Copilul tau a implinit deja 6 ani, varsta legala pentru a fi inscris in clasa pregatitoare. Fosta educatoare te-a asigurat inainte de vacanta de vara ca micutul este pregatit, trup si suflet, pentru a merge pentru prima data la scoala. Insa tu ai anumite temeri, normal, dar esti mama si iti doresti tot ce e mai bine pentru copilul tau!
Cum stii sigur daca micutul tau este gata sa se "imbarce" intr-o calatorie lunga de 13 ani? Afla care sunt aptitudinele necesare copilului, pentru a face fata cu brio anului pregatitor de scoala!
Nivelul de dezvoltare psihosomatica, esential in luarea deciziei
Unii parinti sunt mandri cu micutii lor, care invata sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca inca de la gradinita. Nivelul de cunostinte acumultate nu reprezinta insa un criteriu, atunci cand vine vorba despre inscrierea copilului in ciclul primar de scoala.
Specialistii au pus la cale niste teste prin care aptitudinile copilului mai mic de 6 ani sunt verificate, in vederea stabilirii nivelului sau de dezvoltare psihosomatica. In functie de rezultatele acestor teste, iti poti da seama daca micutul tau este pregatit emotional si mental pentru scoala sau daca mai are nevoie de un an de gradinita.
Aptitudini pe care copilul trebuie sa le aiba
Iata ce aptitudini comportamentale trebuie sa deprinda un prescolar, inainte de a merge in clasa pregatitoare!
Sa fie atent
Copii de gradinita au tendinta sa se plictiseasca foarte repede si sa devina nerabdatori. Un copil pregatit pentru scoala are capacitatea de a fi atent la explicatiile unui cadru didactic pentru o perioada mai mare de timp.
Sa aiba capacitatea de a alterna roluri si situatii
Copilul pregatit pentru scoala trebuie sa fie in stare sa lucreze in echipa si sa imparta materialele didactice. El trebuie sa stie cand sa raspunda si cand sa stea cuminte la locul lui. In general, toti copiii care merg la gradinita au sansa sa-si dezvolte aceasta aptitudine, interactionand cu ceilalti copii din grupa lui.
Sa recunoasca o figura de autoritate
Termenul de "figura de autoritate" se refera nu numai la cadrul didactic, ci si la ceilalati adulti cu care un copil vine in contact. De exemplu, parintele unui alt copil cu care micutul tau obisnuieste sa se joace in parc si care le explica amandurora cum se pot feri pentru a nu se lovi.
Prin urmare, varsta potrivita pentru scoala este varsta la care un copil este capabil sa recunoasca o situatie de invatare. El va fi atent la explicatiile oferite de un adult – altul decat educatorul sau parintele - si va tine minte ce este bine sa faca si ce comportamente trebuie sa evite.
Sa aiba autocontrol
Este destul de greu sa inveti un copil de 6 ani sa se controleze in anumite situatii, insa nu imposibil. O buna metoda de invatare sunt jocurile de rol, prin care micutul sa isi dea seama ca fiecare copil are dreptul la propriul spatiu personal.
Totodata, trebuie sa ii explici copilului tau sa se conformeze cand un alt copil ii spui "NU", sa nu-l impinga sau sa-l loveasca. Si gesturile reflexe pot fi controlate intr-o anumita masura, pentru a te conforma normelor sociale.
De exemplu, copilul trebuie sa stie ca nu este frumos sa ragaie in public mereu si ca e civilizat sa isi ceara scuze atunci cand o face fara voia lui.
Sa fie capabil sa interactioneze si sa se acomodeze cu oameni noi
Daca cel mic a avut probleme sa se acomodeze la gradinita, asta nu inseamna neaparat ca va refuza sa mearga la scoala. Poti testa capacitatea copilului tau de a se acomoda cu un mediul nou inscriindu-l la diferite ateliere de creatie pentru copii sau la diferite cursuri.
Sa fie independent
Daca cel mic este deja capabil sa execute sarcini mici, usoare, nu ar trebui sa iti faci prea mari probleme ca nu se va descurca la scoala. Un copil care se imbraca, se dezbraca si se spala singur la sase ani este considerat apt pentru ciclul primar.
Primii pasi in capatarea independentei i-a facut la gradinita, cand educatoarea l-a incurajat sa isi stranga singur jucariile si sa mearga singur la baie.
Continua sa ii acorzi credit copilului tau si lasa-l sa fie independent. Cand mergi sa cumperi rechizite si haine pentru scoala, roaga-l sa-si aleaga singur lucrurile care ii plac. Incurajeaza-l sa-si faca singur ghiozdanul, nu il face tu.
In clasa nu te va avea langa el si va trebui sa se descurce singur. In plus, invatatoarea va avea alti 30 de copii de urmarit si nu va putea sta cu ochii pe toti in acelasi timp.
Cum sa testezi maturitatea emotionala si sociala a copilului de varsta scolara?
Elementele cheie ale dezvoltarii si maturitatii sunt nivelul emotional si aptitudinile sociale, spun expertii in psihologia copilului. Acestia au intocmit o lista cu 10 intrebari la care orice parinte poate incerca sa raspunda. Lista se bazeaza pe princiipiile de redactare a testelor psihologice.
- Poate copilul sa ia o decizie independent si sa o urmeze pana la capat?
- Are propriile sale idei?
- Poate sa urmeze cel putin doua instructiuni simultan?
- Este capabil sa treaca usor la o activitate noua?
- Se separa cu usurinta de ingrijitor/educator?
- Arata interes pentru alti copii?
- Interactioneaza cu placere cu alti copii?
- Este capabil sa-si recunoasca si sa isi exprime propriile sentimente si nevoi?
- Se poate concentra cu usurinta asupra unei sarcini?
- Are capacitatea de a-si controla frustrarea?
Cum iti poti ajuta copilul sa fie pregatit pentru scoala?
Exista o multime de activitati pe care parintii le pot executa impreuna cu copiii si care au un efect pozitiv asupra dezvoltarii lor emotionale si sociale. Iata cateva dintre ele!
- Citeste impreuna cu copilul tau.
- Invata-l un cantec sau o poezie.
- Jucati-va impreuna cu cifre si litere.
- Mergi cu el in excursii.
- Creeaza-i mereu oportunitatea de a se juca impreuna cu prietenii lui si cu alti copii.
La ce te poti astepta in primul an de scoala
Cadrele didactice si expertii in psihologia copilului sustin ca infiintarea clasei pregatitoare este benefica, deoarece ajuta copilul sa treaca mai usor peste tranzitia de la gradinita la ciclul primar. In plus, ii ofera acestuia posibilitatea sa se adapteze treptat cu sistemul educational.
Clasa zero este structurata astfel incat elevii sa nu se simta coplesiti de cerintele scolare. Numarul de ore este redus, adaptat nivelului de concetrare si de rezistenta al copilului in varsta de 6 ani.
In clasa pregatitoare nu se dau nici note, nici calificative. Absolvirea primului an de scoala se face in baza unui raport, elaborat de invatator la sfarsitul anului scolar, in care se mentioneaza nivelul de dezvoltare fizica si psihica a fiecarui elev.
Cursurile clasei pregatitoare sunt obligatorii si includ sapte discipline din sase arii curriculare diferite:
- Comunicare in limba romana
- Comunicare intr-o limba straina
- Matematica si explorarea mediului
- Muzica si miscare
- Educatie fizica
- Arte vizuale si abilitati practice
- Dezvoltare personala
Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa se adapteze mai usor la mediul scolar
Discuta deschis cu cel mic
Asigura-te ca cel mic se simte confortabil la scoala. Clasa pregatitoare este o provocare chiar si pentru copilul matur din punct de vedere emotional. Mereu apar situatii noi si copilul se poate simti uneori pierdut.
Incurajeaza-l sa-si impartaseasca sentimentele si emotiile lui. Asigura-l ca este normal ceea ce simte si ca nu este nicio rusine daca nu a reusit sa se descurce intr-o situatie noua. Incurajeaza-l sa puna intrebari sau sa ceara ajutor, ori de cate ori nu este sigur pe el.
Motiveaza-l si incurajeaza-l constant
Ajuta-l la teme, repetand cu el notiunile predate. Incurajeaza-l sa adopte mereu o atitudine deschisa si sa nu ii fie teama sa mearga la scoala.
Metine o legatura stransa cu profesorul
Intereseaza-te regulat de progresul scolar al copilului tau. Invatatoarea iti poate comunica la ce materii exceleaza sau la ce discipline are nevoie sa lucreze mai mult acasa.
Creeaza o atmosfera calda si vesela in casa
Atunci cand iese dimineata pe usa pentru a merge la scoala, copilul tau trebuie sa fie voios. Este datoria ta sa ii imprimi aceasta stare de spirit pozitiva, mentinand o atmosfera placuta acasa si zambindu-i atunci cand se trezeste.
Lasa-l sa ia cu el la scoala un obiect de acasa
O jucarie luata de acasa il va ajuta pe cel mic sa se simta conectat cu mediul familial, oferindu-i un sentiment de protectie. Pe masura ce se va obisnui cu atmosfera de la scoala, va renunta singur la "talismanul" lui norocos.
Tu cum iti pregatesti copilul pentru scoala? Ce sfaturi utile poti oferi celorlalte mamici? Scrie-ne opinia ta in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
12 sfaturi utile pentru a avea un an scolar bun!
10 moduri de a-ti determina copilul sa iubeasca scoala
Cum sa dezvolti capacitatea de lectura a copilului: 10 sfaturi care nu dau gres
Cum iti pregatesti copilul pentru primul an de scoala?