Pronuntia peltica este o dificultate de vorbire care se caracterizeaza prin pronuntia gresita a unor cuvinte, in special in articularea anumitor foneme, precum "s", "p", "j", dar si a altor sunete. Copilul care vorbeste peltic se mai numeste si "sasait", din cauza inlocuirii multor sunete pe care nu le poate pronunta cu "s" (sigmatism).
Foto: theparentszone.com
Descopera cauzele din spatele vorbirii peltice, cum se manifesta si cand devine vorbirea peltica o problema in dezvoltarea vorbirii copilului.
Pronuntia peltica, cand devine o problema?
In dezvoltarea procesului vorbirii, copilul mic se confrunta adesea cu dificultati de invatare a pronuntiei anumitor cuvinte, insa nu inseamna ca sufera de tulburari de vorbire. El manifesta dificultati in articularea anumitor foneme, pe care le stapanesste mult mai greu decat pe altele. Specialistii in vorbire sustin ca cel mai dificil de pronuntat pentru copilul mic este "p"-ul, insa si "s"-ul,"j"-ul sau "g"-ul dau de furca acestuia.
Desi te poate ingrijora foarte tare faptul ca micutul tau pronunta gresit anumite litere si ca "sasaieste" mai toate cuvintele, nu este cazul sa te nelinistesti.
Vorbirea peltica apare firesc in dezvoltarea vorbirii copilului si este un fenomen trecator. Pe masura ce micutul exerseaza vorbirea si isi dezvolta vocabularul, erorile de pronuntie se corecteaza de la sine.
Copilul tau poate vorbi peltic pana in jurul varstei de 4 ani, fara a fi nevoie sa iei masuri speciale pentru a-i corecta pronuntia.
In situatia in care dificultatile de pronuntie continua si dupa varsta de 4 anisori, se agraveaza si se transforma in tulburari persistente de articulare, este important sa iei masuri. Ia in calcul ideea de a merge cu copilul mai intai la pediatru, pentru a vedea daca exista cauze fiziologice sau medicale ale acestei probleme. Este posibil ca acesta sa te trimita mai departe, la un specialist in vorbire - logoped, pentru a-l consulta pe copil si a stabili masuri terapeutice potrivite pentru corectarea vorbirii acestuia.
Care sunt cauzele pronuntiei peltice la copii?
Pronuntia peltica apare in timpul dezvoltarii procesului de vorbire si poate avea mai multe cauze, unele dintre ele fiziologice, altele patologice.
Unele afectiuni medicale localizate la nivelul cavitatii bucale, precum deformarea palatului dur sau problemele de la nivelul structurii dentare sau ale limbii (limba prea lunga), pot impiedica micutul sa pronunte corect anumite foneme sau sunete.
Conditia de adenoizi umflati sau de ocluzie inversa (atunci cand dintii de jos cresc peste cei de sus) poate determina aparitia pronuntiei peltice la copil.
Copilul racit sau care sufera de o obstructie nazala poate manifesta dificultati de vorbire. Alergiile care se manifesta prin umflarea limbii pot interfera si ele cu procesul de pronuntie.
Si parintii pot incuraja, involuntar, pronuntarea gresita a cuvintelor la copii. In cazul in care acestia nu renunta la "limbajul de bebelus sau infantil", pe care il folosesc in comunicarea cu cel mic la varsta de bebelus, in timp, copilul poate retine si invata cuvintele gresit. Folosirea in exces a diminutivelor cuvintelor sau inventarea unor termeni (incorecti, dar care suna dragalas) in comunicarea cu bebelusul poate conduce la dezvoltarea pronuntiei peltice sau a dificultatilor de vorbire.
Exista si cateva obiceiuri frecvente la copilul mic care pot interfera cu dezvoltarea procesului vorbirii. De exemplu, folosirea prelungita a suzetei sau a biberonului contribuie la dezvoltarea pronuntiei peltice.
Si suptul degetelului favorizeaza greselile de pronuntie. Copilul trebuie ajutat sa se dezvete cat mai repede de acest obicei nociv, prin "taierea lui din radacina". De la primele dati cand da semne ca vrea sa bage degetele in gurita, incearca sa il impiedici prin distragerea atentiei catre o activitate preferata a lui.
Ce masuri trebuie sa iei pentru a corecta pronuntia peltica a copilului?
In situatia in care greselile de pronuntie se accentueaza si se transforma in tulburari persistente si sistematice de articulare, este indicat ca micutul sa fie supus unor investigatii medicale si logopedice.
Copilul trebuie dus initial la pediatru, pentru ca acesta sa stabileasca daca dificultatile de pronuntie si vorbire sunt cauzate de o afectiune medicala - deformari mandibulare, ale dentitiei, limbii, o alergie, o raceala, o sinuzita sau de alte blocaje nazale care pot influenta pronuntia defectuoasa. Tratarea bolilor sau afectiunilor care interefereaza cu limbajul sau vorbirea contribuie si la corectarea automata a pronuntiei.
In situatia in care medicul nu descopera nicio cauza medicala care ar putea impiedica micutul sa vorbeasca corect, iti va face o trimitere la un specialist in vorbire, numit logoped.
Logopedul este terapeutul care se ocupa cu tratarea tulburarilor de limbaj, folosind anumite tehnici si exercitii logopedice, in vederea corectarii vorbirii.
Specialistul in vorbire va analiza atent istoricul medical al copilului, iti va pune mai multe intrebari asociate cu perioada de debut a pronuntiei peltice, evolutia ei si sunetele pe care le pronunta cel mai greu.
Pe baza unui consult general si a unei discutii cu copilul si cu tine, logopedul stabileste schema de tratament. Terapia presupune o serie de exercitii de vorbire pentru corectarea pronuntiei. Specialistul va lucra cu copilul in mai multe sedinte, pentru a-l ajuta sa-si corecteze vorbirea.
Este important sa te asiguri ca nu mai exista niciun alt element care favorizeaza pronuntia peltica. Renunta la limbajul infantil in comunicarea cu copilul, prin folosirea diminutivelor sau a cuvintelor deformate. Ajuta copilul sa renunte la suzeta inainte de 2 ani si trece-l pe canuta pentru bebelusi cat mai repede, chiar si inainte de un anisor.
Copilul tau s-a confruntat cu pronuntia peltica? A trecut de la sine sau ai fost nevoita sa iei masuri speciale pentru a o corecta? Cand ti-ai dat seama ca este o problema si ca este nevoie de ajutor?
Impartaseste-ne experienta ta, precum si sfaturile si sugestiile care ar putea ajuta si alte mamici, in sectiunea de comentarii de mai jos!