Limbile straine au inceput sa devina obiect de studiu pentru copii inca de la varste foarte mici, de nici 2-3 anisori. Parintii moderni constientizeaza cat de important este ca cei mici sa studieze cat mai multe limbi straine, prin prisma sanselor multiple pe care acestea li le ofera in viitor, din punct de vedere profesional si nu numai.
Iata varsta la care copiii ar trebui sa inceapa sa le studieze, motivele pentru care este bine sa cunoasca mai multe limbi si care sunt cele mai importante limbi de circulatie internationala pe care este indicat sa le stapaneasca!
4 limbi straine pe care copilul ar trebui sa le invete
Daca ar fi dupa multi parinti, copiii lor ar trebui sa devina experti in vorbirea si scrierea a cel putin 4, poate chiar 5 limbi straine, inainte de intrarea la scoala. Copilul poate invata toate aceste limbi, dar nu este indicat ca la varsta prescolara sau mai devreme de aceasta sa fie suprasolicitat si sa fie expus la prea multe informatii.
Limiteaza-te la maximum 2-3 si asteapta sa mai creasca pentru a-l mai ademeni cu inca una. Exista mai multe criterii de selectie a limbilor importante pe care un copil ar trebui sa le studieze de mic. Unii parinti invata copiii o anumita limba pentru ca unul dintre ei este strain si atunci prefera ca micutul sa fie bilingv.
Altii aleg sa puna micutul sa studieze anumite limbi pentru ca locuiesc in alta tara ori pentru ca este populara sau bine cotata ca limba de circulatie internationala.
Limba engleza
Engleza este cea mai raspandita limba straina la ora actuala in lume si in fruntea topului limbilor de circulatie internationala. Este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. In ziua de astazi, exista foarte putine tari in lume in care nu exista vorbitori de limba engleza sau in care aceasta nu este studiata in scoli sau alte institutii de invatamant.
Invatarea si deprinderea rapida a englezei de catre un copil a devenit aproape la fel de importanta ca si cunoasterea limbii materne - in cazul nostru, romana. Este prima limba pe care ar trebui sa o ai in vedere cand alegi ce sa studieze copilul prima data.
Limba franceza
Franceza a ajuns sa aiba aproximativ acelasi statut ca si engleza in topul limbilor de circulatie internationala. Este una dintre cele mai vorbite limbi straine, astazi, in lume. Franceza a devenit un instrument puternic de comunicare in foarte multe regiuni din lume.
Este a doua limba, dupa engleza, pe care o folosesc turistii in aproape orice tara ar merge, pentru a afla informatii si a se descurca in respectivele regiuni.
Limba germana
Germania este una dintre cele mai puternice natiuni sau tari din Europa. Limba engleza este una germanica. Multe dintre cuvintele din engleza sunt foarte asemanatoare, atat ca pronuntie, cat si ca inteles, cu cele din germana, ceea ce poate face mai usoara invatarea ei de catre copilul care studiaza deja engleza.
Limba germana este a treia limba de circulatie la nivel european, dupa engleza si franceza. Este puternica, s-a impus cu rapiditate in lume si deschide multe porti copilului pe plan academic, dar mai ales profesional. Asadar, este indicat sa ai in vedere si faptul ca germana si engleza se invata mai usor cand sunt studiate impreuna.
Limba spaniola
Limba spaniola a devenit foarte populara in lume si a reusit sa recupereze rapid o buna parte din terenul pierdut in fata englezei, francezei sau germanei. Este o limba care se asimileaza destul de facil, deoarece are origini latine.
Este usor de invatat de catre un copil, deoarece este fonetica (cuvintele se pronunta exact cum se scriu), iar cel mic nu are nevoie de abilitati speciale pentru a le asimila.
Varsta recomandata pentru inceperea invatarii limbilor straine la copii
In trecut, copilul lua primul contact cu o limba straina abia dupa intrarea la scoala. In ziua de astazi, limbile straine sunt introduse in programa de gradinita. Chiar si asa, parintii nu ezita sa ii inscrie pe cei mici la cursuri speciale in acest sens inca de pe la 2 anisori, cand inca nici nu stapanesc bine limbajul si vorbirea.
Specialistii sustin ca abilitatea de a invata si deprinde limbile straine este innascuta la copii. Procesul de invatare a acestora trebuie inceput de la varste foarte mici.
La 2-3 anisori, copiii asimileaza extrem de usor cuvinte noi. Se pare ca si sansele de a invata mai corect si de a vorbi fluent o limba straina sunt mai mari atunci cand incepe sa o studieze de foarte mic.
Cu cat amani mai mult procesul invatarii limbilor straine, cu atat copilul le asimileaza mai greu. Expertii sustin ca daca este expus la acestea inainte de pubertate - 12-13 ani- sansele de a deprinda usor limbile straine si chiar de a le vorbi cu accent nativ sunt mai crescute.
Motive pentru care e bine ca micutul sa stie mai multe limbi straine
Exista o sumedenie de motive pentru care copilul ar trebui sa studieze cat mai multe limbi straine, toate aducand beneficii esentiale in dezvoltarea lui emotionala, cognitiva sau sociala. Invatarea limbilor straine contribuie din plin la dezvoltarea abilitatilor intelectuale. Imbunatateste memoria si concentrarea copilului si ii creste nivelul de inteligenta.
Isi pune amprenta si asupra modului de a gandi, deoarece modeleaza noi moduri de gandire si faciliteaza o mai buna si usoara intelegere a mediului inconjurator. Insusirea a cat mai multe limbi straine are un rol esential in cresterea sanselor copilului de a intra la o scoala sau facultate de prestigiu, de a obtine burse si de a se angaja pe un post cu profil inalt.
Limbile straine faciliteaza si dezvoltarea relatiilor sociale si legarea prieteniilor. Pe langa faptul ca ii deschide copilului calea catre a cunoaste oameni noi si din diverse medii culturale, copilul isi poate largi cercul de prieteni si cu copii care vorbesc alte limbi.
Nu in ultimul rand, invatarea mai multor limbi straine ii ofera copilului accesul la diverse tipuri de culturi. Are ocazia sa invete o multime de lucruri noi despre specificul tarilor respective si ii ofera oportunitati culturale vaste.