Exista diferite moduri de a iti pregati copilul pentru prima clasa. De la ajustarea orei de culcare pana la stabilirea unui program de activitati, poti sa adopti diferite decizii care sa ii permita acestuia sa se obisnuiasca treptat cu rigurozitatea si disciplina scolara.
Pentru inceput este bine sa stabilesti o ora la care copilul sa se culce si sa il trezesti devreme dimineata. Incearca sa il obisnuiesti cu programul pe care il va avea la scoala inca din vara precedenta inceputului de an. Invata-l cum sa isi pregateasca hainele, ghiozdanul, pantofii si stabileste un program exact in fiecare zi.
Daca vrei sa il ajuti sa se trezeasca devreme in fiecare dimineata atunci ar fi recomandat sa cumperi un ceas cu alarma.
In acest mod, copilul va mentine o rutina care il va ajuta sa depaseasca mai usor starea de somnolenta.
Pentru a il obisnui cu rigurozitatea unei zile de scoala dar a evita nemultumirea sau frustrarea, roaga-i pe copii sa isi aleaga programele TV preferate sau sa stabileasca orele in care sa se joace. Daca inainte ocupa foarte mult timp cu jocurile video sau pe calculator, este momentul sa ii schimbati programul, acordandu-i cel mult o ora pe zi.
Incurajeaza-ti copilul sa urmeze activitati care sa il dezvolte fizic si intelectual: sportul, desenul, cititul, construirea unor planse, etc. Uneori este necesar sa il acompaniezi in ceea ce face sau sa ii gasesti prieteni de joaca.
Planuieste activitati pe care sa le desfasurati in familie. Alege o zi din saptamana in care sa mergeti la biblioteca sau la piscina, sa va recreati in parc sau sa vizitati un muzeu.
Notiunile pe care le-a invatat la gradinita ii sunt necesare copilului atunci cand se inscrie in clasa I. Daca este creativ atunci daruieste-i un jurnal in care sa deseneze tot ceea ce i s-a intamplat in cursul zilei respective.
Daca stie sa scrie atunci roaga-l sa iti povesteasca in scris ceea ce gandeste (chiar daca sunt doar trei randuri). Ajuta-l sa se exprime corect daca te roaga dar incurajeaza-l sa caute singur in materialele pe care i le pui la dispozitie. Daca are nevoie de o idee pentru o tema atunci aminteste-i care sunt pasiunile lui sau ce experiente ati trait impreuna.
In afara de realizarea unui jurnal incearca sa il inveti forma corecta a unor cuvinte. Daca stie sa citeasca nu ezita sa ii cumperi carti si reviste pentru copii. Stabileste o ora in fiecare zi in care sa il lasi sa citeasca; pentru a il incuraja, cititi impreuna. Recunoasterea numerelor si calculele simple pot constitui un exercitiu bun pentru memorie.
Inainte de inceperea anului scolar cumpara ghiozdanul si rechizitele impreuna cu fiul sau fiica ta. Chiar daca unele carti le va primi de la scoala nu este gresit sa ii cumparati alte materiale ajutatoare.
De pe masa lui nu trebuie sa lipseasca stiloul, creionul, forfecuta, hartii, lipiciul sau creioanele colorate. Lasa-l sa aleaga anumite obiecte sau haine pe care le va purta. Daca vrei ca "scolarul" tau sa se simta bine in noua ipostaza asculta-l atunci cand este nemultumit, incurajeaza-l daca a reusit o performanta si bucura-te alaturi de el.