Copilul trebuie sa viziteze prima oara cabinetul oftalmologului la varsta prescolara, chiar daca nu manifesta semne ale unor probleme de vedere. Consultul are rol profilactic si evalueaza starea de sanatatea a ochilor micutului si potentialele probleme care ar putea aparea pe parcurs. Pentru ca multe afectiuni pot fi remediate cel mai tarziu la 5-6 ani, iata cand si de ce trebuie sa duci copilul din timp la medic!
Varsta potrivita pentru primul consult oftalmologic al copilului
Realizarea la timp a primului consult oftalmologic al copilului este extrem de importanta pentru evolutia sanatatii oculare. Medicii recomanda varsta de 3-4 ani pentru prima vizita a acestuia la medicul de specialitate.
Consultul are rolul de a evalua starea de sanatate a ochilor micutului, riscurile la care este supus pe viitor, precum si de a urmari prezenta principalelor semne ale problemelor de vedere care apar frecvent in copilarie. Medicii sustin ca un control oftalmologic timpuriu este cea mai buna metoda de a preveni afectiuni grave, care s-ar putea lasa purtarea ochelarilor pentru toata viata sau chiar cu pierderea vederii.
Desi cele mai multe deficiente de vedere pot fi corectate pana la varsta de 6 ani, ele sunt descoperite abia la varsta scolara, cand este prea tarziu.
Foto: drafuentes.com
Semne frecvente ale problemelor de vedere la copii
Copilul tau nu stie ce este aceea o problema de vedere si nu te poate anunta. Tu esti cea care trebuie sa il urmaresti indeaproape si sa monitorizezi principalele semne care dau de gol afectiunile:
- tine cartile foarte aproape de ochi cand scrie sau citeste;
- clipeste des;
- isi inclina capul si mijeste ochii cand citeste;
- isi freaca adesea ochii cu manutele;
- inchide un ochi cand incearca sa citeasca;
- lacrimeaza des si fara motiv;
- evita activitatile care necesita vedere de aproape/la distanta;
- il doare frecvent capul;
- pare sa fie sensibil la lumina;
- are ochii rosii;
- se uita crucis;
- se plange ca vede dublu;
- se plange ca il mananca/dor ochii;
- are ochii bulbucati etc.
Boli oculare frecvente la copii
Dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitala, sustine ca exista 2 tipuri de afectiuni principale la cei mici.
Afectiuni medicale
Afectiunile medicale constau in vicii de refractie, ceea ce inseamna ca imaginea nu se formeaza pe retina. In 90% din cazuri, parintii care poarta ochelari transmit copiilor viciul de refractie. Ele sunt:
- miopia (cand ochiul nu vede la distanta);
- hipermetropia (cand nu vede bine nici la distanta, nici de aproape);
Daca aceste vicii de refractie sunt descoperite la timp (pana la 5 ani), ele pot fi corectate cu succes.
Afectiuni chirurgicale
Afectiunile chirurgicale sunt mai serioase si necesita interventii medicale de urgenta:
- cataracta congenitala - trebuie operata imediat dupa nastere; poate fi unilaterala (la un singur ochi) sau bilaterala (la ambii ochi);
- glaucomul congenital - poate duce la orbire, daca nu este tratat la timp (semnul glaucomului congenital este acela ca ochii sunt foarte mari);
- cancerul ocular (retinoblastomul) - poate aparea la un ochi sau la ambii ochii si isi face debutul pana la varsta de 5 ani.
O alta afectiune oftalmologica frecventa este strabismul, care poate aparea si la sugari si care poate ascunde alte boli oculare. In aceasta situatie trebuie pusi ochelari, trebuie facute exercitii si daca este nevoie, chiar si operatie. Ochelarii trebuie purtati si dupa operatia de strabism, deoarece altfel boala poate reveni.