Crupul la copii

| | Actualizat: 2013-04-26 16:04:05

Crupul este una dintre cele mai frecvente afectiuni respiratorii de natura virala la copii. Are incidenta de varf in sezoanele de toamna si iarna. Simptomele crupului sunt asemanatoare cu ale racelii si gripei, dar se diferentiaza prin tusea latratoare, raguseala si dificultatile de respiratie. In general, este o afectiune usoara, care trece in cateva zile. Invata sa recunosti crupul si sa iei masurile terapeutice adecvate pentru a grabi procesul de recuperare a copilului!  

Cauzele crupului la copii

Crupul este o afectiune a cailor respiratorii superioare. Este cauzat de o infectie virala, in special cu parainfluenza (virusul tusei).

Virusul se transmite de la un copil la altul pe cale aeriana sau prin atingerea obiectelor sau suprafetelor infectate si bagarea ulterioara a manutei in gurita, nas sau ochi. Infectia se manifesta initial in membranele nazale, se raspandeste la laringe si apoi avanseaza spre trahee.

Copiii cu varste intre 6 luni si 3 ani sunt mai predispusi la crup, insa incidenta de varf a bolii apare intre 18 si 24 de luni.

Infectia determina umflarea traheei, calea aerului fiind stramta, iar copilului ii este greu sa respire.

Simptomele crupului la copii

Crupul se manifesta, in faza de debut, prin simptome asemanatoare unei viroze respiratorii obsinuite. Pe masura ce infectia avanseaza, manifestarile devin mai intense si specifice. Printre cele mai importante simptome ale crupului la copii se numara:

  • tusea latratoare si stridenta;
  • respiratia suieratoare (in special pe faza de inspiratie);
  • vocea ragusita (disfonia);
  • dificultatile de respiratie.

Febra si guturaiul sunt manifestari nespecifice crupului, insa care isi pot face aparitia in cazuri mai severe. Simptomele crupului se agraveaza pe timpul noptii (in special tusea).  

Tratamentul crupului la copii

Crupul nu face parte din categoria afectiunilor grave si nu necesita internare decat in cazurile in care copilul are dificultati mari in a respira singur.

Tratamentul este ambulatoriu (ingrijire la domiciliu), iar medicatia recomandata de pediatru vizeaza ameliorarea simptomelor si asigurarea unui confort sporit. Hidratarea intensa si repausul la pat sunt doua masuri obligatorii in procesul terapeutic.

In cazurile medii sau severe, medicii pot recomanda administrarea de steroizi sau epinefrina pentru reducerea inflamatiei de la nivelul cailor respiratorii superioare. Acetaminofenul poate fi administrat pentru reducerea febrei, in cazul in care copilul manifesta acest simptom.

Umidificatorul sau baile cu aburi sunt eficiente pentru reducerea inflamatiei laringiene, imbunatatirea respiratiei si ameliorarea tusei.

Atitudinea ta in fata simptomelor, uneori agresive, ale crupului este esentiala pentru recuperarea copilului. Incearca sa iti pastrezi calmul si sa iti gasesti resursele pentru a linisti copilul in timpul crizelor severe de tuse. Daca cel mic vede ca te impacientezi si esti ingrijorata, starea lui se va agrava.

La fel ca si raceala, gripa sau alte tipuri de infectii virale, crupul poate fi prevenit prin respectarea stricta a regulilor de igiena a mainilor si prin pastrarea distantei fata de persoanele care tusesc sau manifesta simptome asociate racelii.  

Copilul tau a facut vreodata crup? Ce masuri ai luat pentru ameliorarea rapida a simptomelor si tratarea bolii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre