Copilul protesteaza cand trebuie sa ia medicamente? Cum il poti convinge sa le accepte usor

| | Actualizat: 2023-03-23 08:58:00

Administrarea medicamentelor poate fi o tortura pentru unii copii (si pentru familiile lor). Multi il scuipa, refuza sa il inghita... si uneori, dupa efortul de a le da, vomita dupa putin timp.

Ce putem face pentru a le da medicamente copiilor fara drame? Exista cateva solutii pentru a-i convinge sa le accepte mai usor.

Diferite forme sau prezentari farmaceutice

Cele mai multe medicamente pentru copii se prezinta sub forma de sirop, dar trebuie sa stim ca exista si alte prezentari diferite: pliculete, pliculete granulate, capsule, tablete, tablete orodispensabile (de supt), supozitoare, medicatie injectabila (intravenoasa, intramusculara...), nebulizata sau inhalata, topica (adica aplicata pe piele sub forma de creme, unguente, pomade)...etc.

Sfaturi pentru a face mai usor sa oferi sirop copilului tau

Majoritatea medicamentelor pe care le administram copiilor vin sub forma de sirop. Desi unii copii iau foarte bine medicamentele, altii se descurca mai greu, asa ca iata cateva trucuri care ne pot usura situatia. Fiecare copil este unic, asa ca trucul care functioneaza pentru unul poate sa nu fie util pentru altul.

- Alege aroma si/sau culoarea preferata. Exista medicamente care au un singur "model", dar pentru altele, cum ar fi paracetamolul si ibuprofenul, exista mai multe arome si culori diferite, in functie de marca, astfel incat exista posibilitatea de a alege capsuni, portocale, vanilie... etc., in functie de gusturile copiilor. Acelasi lucru se intampla si in cazul unora dintre cele mai utilizate antibiotice, cum ar fi penicilina sau amoxicilina; in functie de marca si de prezentare (de exemplu, pliculet sau sirop), aroma poate varia.

- Alege cea mai mica concentratie posibila. Ca si in cazul punctului anterior, acest lucru se aplica aproape exclusiv la paracetamol si ibuprofen. Exista diferite preparate cu concentratii diferite, astfel incat, daca copilul nostru ia medicamente prost, poate fi util sa alegem cel mai concentrat. Intotdeauna este mai usor sa luati 2 ml decat 4.

- Se amesteca cu alimente/bauturi. Nu toate medicamentele pot fi administrate cu alimente (citeste prospectul), dar unele ne permit acest lucru si putem, in acest fel, sa camuflam gustul. Totusi, acest lucru trebuie facut in cantitati foarte mici pentru a ne asigura ca se ia tot medicamentul. De exemplu, pune mililitri de medicament intr-o lingura de suc sau lapte.

- Vorbeste cu copilul. Acest lucru este esential atunci cand acestia sunt capabili sa inteleaga lucrurile. Explica-i ce boala sau infectie are, pentru ce este medicamentul si de ce trebuie sa il ia. Putem, de asemenea, sa ne jucam si sa inventam o poveste in care ei sunt personajele principale, iar medicamentul le da o superputere, de exemplu.

- Lasa copilul sa participe la pregatirea tratamentului. In masura in care sunt capabili, ar putea fi capabili sa ia singuri medicamentul (daca le dam medicamentul intr-o seringa, adesea li se pare mai distractiv) si chiar sa il pregateasca (sa agite siropul, sa incarce seringa sau sa il toarne in lingura).

Trucuri pentru a-i face sa ia mai bine alte forme farmaceutice

Asa cum am discutat anterior, nu toate medicamentele luate de copii trebuie neaparat sa fie preparate sub forma de sirop. De exemplu, paracetamolul poate fi administrat sub forma de supozitoare la copiii mici care nu doresc sau nu pot tolera siropul (desi forma orala este de preferat).

Unii copii mai mari pot prefera sa ia o tableta intreaga in loc de un sirop care are un gust neplacut. Medicamentele sunt, de asemenea, disponibile sub forma de tablete orale (pentru supt), pliculete granulate (care pot fi amestecate cu o lingura de iaurt, de exemplu) sau pliculete care pot fi dizolvate in putina apa.

Cum se administreaza medicamente orale?

Dupa cum stiu unii parinti, administrarea de medicamente poate fi o sarcina foarte dificila. Exista diferite moduri de a le administra.

- Putem sa o administram cu o seringa, introducand medicamentul incet prin obraz; nu trebuie sa il directionam spre centrul gurii, deoarece s-ar putea sufoca.
- Putem, de asemenea, sa-l masuram cu seringa si sa-l administram intr-o lingura, sau sa-l administram direct intr-o lingura dozatoare. Exista, de asemenea, cani sau recipiente mici cu masuratorile marcate pe ele.
- Nu este o idee buna sa fie pus in biberon, pentru ca daca nu-l termina, nu stim exact cat a luat.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre