In intervalul de varsta cuprins intre 6 si 7 ani se produce un salt calitativ in dezvoltarea psihologica a copilului. Bineinteles ca aceasta dezvoltare intensa este facilitata si de educatia oferita pana la acest moment atat in familie cat si la gradinita.
Putem considera ca fetita dumneavoastra este pregatita pentru scoala si la varsta de 6 ani si jumatate, mai ales daca este deja in posesia deprinderilor de comportament si de invatare specifice acestei acestei etape de dezvoltare. Acest lucru il puteti observa chiar dumneavoastra ca parinti dar, cu certitudine, informatii detaliate le obtineti de la educatoarea copilului.
Acesta va poate spune daca fetita se afla la gradul de maturitate necesar pentru debutul scolaritatii.
Sunt copii inteligenti care se plictisesc la 6,5 - 7 ani de activitatea de la gradinita. Ei au nevoie de o stimulare mai complexa in domeniul cognitiv, si acest lucru il pot obtine abia cand sunt implicati in sarcinile de invatare din cadrul programului educativ scolar.
Altor copii, mai ales celor hiperactivi, le este util inca un an de activitate in cadrul gradinitei unde se pune accent (mai ales la grupele pregatitoare) pe dobandirea abilitatilor necesare adaptarii cu succes la regimul de invatare scolara.
Astfel, educatoarele fac antrenament grafic cu copiii - foarte important mai tarziu pentru invatarea scrisului si cititului, jocuri pentru educarea atentiei, jocuri pentru dezvoltarea vorbirii, etc.
Incercati sa identificati nevoile de dezvoltare ale fetitei dumneavoastra. Apelati la opinia educatoarei, iar daca doriti sa stabiliti cu exactitate profilul psihoaptitudinal al copilului, un psiholog va poate realiza o evaluare psihodiagnostica.
In urma acestei evaluari, veti sti cu exactitate daca fiica dumneavoastra este pregatita din punct de vedere cognitiv si emotional pentru inceperea scolii.
Mult succes!
Diana Paula Stoian,
Specialist in Psihologia Copilului
Detalii specialist