Anorexia si bulimia la copii - cum le recunosti?

| | Actualizat: 2018-09-28 00:00:00

Tulburarile alimentare pot cauza probleme serioase de sanatate atat copiilor, cat si adolescentilor. Ele se dezvolta preponderent in adolecenta, dar pot incepe si in perioada copilariei, iar fetele sunt mult mai predispuse decat baietii. Cele mai importante tulburari de alimentatie sunt anorexia si bulimia. Unii copii pot alterna perioadele de anorexie cu cele de bulimei.

Ce este anorexia?

Anorexia consta in infometarea auto-impusa si precuparea excesiva de a nu se ingrasa. Astfel ca micutul ajunge sa aiba sub 15% din greutatea normala pentru varsta lui, nu creste deloc si nu ia in greutate. In plus, are o imagine corporala deformata, avand impresia ca este prea gras. Copilul manifesta opozitie sau dezinteres fata de mancare, nega ca ii este foame.

Semnele anorexiei

Cateva din semnele anorexiei sunt: preocuparea pentru mancare, monitorizarea fiecarei imbucaturi luate, teama de a nu se ingrasa, chiar daca este slab, precuparea de a face exercitii fizice, pasiunea pentru gatit sau pentru emisini TV in care se gateste, oboseala, senzatia de frig, oprirea menstruatiei (in cazul adolescentelor).

Varsta cea mai predispusa catre anorexie este intre 11 si 14 ani. Se estimeaza ca una din 25 de fete au avut cel putin un episod de anorexie in viata ei. Pe termen lung, anorexia afecteaza inima, ficatul si rinichii.

Ce este bulimia?

Bulimia consta in inghitirea de catre copil de cantitati mari de mancare, urmata de regurgitarea alimentelor. Alimentele sunt consumate fara ca micutul sa faca distinctia daca ii este foame sau nu, si nu tine cont daca acele alimente ii plac sau nu.

Copilul bulimic se poate plange frecvent de dureri de burta. Ca si cei care sufera de anorexie, copiii care sufera de bulimie sunt nemultumiti cu corpurile lor si prezinta variatii de greutate.

Copilul poate simti ca nu are control asupra a ceea ce mananca, iar vomitatul este pentru el o forma de control.

Obezitatea

Copilul obez are peste 20% din media normala. Este bine de retinut ca micutii au doua perioade cand sunt predispusi la obezitate: in primul an de viata si in preadolescenta (adica intre 10 si 13 ani). Copiii obezi sunt apatici, tacuti, timizi, dar pot avea si iesiri busce de furie.

Tulburarea de alimentatie selectiva (mancatul selectiv)

Copilul refuza sa manance anumite feluri de alimente din cauza texturii, a culorii, a temperaturii, gustului sau aromei. Aceasta tulburare poate duce la scaderea in greutate, deficiente nutritionale, sau la o dezvoltare nesanatoasa a copilului.

Ce anume provoaca o tulburare de alimentatie?

Nu este stabilita cu precizie cauza acestor tulburari. Specialistii considera ca ele se datoreaza unei combinatii de factori biologici, sociali si comportamentali.

De multe ori copiii simt ca nu au control asupra vietii lor si atunci consumul sau refuzul de a manca pot reprezenta forme prin care ei recapata controlul.

In plus, si parintii pot contribui la aparitia tulburarilor de alimentatie. De exemplu, obliga copilul sa manance, chiar daca acestuia nu ii este foame. Sau insista ca micutul sa manance tot din farfurie si ignora preferintele alimentare ale copilului. In cazul unui copil care are multe kilograme in plus, parintii pot sa faca glume pe seama greutatii lui. Sau accepta ca ceilalti sa faca glume pe seama copilului.

De asemenea, daca unul dintre parinti a avut o tulburare alimentara, este posibil ca si copilul sa o dezvolte.

In cazul adolecentilor, cel mai adesea tulburarile de alimentatie se datoreaza si influentei culturale in care sunt apreciate ca fiind aratoase sau sanatoase corpurile slabe si foarte slabe. Din plus, anorexia si bulimia apar de multe ori pe fondul unei admiratii excesive fata de anumite vedete TV, cantareti sau actori.

Daca copilul tau sufera de o tulburare de alimentatie, nu te invinovati si nu il invinovati nici pe el. Cauta ajutorul la un psihiatru sau psihoterapeut. Si nu iti subestima capacitatea de a-ti ajuta micutul sa se recupereze!

Citeste si despre