca nu are voie sa faca acest lucru si despre faptul ca intristeaza foarte mult ceilalti oameni.

Foloseste-te de consecinte!

Daca vorbitul urat devine o obisnuinta si in ciuda faptului ca l-ai atentionat ca e un comportament inacceptabil treci la aplicarea consecintelor. Nu aplica pedepse fizice, ci "umbla" la ceea ce l-ar putea durea mai mult: timpul de joaca, scurtarea timpului petrecut in parculet alaturi de copii, reducerea banutilor de buzunar etc.

Foloseste-te de sistemul de recompense!

Creeaza un mic joc, dar care o utilitate practica. Creeaza un copacel in care desenezi mai multe frunze (fara a le colora). Trece numele copilului deasupra lui. Apoi spune-i ca de fiecare data cand va reusi sa nu mai foloseasca cuvintelul urat, vei colora cate o frunza. Cand tot copacul ca avea frunzele colorate, va primi o mica recompensa.

Citeste si despre