Anestezia generala la copil

| | Actualizat: 2012-01-19 12:42:19

Anestezia generala este necesara la copil in cazul unei interventii chirurgicale majore. Faptul ca micutul isi pierde cunostinta in timpul operatiei ii sperie foarte tare pe parinti si ii determina sa afle mai multe despre aceasta procedura si despre riscurile pe care le ridica asupra sanatatii lui.

Ce este anestezia generala?

Foto: givegaming.org

Desi in ziua de astazi anestezia generala este considerata mai sigura ca niciodata si se folosesc substante medicamentoase testate, eficiente si aproape lipsite de riscuri, este indicat sa iti lamuresti dilemele sau curiozitatile intreband medicul toate informatiile necesare despre aceasta procedura.

Termenul anestezie inseamna pierderea simturilor. O anestezie generala reprezinta pierderea totala a simturilor, dar si intrarea intr-o stare de inconstienta a copilului. Pentru realizarea ei se folosesc fie injectii, fie un gaz special.

Cel mai adesea parintii, uneori impreuna cu copilul, sunt cei care aleg tipul de anestezie - generala sau locala. Insa exista interventii chirurgicale si motive medicale pentru care medicul recomanda direct tipul de anestezie generala, insa nu va recurge la ea fara a-ti explica motivele si fara a obtine aprobarea ta.

Ce implica anestezia generala?

Chiar daca anestezia generala este singura optiune pentru micutul tau, modul in care se realizeaza ea ramane la latitudinea parintilor si copilului - injectie (perfuzie) sau gaz anestezic.

Va fi transportat in camera operatorie unde va avea loc operatia. Micutul are voie sa ia cu el o jucarie sau un obiect care-i ofera confort si il ajuta sa se simta mai in siguranta. In plus, medicul iti poate permite accesul in sala de operatie pentru a sta cu el pana cand va fi anesteziat complet. Pentru copilasii mici si care se sperie usor, medicii pot recurge la realizarea anesteziei chiar in bratele confortabile si sigure ale mamicii.

In sala de operatie, in timpul interventiei chirurgicale, anestezistul va monitoriza cu atentie tensiunea arteriala, pulsul, temperatura si respiratia pe tot parcursul procedurii, pentru a se asigura ca este complet inconstient si ca nu prezinta complicatii.

Dupa terminarea operatiei, micutul este transportat in rezerva sau la terapie intensiva, unde se asteapta revenirea. In aproape toate cazurile, pacientul isi revine singur din anestezie, fara a fi nevoie de interventia medicilor. Nu exista un timp exact pentru trecerea efectului anestezic.

Ce complicatii si efecte secundare pot aparea dupa anestezie?

Specialistii sustin ca procedurile anestezice moderne nu pun probleme sau riscuri serioase de sanatate. Ele sunt considerate foarte sigure, insa pot aparea, in cazuri foarte rare, complicatii sau efecte secundare pe care orice parinte trebuie sa le stie. Complicatiile depind si de starea de sanatate pe care o are copilul la data interventiei.

Majoritatea isi revin repede dupa anestezie si pot manifesta cateva efecte secundare minore - greata si dureri de gat. Efectele dispar la scurt timp, iar daca sunt severe, se actioneaza prin medicamente pentru ameliorarea lor.

In urma statisticilor

  • 1 din 10 copii poate manifesta dureri de cap, dureri de gat, greata sau ameteli;
  • 1 din 100 de copii poate avea o reactie alergica usoara la una dintre substantele anestezice;
  • 1 copil din 20.000 de copii - poate suferi o reactie alergica severa in urma anesteziei.

Citeste si despre