Copilul are episoade de somnambulism? Ce trebuie sa nu faci, sub nicio forma

| | Actualizat: 2022-01-04 08:17:41

Inca de cand un copil se afla in burtica mamei, parintii stiu ca ii asteapta o lunga perioada in care vor fi certati cu somnul. Doar ca problemele nu dureaza doar cateva luni sau un an, cum cred cei optimisti si sunt si destul de multe cazuri in care cei mici au tulburari legate de somn, cum ar fi somnambulismul.

Ce este somnambulismul la copii

Se estimeaza ca aproximativ 30% dintre copiii cu varsta sub 5 ani au tulburari ale somnului, cunoscute sub numele de parasomnii.

Parasomniile se impart in mai multe categorii, in functie de stadiul de somn in care apar.

Printre parasomniile din copilarie regasim insomnia pediatrica, somnambulismul, vorbitul in timpul somnului, cosmarurile, terorile nocturne sau sindromul picioarelor nelinistite.

Cum se manifesta somnambulismul la copii

Somnambulismul se poate manifesta la 10 pana la 30 la suta dintre copii, majoritatea cu varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani.

Cele mai multe cazuri sunt usoare si se manifesta in episoade precum asezarea in pat, ridicarea din pat, plimbarea prin camera, plimbarile prin casa, vorbirea, imbracarea, dezbracarea sau deschiderea si inchiderea usilor.

Copilul tine ochii deschisi tot timpul, desi nu vede la fel ca atunci cand este treaz, si poate chiar sa raspunda la intrebari simple, dar fara a fi constient de ceea ce face. Este greu sa-l trezesti si nici nu este recomandat, iar la trezire copilul nu isi aminteste ce s-a intamplat.

Somnambulismul este o tulburare benigna

Somnambulismul la copii nu lasa sechele si nici nu declanseaza alte tipuri de tulburari. Episoadele de somnambulism apar de obicei in prima jumatate a noptii, in faza de somn profund.

Cauzele somnambulismului sunt necunoscute

Specialistii nu au reusit sa identifice un tipar al cauzelor care declanseaza somnambulismul. Totusi, acesta este asociat de obicei cu situatii stresante, lipsa somnului, stari febrile, schimbarea obiceiurilor de somn si chiar se crede ca poate avea o influenta genetica.

Somnambulism ocazional nu este grav si frecventa episoadelor scade, in general, pe masura ce copilul creste. In cazul in care ele se produc, totusi prea des, aproape zilnic, puteti consulta un medic specializat in somn.

Ce sa faci si ce nu daca ai un copil somnambul

Cand exista un copil somnambul acasa, exista anumite masuri ce trebuie luate:

• degajarea camerelor de mobilier sau obstacole de care copilul s-ar putea lovi cand se ridica din pat si se plimba prin camera sau prin casa

• usa de la intrare trebuie sa fie mereu incuiata si cheia scoasa din broasca si pusa intr-un loc greu accesibil

• ferestrele trebuie sa fie si ele inchise noaptea si, eventual, securizate

• nu incercati sa treziti copilul in timpul unui episod de somnambulism pentru ca se poate speria; incercati sa il ghidati inapoi in pat cu blandete si vorbind incet si calm

• episoadele de somnambulism pot fi prevenite; copilul trebuie ajutat sa se relaxeze inainte de a merge la culcare si trebuie sa aiba un program regulat de somn

• aveti grija ca micutul sa mearga la toaleta inainte de culcare.

Copilul somnambul nu trebuie sa ia medicamente

Cand episoadele de somnambulism sunt rare, nu ii dati copilului medicamente. Acestea pot fi recomandate de specialist doar in ​​cazurile severe, cu episoade aproape zilnice sau atunci cand copilul este agitat ori incepe sa provoace accidente.

FOTO: Pixabay.com

Citeste si despre