Cat de importanta este preventia problemelor dentare la copii

| | Actualizat: 2023-10-09 11:20:56

Sa previi aparitia problemelor dentare la copii inseamna sa constientizezi cat de important este ca dantura lui sa ramana sanatoasa pe tot parcursul vietii. Iar pentru a obtine acest lucru, trebuie sa-l aduci pe cel mic la un consult stomatologic de rutina inca de la primul dintisor, sa-i explici importanta realizarii zilnice a igienei orale si sa-i indrumi pasii catre o alimentatie sanatoasa. Si pentru ca un copil e oglinda parintilor, este important ca tu sa fii exemplul lui de urmat atunci cand vine vorba de ingrijirea danturii. Nu-i cere copilului tau sa faca ceea ce tu nu faci, ci fii cu adevarat un model pentru el.

 

Cu toate acestea, dantura unui copil trece prin diferite etape de dezvoltare, iar pentru a te asigura ca esti informat si pregatit de toate schimbarile care apar, ai nevoie de acest ghid. Acesta te va ajuta sa intelegi care ar fi afectiunile dentare cu care s-ar putea confrunta un copil si, cel mai important, ce ar trebui sa faci pentru a preveni aparitia acestora. Dar, ca sa intelegi mai bine de ce este atat de importanta preventia problemelor dentare la copii, iata si principalele 3 lucruri pe care ar trebui sa le incluzi in rutina celui mic:

Igiena orala adecvata

Realizarea igienei orale de cel putin doua ori pe zi este un prim pas foarte important in prevenirea afectiunilor dentare. Periajul dintilor incepe inca de la aparitia primului dinte de lapte, cu o periuta special destinata bebelusilor. De la varsta de 1 an, periajul dintilor de lapte devine o activitate obligatorie, in care parintii joaca un rol foarte important in a-i explica micutului cum trebuie sa-si curete dintisorii si de ce este important. Acestia trebuie sa-i asiste in permanenta si sa faca totul cat mai distractiv si atractiv pentru copil. De asemenea, pe langa familiarizarea cu periuta de dinti, copiilor trebuie sa li se explice si care este importanta folosirii atei dentare si a apei de gura, pentru a-si pastra dintii sanatosi. Este foarte important ca micutii sa aiba o igiena orala corecta si completa, deoarece aceasta reprezinta cea mai buna metoda de prevenire a aparitiei cariilor, asa cum afirma si healthline.

Vizitele regulate la stomatolog

Prima vizita la medicul stomatolog are importanta sa si trebuie sa aiba loc tot in momentul in care apare primul dintisor. Pentru a se transforma mai apoi intr-o obisnuinta, este recomandat sa ai grija cum alegi medicul dentist si cum il pregatesti pe copil de aceasta consultatie. La varste atat de mici, consultatia trebuie transformata intr-un joc, totul trebuie sa fie cat mai distractiv pentru a-l atrage apoi pe copilul tau sa vina fara frica la controalele regulate. Daca prima vizita la dentist este o experienta placuta, copilul va dori sa revina cu drag pe scaunul stomatologic. De altfel, consultul de rutina pentru copii este un al doilea pas in ceea ce priveste importanta prevenirii afectiunilor dentare, deoarece medicul specialist le va identifica si trata la timp, avand grija ca dantura acestora sa ramana sanatoasa.

Alimentatia sanatoasa

Un stil de viata sanatos, benefic atat pentru starea generala de sanatate, cat si pentru o dantura sanatoasa, trebuie sa inceapa de la varste fragede. Societatea ofera o multime de „capcane alimentare” in care este foarte usor sa cazi, chiar si atunci cand esti adult, iar copiii sunt si mai rapid atrasi de tot ceea ce nu este sanatos. Astfel, in procesul de prevenire a cariilor dentare, alimentatia sanatoasa joaca si ea un rol important. inlocuirea consumului excesiv de zahar si de alimente bogate in carbohidrati, cum ar fi bauturile carbogazoase si dulciurile, cu alimente sanatoase, cum ar fi fructele, legumele si produsele lactate, va contribui semnificativ la prevenirea si mentinerea sanatatii orale.

In concluzie, preventia problemelor dentare la copii este de o importanta vitala pentru mentinerea unei sanatati orale depline si prevenirea afectiunilor dentare pe termen lung. Prin inceperea unei igiene orale adecvate inca de la o varsta frageda, insotita de o alimentatie echilibrata si vizite regulate la medicul dentist, ii poti oferi copilului tau o dantura sanatoasa pentru intreaga viata.

Sursa foto: Adobe Stock

Citeste si despre