Cand renunta copiii la somnul din timpul zilei?

| | Actualizat: 2011-01-06 00:00:00

Somnul din timpul zilei este esential si benefic pentru cresterea si dezvoltarea copiilor. Pe masura ce cresc micutii au din ce in ce mai putine reprize de somn dupa-amiaza, insa cand este oare timpul ca ei sa renunte complet la aceasta rutina?

Copiii dorm foarte mult, in special cand sunt bebelusi. Pana la varsta de 2 ani, majoritatea copiilor ajung sa doarma doar o singura data in timpul zilei. La 2 ani, peste 80% dintre copii inca mai dorm dupa-amiezile. La 3 ani procentul scade la 60% , dar un sfert dintre copiii de 4 ani si chiar 10-15% dintre cei de 5 inca mai dorm o data dupa amiaza. Insa specialistii spun ca fiecare copil este diferit si are un comportament diferit cu privire la acest aspect. Atsfel ca varsta poate diferi.

Cum iti dai seama ca micutul tau e pregatit sa renunte la somnul din timpul zilei?

Specialistii sustin ca este mai important sa urmaresti semnalele care indica ca este pregatit sa faca asta, decat sa te iei dupa criterii generale sau dupa sfaturile prietenilor.

Totusi, daca i-ai creat de mic un program de somn stabil, pe care ai incercat sa il respecti constant si care a dat roade pana acum, atunci este cazul sa urmaresti alte semnale care indica ca micutul tau nu mai are nevoie de puiul de somn din timpul zilei:

  • daca se trezeste singur si are o stare buna la trezire;

  • daca adoarme cu usurinta seara si doarme fara intreruperi;

  • doarme undeva intre 11 si 12 ore pe noapte;

  • este activ in timpul zilei si are o dispozitie buna, chiar daca nu doarme deloc in timpul zilei.

Urmareste-l cu atentie cateva zile. Daca observi ca are un tonus bun in ciuda faptului ca nu mai doarme dupa-amiaza, atunci poate ca este intr-adevar pregatit sa renunte la acest obicei.

Retine ca fiecare copil are propriul ritm de crestere si dezvoltare. Unii dorm mai mult noaptea decat ziua si altii invers. Important este sa aiba un stil de viata echilibrat. Nu il forta sa adoarma daca nu vrea, insa creeaza conditiile optime pentru aceasta inainte de a renunta.

Ce trebuie sa faci pentru a-ti da seama daca e pregatit sau nu sa renunte?

Inainte de a decide ca este timpul sa cedezi si sa renuntati la somnul din timpul zilei, incearca timp de cateva zile sa:

  • continui sa il pui sa doarma la ora la care era obisnuit, chiar daca zilele trecute nu a mai adormit cand ai facut asta;

  • ii asiguri un ambient propice pentru somn ( sa fie o camera bine aerisita, sa ii pui muzica preferata daca asta il adormea inainte, sa ii dai jucaria, sa nu fie foarte multa lumina etc.);

  • chiar daca nu adoarme, copilul are nevoie de odihna, asa ca si daca sta pur si simplu in patut si nu adoarme este un moment la fel de benefic pentru ca atunci cand ar dormi (lasa-l sa stea in patut singurel, citeste-i o poveste, stati impreuna si odihniti-va. etc)

Ce mai poate determina renuntarea la somnul din timpul zilei la copii?

Uneori copiii mici se opun reprizelor de somn din timpul zilei pentru ca pe masura ce cresc si isi dezvolta o autonomie locomotorie si au tendinta sa exploreze o multime de lucruri in loc sa doarma. Astfel, ei sunt preocupati sa descopere si sa invete lucruri si experiente noi pentru a mai acorda credit somnului. Insa acesta nu este un motiv pentru a renunta la rutina de somn. Insista, fara a forta!

Copilul nu este pregatit sa renunte la somn daca perioada in care nu mai doarme ziua este influentata de:

  • traume emotionale;

  • schimbari de mediu (de casa, gradinita etc.);

  • probleme patologice;

  • schimbari de fus orar;

  • tulburare a rutinei uzuale de somn (din cauza unor evenimente care au loc in familie sau in viata lui) etc.

Citeste si despre