Cicatrici ramase in urma ranilor? Cum le poti trata

| | Actualizat: 2021-06-27 22:56:48

Copiii se lovesc des si ajung sa se raneasca. Cand ranile se transforma in cicatrici care nu si-au finalizat inca procesul de regenerare, au nevoie de tratamente speciale. In acest fel, urmele care vor ramane pe piele vor fi mai putin vizibile.

Cicatricile pielii sunt rezultatul normal si inevitabil al repararii tesuturilor superficiale ale pielii. Vindecarea unei rani se face in trei etape care dureaza aproximativ un an. Acestea sunt:

  1. Faza inflamatorie – dureaza aproximativ doua pana la cinci zile, iar zona plagii este rosie si umflata.

  2. Faza poliferativa – incepe la trei zile dupa generarea plagii si poate dura pana la cateva saptamani. In aceasta faza tesuturile pielii se regenereaza.

  3. Faza de maturare – incepe incepe odata cu recuperarea completa a dermei. Rezultatul final al acestei etape este cicatricea, a carei vindecare poate dura pana la doi ani.

Cum se trateaza cicatricile copiilor?

In majoritatea cazurilor, cicatricile imature sunt de culoare rosie pana la roz. Pot provoca mancarimi, iar uneori pot fi dureroase. Este important sa retii ca dureaza intre 12 si 18 luni pana cand cicatricile se maturizeaza.

Iata cum trebuie sa le tratezi in tot acest timp pentru a lasa semne cat mai putin vizibile:

Hidrateaza intens zona

Zona trebuie hidratata intens. Este recomandata utilizarea unui unguent cu vaselina de trei ori pe zi, in primele trei saptamani.

De asemenea, cremele bogate in vitamina A, alantoina si acid hialuronic sunt optiuni excelente pentru a hrani in mod corespunzator noul tesut generat. 

Aplica o crema cu protectie solara

Cicatricile nu trebuie expuse la soare. Inainte de a iesi din casa aplica un strat de crema cu protectie solara, insistand in special in zona cicatricei. Utilizeaza o crema cu factor de protectie solara SPF 50+. Aceasta va preveni hiperpigmentarea cicatricii in momentul expunerii la soare.

Maseaza zilnic zona

Masajul cicatricial este una dintre formele de presoterapie care accelereaza vindecarea prin stimularea productiei de colagen. Masajul modifica tesutul fibrotic, imbunatatesc flexibilitatea si tind sa reorienteze fibrele de colagen.

Masajul este una dintre cele mai recomandate terapii pentru a inmuia si a aplatiza cicatricile la copii. Acesta trebuie sa dureze 10 minute si trebuie efectuat de cel putin de doua ori pe zi.

Atentie! Masajul cicatricial nu trebuie inceput pana cand rana nu s-a inchis complet.  

Aplica presiune cu pansamente din silicon

Aplica pansamente cu silicon peste cicatrici pentru a pastra locul hidratat pentru mai mult timp. Acestea imbunatatesc nivelul hidratarii, ajuta la refacerea elasticitatii si a tesuturilor pielii.

Se recomanda folosirea pansamentelor cu silocon timp de 12 ore pe zi, cel putin 12-24 de saptamani.

 

Citeste si despre