Creierul copiilor a fost deseori comparat cu un burete cu putere infinita de absorbtie. Curiozitatea ii face pe cei mici sa invete rapid unele lucruri, cand poate sunt prea mici pentru ele. Iar asta poate fi valabil si in cazul cititului si al scrisului.
Unii parinti sunt tentati uneori sa ii invete pe copii lucruri mai inainte de a avea varsta potrivita. Ii ajuta in vreun fel acest lucru sau este vorba doar despre arderea unor etape in dezvoltarea cognitiva? Putem spune ca graba strica treaba cand vine vorba de scris si citit sau le oferim celor mici sansa de a avea un avans important pentru performantele scolare?
Scoala nu incepe degeaba in jurul varstei de 6 ani
Specialistii in neuroeducatie au explicat ce se intampla daca ii fortam pe copii sa invete sa citeasca si sa scrie la o varsta prea mica.
Scrisul si cititul sunt pasi importanti in dezvoltarea oricarui copil. In mod normal aceste lucruri se invata la scoala, adica dupa varsta de sase ani, insa unii parinti sunt tentati sa ii invete pe copii literele mult mai devreme.
Nu este ceva gresit ca un copil sa invete literele si chiar sa citeasca cuvinte simple chiar dinainte de a merge la scoala. Insa a forta un copil sa citeasca texte complexe inainte de vreme poate fi o suprasolicitare inutila.
Scrisul si cititul sunt abilitati care se deprind treptat, de la betisoare, bastonse si ousoare facute la gradinita, apoi la inceputul scolii, inainte de trece la literele propriu zise. De ce se continua, inca, aplicarea acestei metode ce pare total depsita? Pentru ca astfel copilul deprinde motricitatea fina si miscarile organizate si cursive de care ai nevoie pentru a scrie de mana.
Psihologii si neurologii atrag atentia ca, pentru a putea invata sa citeasca, creierul copiilor trebuie sa fi ajuns la dezvoltare deplina, iar acest lucru se intampla in jurul varstei de sase ani. De ce atunci si nu mai devreme? Pentru ca este necesara dezvoltarea cortexului superior, responsabil cu desfasurarea de activitati complexe precum scrisul si cititul, dar si cu mentinerea atentiei.
De ce sa nu grabesti copilul sa scrie si sa citeasca
Desi avem cele mai bune intentii, ca parinti, tindem sa facem deseori greseli de al caror impact nici nu ne dam seama.
Iti compari copilul cu altul, care stie deja sa scrie si sa citeasca? Gresit! Fiecare copil este unic, iar progresele lui nu ar trebui comparate cu ale altcuiva. Daca copilul verisoarei de gradul II care s-a intalnit recent cu mama ta stie deja sa citeasca, nu inseamna ca trebuie sa-ti obligi copilul sa invete si el, mai ales daca are o varsta prea mica.
Nu doar graba strica treaba, ci si presiunea. A forta lucrurile nu il va ajuta pe copil sa citeasca mai repede si mai bine. Rezultatul va fi, insa, repulsia copilului fata de aceasta activitate.
Acorda atentia cuvenita copilului tau, daca vrei sa stii cand este pregatit sa invete sa citeasca si sa scrie. El isi va manifesta clar interesul pentru aceste activitati atunci cand se va simti pregatit, iar procesul de invatare va fi unul rapid si lin, cu siguranta.
sursa foto: pixabay.com