Insultele copiilor, cum reactionezi?

| | Actualizat: 2016-10-10 11:41:35

Desi nu l-ai incurajat niciodata sa tipe sau sa vorbeasca urat, te poti trezi ca la un moment dat, intr-o criza de isterie, micutul tau sa iti arunce o serie de insulte. Desi primul impuls este acela de a avea o reactie negativa asupra lui - sa tipi si sa iti pierzi controlul, trebuie sa fii pe pozitii si sa reactionezi prudent si inteligent pentru a-l dezvata pe copil de aceste reactii negative.

Insultele la copii, cum apar?

Adesea ele sunt imitatii  pe care le-au auzit la persoane din jurul lor. Daca cineva din jurul lui a facut o persoana "idioata", "proasta", "groaznica" sau in alte feluri de acest gen, copilul va aplica ceea ce a auzit chiar pe tine, in acele situatii in care nu faci cum vrea el.

Uneori ele mai apar ca modalitate de a atrage atentia parintilor atunci cand se simte neglijat. Stie ca desi poate nu este frumos sa zica asa ceva va castiga o reactie din partea ta, chiar si mai colerica sau furioasa.

Cum sa reactionezi cand copilul te insulta?

In primul rand trebuie sa te calmezi

Ia-ti cateva secunde de pauza inainte de a incerca sa controlezi situatia! O reactie agresiva nu va face decat sa provoace scandal. De aceea este bine sa respiri adanc, sa numeri pana la 10, sa lasi copilul sa termine cu ce are de spus si abia apoi sa vorbesti cu el.

Empatizeaza cu el si invata-l sa isi exprime emotiile

Atunci cand incepi sa vorbesti cu el axeaza-te pe evidentierea sentimentelor si trairilor pe cae le-a avut in momentul in care a scos pormubelul din gura. "Mi se pare ca esti foarte furios si suparat pe faptul ca nu ti-am dat desert inainte de masa. Am dreptate?". Apoi spune-i ca "atunci cand mai te simti suparat sau furios cel mai bine este sa imi spui acest lucru, decat sa te comporti si sa vorbesti astfel". Ajuta la dezvoltarea vocabularului emotional!

Taxeaza adresarea jignitoare

O alta metoda prin care poti reactiona este aceea prin care ii spui "Eu nu vorbesc cu tine asa si nu accept ca tu sa imi vorbesti astfel", apoi pleaca din prezenta lui si refuza sa ii mai acorzi atentie o scurta perioada de timp, ca admonestare pentru insulta.

Scopul tau este acela de a-l ajuta pe copil sa isi exprime trairile intr-o maniera potrivita, dar si de a-i corecta insultele deja deprinse si nu a le ignora.

Nu jigni pe nimeni in preajma lui

Nu lasa sa iti scape vreo jignire cand esti cu micutul, fie ca e vorba de partener, vanzatoare, de soferii din trafic sau de alti oameni care te scot din sarite. Copiii absorb repede toate etichetele pe care le pui si le folosesc cand au ocazia.

Monitorizeaza copilul cand este la tv sau la calculator

Copilul trebuie sa fi invatat de undeva toate aceste replici, iar daca in familia voastra nu se folosesc astfel de cuvinte, inseamna ca le-a preluat de la tv ori din diverse jocuri sau programe de calculator. Supervizeaza actiunile copilului tau si limiteaza timpul la aceste 2 surse nocive pentru copii.

Pana la varsta de 4 ani, copiii pot fi invatati sa:

  • isi exprime furia intr-o maniera adecvata si acceptata cu multa incurajare;

  • poate intelege in situatii simple, ca unele cuvinte si adresari pot rani sentimentele cuiva si nu trebuie folosite.

Pana la varsta de 8 ani:

  • copiii pot exprima furia si emotiile intr-o maniera adecvata, fara folosirea de cuvinte jignitoare.

Citeste si despre